Ebay

Kedves olvasóim!

Mivel az eBay most már teljes valójában elérhető kicsiny hazánkban (és talán megérett már annyira a Magyar Internetes társadalom, hogy megérje ezzel foglalkozni), egy gyorstalpaló erejéig összegyűjtöttem a legfontosabb dolgokat és kérdéseket a világ legnagyobb internetes aukciós portáljának használatával kapcsolatosan.

Mi az eBay ?

Az eBay – hasonlóan a magyar vonatkozású vatera.hu és teszvesz.hu oldalakhoz internetes adás-vételre, használt és új termékek kereskedelmére ad lehetőséget aukciós formában, azaz a regisztrált tagok licitálás (vagy villámáras vásárlás) útján nyerhetik meg az eladó által meghirdetett termékeket.

Miben más az eBay, mint a magyar oldalak ?

A PayPal fizetési rendszernek és az egyedi ún. visszaigazolás rendszernek köszönhetően megbízhatóbb, biztonságosabb – nem utolsósorban pedig sokkal nagyobb és bővebb termékpalettából választhatsz, mintha csak magyar hirdetők között keresgetnél. Ez érthető is, hiszen az eBay szinte a világ bármely pontjáról elérhető, így a felhasználóinak száma és a licitálásra bocsátott termékek száma is sokezerszerese a magyar oldalak által nyújtott mennyiségnek.

Miket vásárolhatok az Ebay-en ?

Röviden: mindent. Lehetetlen az összes kategóriát felsorolni, így íme néhány főbb témakör: az egészen hétköznapi dolgoktól kezdve a videójátékokon, az autókon, könyveken, háztartási eszközökön, ruhaneműn át a tankhajóig minden megtalálható a hatalmas adatbázisban, melynek kínálata percről percre változik. Igazi fölénye is ebben rejlik a hazai aukciós központokkal szemben, hogy az élet területén fellelhető ritkaságokat, idehaza beszerezhetetlen, vagy szörnyű állapotban levő dolgokat (legyen bármi is az) is megtalálhatod valamely eladónál. Jómagam eredetileg klasszikus videójátékokért kezdtem el 2005-ben ebayt használni, mert elegem lett abból,  hogy idehaza törött-kopott és hiányos vackokat találtam csak és azokat is horror összegekért. Később aztán számtalan egyéb dolgot is rendeltem innen-onnan, szinte a világ minden pontjáról érkeztek már csomagjaim. Ha körülnézel a magyar hirdetési portálokon, te magad is számtalan kínai csecsebecsét találhatsz, amelyek 95%-a az eBay-ről származik, csak épp többszörös hazai értéken hirdetve. Mindazonáltal nem javaslom haszonszerzés céljából használni a kínai eladóktól beszerezhető termékeket, mert ad1: nagy tételben nem éri meg, ad2: a garanciális ügyintézés procedúrája nem tartozik a kellemesebb dolgok közé. Magáncélra, vagy ajándék vadászatra azonban kiváló felület ez az oldal.

Hirdethetek én is az Ebay-en ?

Igen, minden gond nélkül. Ehhez csupán egy regisztrációra és egy PayPal fiókra van szükséged. A regisztrációnál ki kell választani, hogy privát eladó, vagy üzleti eladó leszel-e. Ha csak vásárolni szeretnél, ahhoz általában elég egy gyors alap regisztráció, egy PayPal fiók és egy internetes vásárlásra alkalmas bankkártya. A regisztrációról és a használatról a későbbiekben ejtünk szót.

Szeretnék eBay felhasználó lenni. Mit kell tennem ?

Ahhoz, hogy licitálhass és vásárolj az eBay-en, szükséged lesz egy bankszámlára (lehet HUF folyószámla, vagy külön erre a célra fenntartott devizaszámla, ha az értékesítésre külföldi piacokat célzol be) és szükséged lesz egy a számlához tartozó dombornyomott, vagy Internetes vásárlásra alkalmas bankkártyára is (VISA Classic v. MasterCard a javasolt, a Visa Electron-t nem ajánlom!). Utóbbi nélkül nem biztonságos, drága és körülményes a fizetés, az eBay tagok többsége pedig amúgy is a PayPal-t preferálja. A PayPal használatához mindenképp szükséges egy bankkártya, amelynek használata díjmentes, így a hazai bankok sem számítanak fel érte plusz jutalékot. A PayPal regisztráció gyors és egyszerű, mára pedig magyar nyelven is elérhető. (Megjegyzés: a használat eleinte csak bizonyos összegig engedélyezett, a korlát feloldásához validálni kell a lakcímet és a kártyát is. Ez általában 1 EUR összeg terhelés útján kapott kódot jelent, amelyet utólag vissza kell írni a weboldalra az egyszeri autentikációhoz.)

Fontos tanács: FELTÉTLEN készítsen magának mindenki PayPal fiókot! A PayPal egy nagyon megbízható online fizetési rendszer, amely elsődlegesen a vevőt védi (PayPal Buyer Protection) a csalásokkal szemben. Ha nem azt a terméket kaptad, amelyet meghirdettek, vagy a termék útközben elveszett/megsérült, de PayPalon keresztül fizettél, akkor a szabályok értelmében visszakapod a pénzedet, amennyiben biztosítással küldetted a csomagot. (Mindig biztosítással fedezett szállítást válassz! Kivételt ez alól azok az esetek jelentik, amelyben ezt a szolgáltatást az eladó automatikusan garantálja.) Nem elhanyagolható az sem, hogy a PayPalt több másik internetes áruház (pl. Amazon) is elfogadja, és vevőt védő szabályok ott is ugyanúgy érvényesek.

Ha rendelkezel a fentebbiekkel, akkor már csak egy valós lakcím és e-mail cím szükséges a hozzáféréshez. Ki kell töltened még az eBay regisztrációs oldalát a saját adataid alapján. (Megjegyzés: nem kötelező használni a német eBay-t: csak azért választottam regisztrációnak az eBay.de-t, mert a hozzáféréshez szükséges aktivációs szám postai úton tőlük érkezik meg a leggyorsabban. Sikeres regisztrációt követően az azonosítód természetesen bármelyik eBay oldalon használható (jómagam is a brit ebay.co.uk-t részesítem előnyben). Az eltérő nyelv közötti fordítást maga az eBay végzi, amely meglátszik a feltűntetett valuták nemének mennyiségén is, pl. a GBP-t napi árfolyamon váltja EUR-ra.).

Mi a regisztráció folyamata ?

A fentebb említett linkre kattintva egy űrlapot kell kitöltened a regisztrációhoz. Értelemszerűen meg kell adni a személyes adataidat, ügyelve a pontos és megfelelő kitöltésre. Országnak Magyarországot (Ungarn/Hungary), régiónak a lakóhelyed megyéjét, telefonszámnak pedig legalább egy elérhető számot kell megadnod (36-os országhívószámmal kezdve). Fogadd el a szerződési és jogi feltételeket, majd a következő oldalon először egy felhasználói nevet és egy hozzá tartozó jelszót kérnek tőled. A kettő nem lehet egyforma és a jelszónak is meg kell felelnie a biztonsági feltételeknek (javasolt kis- és nagybetűt, illetve számot is megadni a biztonság érdekében). Az elfelejtett jelszó elküldéséhez szükséges biztonsági kérdés kiválasztása és megadása után már csak egy művelet van hátra.

Ahhoz, hogy a regisztráció sikeres legyen, egy visszaigazolásra van szükség a visszélések miatt. Ennek teljesítésére két lehetőséged van: vagy postán kéred ki a Bestatigungscode-ot (ez az aktivációs kódod), vagy a létező valós hitelkártyádon keresztül (dombornyomott VISA és Mastercard esetén!) generál neked egyet a rendszer. Míg a hitelkártyás verziót azonnal megkapod, addig a postai út kb. 2 napba telik, mire a kezedben lesz. Akármelyiket is választod, ha a kód megérkezik, el kell látogatnod a http://www.ebay.de/anmeldung oldalra és az e-mail címed, valamint a kódod megadásával aktiválnod kell a hozzáférésed. Ez a hazai aukciós oldalak esetében sincs másképp: mivel pénzmozgás is követi az aukciók lezárultát, elkerülhetetlen a pontos és ellenőrzött regisztrációs folyamat.

Hogyan történik a fizetés és csomagküldés ?

Ha egy licitet megnyertél (vagy Buy It Now-os ún. villámáras terméket vásárolsz, ezekre ugyanis nem kell licitálni, azonnal megszerezhető a feltűntetett értéken), akkor erről értesítést is kapsz. (Néha van opció Best Offerre: ez egy ún. ajánlattétel az eladónak, amelyet vagy elfogad, vagy ráajánl, vagy elutasít.) Ilyenkor a MyeBay-ban megfigyelt (“Watch this item in my Ebay” link, a termék részletes jellemzésénél – még a licit előtt), vagy közvetlenül a licit lejárta után felbukkanó Pay Now gombra kattintva végezheted el a fizetést feltéve, hogy van a PayPal virtuális egyenlegeden, vagy a PayPalhoz regisztrált bankkártyádhoz tartozó számlán fedezet. A sorrend számít, azaz: ha a virtuális egyenlegeden van pénz, abból von le, ha nincs (vagy nem elegendő), a fennmaradó részt a kártyádon keresztül a számládról teljesíti az eladónak.

Mindenképpen javasolt felvenni a kapcsolatot az eladóval, ha nem egyértelmű a szállítási költség és egy email keretén belül lekérni tőle egy számlát (invoice) az előzetesen (!) megkérdezett postai összeggel, illetve az egyéb szolgáltatásokkal bővített végösszeggel együtt. A postázás többféle lehet: mindig meg kell érdeklődnöd, vagy lelevelezned az eladóval ennek a részleteit még a licit lejárta ELŐTT (utólag ez már nem szerencsés, mert bármekkora összeget mondhat), a fizetésnél pedig ki kell választani a rád vonatkozó opciót, vagy beírni az előzetesen megbeszélt összeget, ha a rendszer nem kínálja fel azt automatikusan.

Mi az a virtuális számla ?

A PayPal felületén egyidejűleg több deviza-alapú virtuális számlád is lehet, amelyből egyik mindig az elsődleges. Ha eladsz valamit, vagy refundot kapsz, először a virtuális számládra kerül az összeg jóváírásra. Ha ezt követően vásárolsz, az összeg a virtuális számla értékéig innen vonódik le, és az esetleges szükséges maradékot vonja le csak a rendszer a kártyádon keresztül a bankszámládról. Dönthetsz úgy is, hogy a virtuális számládon levő összegből más felhasználóknak/barátnak utalsz pénzt (send money), vagy kiutalhatod a bankszámládra is (Withdraw).

Ha én adok el valamit…

Amennyiben sikerült eladnunk egy terméket, több teendőnk is van. Ha a vevő kifizette a vételárat, azonnal megjelenik a teljesítésről szóló igazolás az adott termék mellett, az eBay “Sold v. Verkauft” menüpontban (ha nem, akkor küldhetünk invoice-ot, azaz fizetési összesítőt). Teljesítéskor az aukció pénzösszegét azonban csak “pending” státuszban látjuk a PayPal egyenlegünkön, a valós jóváírást a vevő érdekében még visszatartja néhány napig a rendszer.

Miután feladtuk a terméket, jelöljük be a feladva, azaz “Mark as Shipped” tag-et, írjuk be a postai ajánlott nyomtatványon található nyomkövetési számot (tracking number), és adjuk meg a pozitív feedbacket a vevőnek. Ezzel biztosítjuk, hogy részünkről az eladás rendben megtörtént, és ilyenkor hamarabb jóváíródik a kapott összeg a PayPal-en (normál esetben 8 nap alatt, ellenkező esetben csak 21 nap elteltével oldódik fel a zárolás). Az eladás után járó tranzakciós jutalékot az eBay az adott hónap végén egy összegben vonja le a bankkártyánkon keresztül a számlánkról. A PayPal a teljesítés pillanatában veszi le a neki járó százalékot, mégpedig a vevő által fizetett összegből. (A PayPal fiókban a tranzakció részleteinél mutatja a rendszer a levont összeget.)

A szállítás

A legtöbb eladó alapból feltűnteti, hogy mely országokba vállal feladást ám előfordul, hogy a pontos költséget nem tölti ki minden egyes célállomáshoz, csak a saját országához. Ilyenkor célszerű írni egy gyors és rövid emailt, hogy kalkulálja ki, mennyi lenne Magyarországra a biztosított feladási díj. Ezzel elkerülhetőek a félreértések és egyből fizethetünk is az aukció/vásárlás lejárta után. Néhány átlagos szállítási idő: EU-n belül általában 5-7 munkanap (nem naptári nap!) alatt megérkezik a csomag (küldésnél is hasonlóra számíts), Kínából 2-3 hét, USA-ból általában 2 hét a normál szállítás. Ezektől el lehet térni EMS, DHL vagy FedEX szállítással, de ennek elég borsos a költsége – cserébe viszont garantálják a határidőt és az értékbiztosítást is. Tipp: keltsen gyanút az olcsó termék ára. Néhány távol-keleti eladó úgy trükköz a költségekkel, hogy bár a termék vételára alacsony, a postai költséggel (és biztosítással) kompenzálják a kiesést.

Hogy történik a licitálás ?

Ha egy termék felkeltette az érdeklődésed, akkor figyelemmel kísérheted a “Watch this Item in my Ebay” linkre kattintással is, így nem kell mindegy egyes belépéskor újra megkeresned az adott tárgyat. A licitálás egészen az utolsó másodpercekig tart de egy nagyon HASZNOS TIPP: SOHA NE licitálj az utolsó percek lejárta előtt ! Ha az aukció zárás előtt órákkal, vagy napokkal előtte licitálsz, azzal csak a végleges árat tornászod fel. Javasolt a végső maximális licitet az utolsó percben elküldeni (lehetőleg minél később, amely nagyjából a licit lejárta előtti 30 mp. környékére értendő). Gyakorlottabb eBay felhasználók egyszerre két ablakot is megnyitnak, melyek közül egyiket frissítgetve nyomon követik az ár alakulását, a másikban pedig a lehetséges maximális licitjüket megadva a “Confirm Bid” gombon várják a megfelelő időpontot a licit elküldésére.

Mi az a maximum licit ?

Nem kell és nem is ajánlott folyamatosan 1-1 pénzegységgel a maximum licitet tartó egyén fölé licitálni. Erre hivatott szolgálni a maximum licit (your maximum bid), amely az az összeg, ameddig az eBay neked folyamatosan a legmagasabb licitet tartó egyén fölé licitál 1 licit-egységgel. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha te mondjuk maximum 50 fontot adnál egy termékért, és ha a legmagasabb licitet tartó egyén 30 fontot ad érte, a gép neked automatikusan fölé ígér 1 fonttal (tehát 31-el) egészen addig, amíg el nem éri az 50 fontot. Ez jó, mert az alattad licitáló sohasem tudja, mennyi a te maximum licited – ő csak annyit lát, hogy 1 fonttal (vagy az eladó által beállított licitlépcsővel) azonnal valaki fölé licitált. Ha úgy gondolod, hogy a licit lejárta előtti pillanatban megváltoztatod a maximum licited összegét, bármikor megteheted.

Mikor kell licitálni ?

Fontos, hogy mikor jár le az aukció időtartama. Érdemes a késő esti, ill. éjszakai lejáratú termékeket is számításba venni, mert ezekre rendszerint kevesebben figyelnek oda és emiatt a végső ár is kisebb lehet. Ugyanez a helyzet a hétvégi időpontokkal, de tartsd szemmel az időzónát is: pl. egy USA-ban feladott, látszólag éjjel lejáró aukció valójában Európában nappal érhet véget (figyelj az időzónákra!). TIPP: Az eBay-nek van okostelefonos (Android, iPhone, Windows Phone) applikációja, amellyel akkor is nyomon tudod követni a megfigyelt aukcióidat, ha nem vagy gépközelben. Értesít, ha közeleg a lejárat, de akár licitálhatsz is vele az általad választott termékre.

Mi az a Feedback (visszaigazolás) rendszer ?

Az eBay ezzel próbálja kiszűrni a hamiskártyások és csalók sokaságát – mindenki, a ki elad vagy vesz, a pénzügyi tranzakció előtt vagy után (eladó a feladás után, vevő a termék megérkezése után) negatív, semleges vagy pozitív visszajelzést kell, hogy írjon a másik félről. Az értékelés az adott termék jellemzőinél, vagy az eladó felhasználói neve mellett %-os formában is megjelenik, így azonnal látható, hogy valaki mennyire megbízható. Ezekre nem árt odafigyelni és az aukció előtt átböngészni az eladó feedbackjait, hogy kapott-e esetleg negatívot valami miatt és mikor. Kilencven % alatt óvatosan kezeljük az eladót, azonban ha az érték 95% felett van, nyugodtan licitálhatunk az adott termékre. Igazolást nyújtó lehet még az eladott termékek száma és a feedback aránya is – pl. aki sok aukciót bonyolított már le (több 100-as, vagy ezres, esetleg tízezres nagyságban) és feedbackja még mindig 95% vagy afeletti, megbízható kategóriába sorolható.

Röviden ennyi a legfontosabb szabályokról és információkról, mindenkinek kellemes és sikeres aukciókat és licitet kívánok ! Ha elfogadtok egy utolsó tanácsot: kezdjétek valami olcsó, egyszerűbb dologgal! Ha sikerül tapasztalatot szerezni, már magabiztosabban mozogtok majd a világ legjobb és legszélesebb termékpalettát kínáló aukciós áruházában!

Mióta a fenti összefoglalóm megszületett, számos egyéb kérdés halmozódott már fel az elmúlt évek során az ebay kapcsán: ezekre a lentebbi komment szekcióban találhattok válaszokat (PayPal konverziós ráta, feladással kapcsolatos információk, reklamációk, stb).

(utolsó frissítés: 2018.04.04)

Szólj hozzá!

136 hozzászólás : "Ebay"

Kommentelési szabályzat:

Kulturált formában bárki bármelyik cikkhez hozzászólhat (regisztráció nélkül és az email cím megadásával), de a háromnál több linket tartalmazó kommentek csak admin jóváhagyás után jelennek meg. Vendég felhasználók számára kötelező a captcha, a social media fiókkal belépőknek csak az első alkalommal szükséges az azonosítás.

avatar
  Subscribe  
legújabb legrégebbi
Visszajelzés
józsi
Vendég

szia nem tudod véletlenül hogy az elmentett számlaadatokat hogy lehetne törölni? köszi a segítséget

Mecséry Gábor
Vendég
Szia! Szeretnék gratulálni a cikkhez és az alapos,türelmes kommenteléshez! Végig olvastam,ki is jegyzeteltem és nagyon hasznosnak,tartalmasnak találtam. Kb. 10 éve vásárolok az Ebay-ről, 100% pozitívként, kb. 200 esetben.Az Ebay.com oldalon regisztráltam valamikor. Van két Paypal számlám is. Van egy kis webshop-om mint gyártónak (és egy cégem mellé)Magyarországon.Réteg termékkel foglalkozom aminek a piaca inkább a tengerrel rendelkező országokban van így most szeretnék arra nyitni. Jelenleg nem üzleti a regisztrációm és kb. 100-130 termékkel szeretnék megjelenni az Ebay-en. Ha lenne türelmed egy kezdőt ebben tanáccsal ellátni azt nagyon megköszönném. Az általános jó tanácsokon és ötleteken túl várnék tanácsot konkrétan arra, hogy pl. kellene-e egy újabb regisztrációt csinálnom ebben az esetben vagy érdemes a jelenlegit használnom (azt mint minősített vásárló szeretném megtartani)? A meglévő Paypalt hozzá rendelhetem-e ha újat kell regisztrálnom? Mint olvastam talán érdemes lenne azt az angol oldalon megtennem? A feltöltött… Read more »
Dani
Vendég

Szia!
Szeretnék el adni ebayen. Környező országokba olyan dolgokat amik csak nálunk található meg. Több kérdésem is lenne. Pl unicum ? Sport szelet ? Magyar piros paprika ? Méz ? Ezeket meg vehettem a boltban vagy ház tájáról és fél rakhatom ebayre ? Vagy ez törvényt sért ? A másik nem tudsz egy oldalt ahol magyarul van leírva mit hogyan kell csinálni hogy egyáltalán eladó legyek ? Nincs angol nyelvtudásom nem tudom mi mit jelent. Esetleg nincs egy videod vagy képek mi mit jelent mit hogyan kell ki tölteni hogy sikeresen fel tegyek egy terméket ? Nagyon köszönöm a segítséget !

Billy7777
Vendég
Szia! Előre is ne haragudj, hosszú lesz. Rendeltem egy terméket Amerikából, de sajnos nem jó a méret, 307$ volt, ezért szeretném én is meghirdetni újra ebay-en. Sajnos abszolút kezdő vagyok, ezért teljesen elvesztem. 1.Aukcióban teszem fel 7 nap kezdő ár van csak megadva. 2. Payment options: paypal / visa, master card 3. Return options: nem tudom melyiket válasszam, ugyanis attól félek ha a vevőnek nem lesz jó a méret visszaküldheti, ezért a No returns accepted lehetőségre gondolok. 4. Shipping details Domestic shipping – Minden esetben ki kell töltenem, ill. melyik lehetőséget ( flat: same cost to all buyers, mit jelent a cost rubrika ennél a lehetőségnél / calculated: cost varies by buyer loc. / kell kalkulátort választanom ( beírom a doboz méreteit 41cmx16x41 2,8 kg ) a csomagnál ilyen esetben már a large package a megfelelő azaz ez alapján válasszam… Read more »
Barbara
Vendég

Sziasztok! Ha megnyertem egy licitet az e-bayen, hogy tudok fizetni a termékért? Bejön majd valamilyen ablak?

Tomi
Vendég

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, most próbálkozok először ebay-es eladással. A szállítás kérdésénél akadtam meg. Úgy szeretném meghirdetni a termékem, hogy minél több országból megvehessék. Mivel érdemes küldenem? Magyar postára gondoltam elsősorban és azon belül is sima nemzetközi levélként. A csomag mérete kb. 15x10x2cm és a súlya 200g körüli lesz. A másik kérdésem pedig, hogy ebay-en, amikor írom a hirdetést, hogy tudom egyszerűen megadni a különböző országokhoz a szállítási költséget?
Előre is köszönöm szépen a segítséget.

Jenci
Vendég

Üdvözletem!
A kerdésem az lenne,hogy hogyan tudom a hirdetésemet/feltöltött termékemet utólag módosítani,szerkeszteni az Ebay en?
Próbáltam többször is a személyes menümben,a hirdetésre rá tudok menni,de módositàs funkciót,ikont sehol nem talàlok.
Előre is köszönöm a vàlaszt.

Tag

Hello! Klassz ez a leírás! Jól jött, mert festményeket szeretnék eladni, s hátha az eBay-n piacra lelek. Sikerült is regisztrálni. Paypalom már volt. Egy festményt sikerült is felvinni. Amikor a következőt szerettem volna rögzíteni, a rendszer újra azt kérte, hogy jelentkezzem be, holott elötte már láttam,hogy benn vagyok (bal felső sarokban kiirta a nevem). Gondoltam újra megadom a kért adatokat, de anélkül, hogy beléptetett volna újra meg újra meg újra csak a Sign up ablak jön elő. Akár az emailcimmel, akár a username-mel próbálkozom, nem léptet be, pedig tuti jó a jelszó is.
Mit javasolsz?

Meli
Vendég

Sziasztok!

Volt pár vásarlásom az utóbbi időben. Paypallal fizetek ami a számlámhoz van kapcsolva. Minden tételt max 24 órán belül fizettem. Tegnap este óta viszont nem tudok licitálni, azt írja elértem a nemfizetett termék számát. De a kodaram is üres. Mi lehet a baj? Köszi előre is!

Tag

Sziasztok.

Vettem az ebayen egy telót, kiis fizettem az ebay küldött egy üzenetet miszerint egy harmadik fél hozzáfért az eladó fiókjához.A paypalnál pendigen van a teló ára. Hogyan tudnám refundolni az összeget?

Köszönöm a segítségeteket.

AtisH
Vendég

Sziasztok!
Kis segítséget kérnék. 2 hete vásároltam az ebay-en egy osztrák eladótól. Ugyan van Paypal-om is, de mos a fizetésnél nem a Paypal-t választottam, hanem bankkártyás fizetést. Fizetés rendben lezajlott, meg is kaptam a terméket, viszont az eladó azt írta, hogy blokkolva van az összeg a Paypal-nál és ellenőrizzem a Paypal-os fizetést. A bankomnál sikeresen látszik a fizetés, de mivel nem a Paypal-omon keresztül fizetem így ott nincs tranzakció. Mit lehet ilyenkor tenni?

Péter
Vendég

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogyha EU-n belül vásárolok egy használt terméket magányszemélytől, akkor szükséges-e Áfát fizetni?

SakmaN
Vendég

Na pont tegnap néztem, és NEM találtam ezt a koverziós opciót, pedig én is emlékszem, hogy benne volt a rendszerben valahol…

SakmaN
Vendég

De én azt a funkciót se találtam meg, ahol be lehet állítani, hogy a kártyát az adott devizában terhelje, vagy konvertáljon saját árfolyamon Forintra és Forintban terheljen… Pedig régebben tuti megvolt.

Fehér Róbert
Vendég

Szia, sziasztok!

Vásárlóként gyakorlatilag probléma mentesen használom az Ebay-t. Eladóként mint magáneladó nem enged 500 USD fölé természetessen többről volna szó, ha átmegyek bussines verzióba akkor elvileg három tarifa csomagból lehet választani. Ezen csomagok leírását, felhasználói szabályzatát szeretném megtalálni magyar nyelven.

Köszönettel: F.R. Lord

apanka
Vendég
A segítségeteket kérem! Már évek óta használom gond nélkül az ebay-paypal párost. Egy bankkártya van hozzá párosítva a paypal accounthoz. Még az elején (évekkel ezelőtt) be lett állítva, hogy a valuta konverziónál a bank árfolyamán számoljon, ne a paypal-én, mert az drágább. Vásárláskor az ebay-en rányomva a vétel gombra, megjelent egy új oldal, ahol a vásárlás adatai voltak és belépési link a paypalra. Itt beírva a belépéshez szükséges jelszót mégegy újabb oldal jelent meg – már belépve a paypalra – újra ellenőrzni lehet a vásárlás adatait, a valuta konverzió értékét és itt lehet véglegesíteni a vásárlást és a fizetést. Ez így működött 1 hónappal ezelőttig. Most a következő történik: rányomva a vásárlás gombra egy új oldal jelenik meg “ebay Checkout” felirattal. Itt a vásárlás adatai jelennek meg és a fizetendő összeg a paypal valuta konverzós értékével és nem lehet változtatni… Read more »
apanka
Vendég

Szia! A “jó ideje már” biztos nem igaz, mert június végén még banki árfolyamon vásároltam. De végül meglett a megoldás: A konverziós beállítások ott vannak a paypal oldalán, csak nagyon el van dugva. Be kell jelentkezni a paypalra, majd a jobb felső sarokban a ‘Profile’ ikonra kattintani. Majd a ‘Payments’ -en belül a ‘Preapproved payments’ -et választani. A bejövő oldalon a ‘Set Available Funding Sources’ -re nyomni. A Manage Funding Sources oldalra jutottunk, ahol látjuk a becsatolt bankkártyánk adatait. Az ezzel egy sorban levő ‘Conversion Options’ hivatkozásra kattintva már be is jött az az oldal, ahol beállíthatom a valuta konverziós értéket. Vagyis hogy a paypal váltsa-e át a valutát forintra, vagy a kártyatársaság. Ez utóbbi az olcsóbb!

user
Vendég

Kedves Lilla, az ebay-en be van társítva a paypal számlád?

Lilla
Vendég

Elvileg igen, másképp nem lehetett aukciót indítani.

Lilla
Vendég

Sziasztok! Szeretnék eladni az ebay-n, de minden érdeklődő a paypal infómat kéri. Nem kapja meg automatikusan, ha leüti a terméket? Üzenetben elküldik az email címüket, hogy ott adjam meg az adatokat. Ezt lehet így csinálni, vagy át akarnak vágni, vagy kizárnak majd az oldalról :)? Köszi!

Moncsi
Vendég

Üdv. Végleg hazajöttem Angliából és most hogyan tudnám az ebay és a paypal regisztrációs címemet és a bankadatokat Angliáról Magyarországra változtatni. Előre is köszönöm

George
Vendég

Üdv. Angliában élek és szeretnék licitálni egy órára. Az eladó megjelölte a “14 days refund, buyer pays return postage ” lehetőséget, de csak banki átutalással lehet fizetni. Ilyen esetben ha nem a leírtaknak megfelelő terméket kapom akkor, az eladó köteles visszafizetni a termék árát. Illetve hogy mi a folyamata. Előre is köszönöm!

george
Vendég

Köszönöm!

Krkkrrkrkkr
Vendég

Szia!

Üzleti regisztrációnál, sehogy sem jutok tul az üzleti telefonszám megadásán. Nem tudod milyen formában kell megadni? Nem találtam külföldi fórumon a magyar telefonszámra semmilyen megadott formátumot ami müködne.

Martina
Vendég

Szia.
Szeretném kérni a segítséged.
Mivan akkor, ha rendeltem egy e-cigit, viszont nem volt a figyelmemben a postaköltség( ami baromi drága!!!!)
Levette a pénzt a kártyámról, viszont nem szeretném ezt a vásárlást így! ( Ma reggel rendeltem)

Erika Varga
Vendég

Sziasztok!
Folyamatosan vàsàrolok az ebay-en….februárban szerettem volna a règi telefonjaimat eladni licites eladàson.
Akik megvették soha nem utaltak pénzt..mindegyik jobbra-balra hazudozott,ezèrt töröltem mindent és befejeztem az eladàsi szàndékomat.
De most az ebay 106 £-ot kiszàmlázott nekem,hogy azonnal fizessem be.
De mire amikor én nem értèkesitettem semmit?
Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszi a segitséget.

F. Márton
Vendég

Kedves Stinger!

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudnék az ebay.de-en eladni. Ugyanis nem sikerült hírdetésemet felrakni, mert nincs német bankszámlaszámom és címem. A Pay pal-t sem tudtam beállítani, mert ehhez is német címet kért az ebay.

Volentics Barbara
Vendég

Sziasztok! Már régóta ebayezek, de most nem engedett fizetni 🙁 Azt írja ki lefordítva, hogy a kártya beírt nem lehet használni az adott összeggel. Adjon meg egy másik hitel vagy bankártyaszámát.
Pénz van rajta természetesen, a számlámmal kártyámmal minden rendben…. Múlt hét kedden még ment, ma újra szerettem volna rendelni és nem tudtam… A másik fajta fizetéssel sikerült, mert ugyebár 2 féle képp lehetséges. De nekem a jól bevált, ahol újra és újra be kellett írni a kártyaszámot, lejáratát stb, szeretném. Tud valaki segíteni? 🙁 Köszönöm szépen előre is.

Billinger Heni
Vendég

Szia! Nálam is ugyanez a probléma áll fent hétfő óta. Az első vásárlásnál semmi gond nem volt. A 2-at csak többszöri próbálkozásra fogadta el. A liciten nyert termékem meg nem tudom kifizetni, mert mikor megnyitom fent kiadja, hogy használjam maestro kártyám, én beírom a mastercard adataim, és kiírja ugyan ezt a hibaüzenetet.

Billinger Heni
Vendég

Tudom, hogy a 2 kártya különbözik. De nekem már mielőtt be akartam volna írni a kártya adataimat, hogy kifizessem a terméket, fent közölte, hogy fizessek Maestro kártyával..

Ljuré Quk
Vendég

Sziasztok,

szeretném a segítségeteket kérni két dologban:

1. Hol érdemes regisztrálnom és terméket hirdetnem ebay.com vagy ebay.co.uk?

2. Kötelező elfogadnom a legmagasabb licitet? — például meghirdetek valamit 100USD kezdőárral és 500USD vidd el most árral, és kapok rá lejáratig egy 300-as max licitet, akkor kötelezően oda kell adnom annyiért, vagy eldönthetem, hogy elfogadom-e?

Kovács Gábor
Vendég

Helló!
Itt van-e olyan licitálás, aminél a felajánlott összeget elbukom, ha nem nyerek?

Köszönettel
Gábor

Kovács Gábor
Vendég

Szia!
Köszönöm válaszodat.
Minden jót
Üdv. Gábor

Istvan
Vendég

Azt szeretnèm kèrdezi hogy règebben magànszemèlykènt havonta 100-200db olcsòbb termèket vàsàroltam az ebay erre kitiltottak mondvàn ez màr kereskedelmi mennyisèg….mit tehetnèk? Ha cègkènt regisztràlnèk de nem adok el semmit (1500euro/honap kötelező eladàsròl olvastam) akkor nem tiltanànak ki? Köszönöm szèpen a segìtsèget!

Mars1200
Vendég

Szia!
Azt szeretném kérdezni hogy ha megnyerek egy aukciót akkor mennyi idő áll a rendelkezésemre a fizetés teljesítéséhez. Azonnal utalnom kell?
A válaszért előre is köszönettel:
Mars1200

Damm
Vendég

Érdeklődnék hogy az ebay.comra érdemes e regisztrálni, vagy az ebay.co.uk-ra? Van e valamilyen praktikus jelentősége?
Másik kérdésem hogy meg lehet e változtatni a felhasználónevet?

Peti
Vendég

Heló.

Hogy éri meg jobban fizetni? PAYPAL számláról, vagy pedig az itthoni bankszámláról ?

Mert az itthoniról mindig van tranzakciós díj.
De a paypal meg úgy tudom, hogy valami átszámolási költséget számol még pluszba.

Köszönöm a válaszod.

László
Vendég

Szia Stinger!
Azt szeretném megkérdezni, hogy felhasználónév ismeretében meg lehet-e keresni az illető eladásra kínált termékeit az eBay-en?
Köszönöm.

László
Vendég

Bocsi de csak a nicknevét ismerem, nem tudok a nevére kattintani. Remélem így érthető a kérdésem. Tehát csak és kizárólag ennyi infóm van és szeretném látni a termékeit.

Melicher Tamás
Vendég

Szia !
Eladtam egy terméket az Ebay-en, de a vevő (Ausztráliából) visszalépne a vásárlástól.
Van erre lehetősége, illetve hogyan tudom újra meghirdetni a terméket?

Manita
Vendég

Hogyan tudom kombinálni a postaköltséget ?Egy vevő több terméket vásárolt és újra kellene számolnom a szállítási díjat még mielőtt fizetne,de nem tudom hogyan kell.

Szilvii
Vendég

Szia#

A paypalos fizetésnél az error 601 mit jelent??

Erzsó
Vendég

Sziasztok!
Egy aprócska problémára keresem a választ már egy napja, de nem boldogulok, kérlek segítsetek!
Az eBay-en kiválasztottam jó néhány terméket a kosaramba, eljutottam a PayPal-os fizetésig, de ott elakadok, mert mindenáron kártyaszámot akar tőlem a rendszer, pedig nekem olyan nincs a PayPal-os számlámhoz!!! Korábban (kb. fél éve) már vásároltam innen egy terméket, és akkor teljesen simán ment a fizetés, nem kért semmit, akkor most miért??????? A PayPal számlára pedig már megérkezett a vásárláshoz szükséges fedezet, mert előzőleg ráutaltam.
Várom mielőbbi válaszotokat!
Üdv, Erzsó

Lökötttyúk
Vendég

Sziasztok!
Én 231 esetben vásároltam free shipping-el, és minden egyes darab megérkezett. Most eladni akarok. De hogy a vevő pénzéhez hozzájussak, 25 amerikai pozitív vélemény kell. Ami röhej, hiszen a vevő lehet más nemzetiségű is. Egy biztos, én a free shipping mellett is mindent megkaptam, abszolut elégedett vagyok.

zsofia zsemberi
Vendég

Szia Stinger,

Nekem van Paypal-em, de most valami login probléma miatt kér tőlem mindenféle ID-t, amit meg is adtam, de napokba telik a helyrerendeződés. Nade fontos vásárolnom még karácsony előtt: ha ugyanazzal a bankkártyával vásárolok, ami a paypalen meg van adva, akkor az árfolyam a paypal-es, vagy a banki (fos) árfolyam lesz vajon?

Köszi

Zsófi

Lali
Vendég

Szia
Az lenne a kérdésem PayPal-hoz szükséges be mennem a bankhoz, vagy jó a meglévő dombornyomott kártyám is hozzá ? Vagy a meglévő számát írom be majd regisztrációkor ?

Lali
Vendég

Köszönöm szépen a korrekt választ

Mariann
Vendég

Szia! Remélem tudsz segíteni!! 🙂 Az a kérdésem lenne, hogy ha ebayen már megvettem a dolgot és jelzi, hogy a pénz elküldve, viszont még nem jelezte vissza az eladó, hogy elfogadta, akkor automatikusan visszajön majd a pénz vagy várjak még?? vagy mi van ilyenkor?? Köszi szépen válaszod!!! 🙂 remélem érthető voltam??!

Mariann
Vendég

Kedves Stinger!
Köszönöm szépen a válaszod! :)Most újabb segítséget szeretnék kérni! 🙂 Rendeltem karperecet az ebayen 1 eladótól és az össze selejtes,hibás közel se néz úgy ki mint a képeken!! 🙁 Kérlek segíts hogyan kaphatom vissza a pénzem!! Az eladó kérte küldjek róla képet,én küldtem 13-at is!!! de nem válaszolt és törölte az üzeneteket! 🙁 Köszönöm szépen válaszod!!

barna zoli
Vendég

Szia! En eladni szeretnek, par dolgot fel is raktam, de de nagyon kicsi a latogatottsaga, a termeklistan alig lehet megtalalni. Nyilvan tobb dologbol all ossze, de mi a teendo,hogy biztosan a kategoria elejeb legyen a termekem? -milyen szponzoralasi lehetoseg van, es mi mas egyeb befolyasolja esetleg, a hangsuly a “biztosan a kategoria elejen”-van.
Szep vilagosak valaszaid, remelem tudsz segiteni,
Koszonom Zoli

Szigeti Nóra
Vendég

Szia!
Én az utàn érdeklődnék, bogy ha viszont eladóként mint vàllalkozó rendelek akkor mi vàltozik?
Köszönöm.

Szigeti Nóra
Vendég

Köszönöm!

Szombati Klaudia
Vendég

Szia, az ebay-en regisztráltam, megadtam a címemet, ott kitudtam választani Magyarországot, de a paypal regisztációnál meg a z Egyesült államokat állítja be automatikusan címként és ezen nem is enged változtatni.:/ Hogy tudnám ezt korrigálni
?Hozzá teszem angolom nagyon gyenge ..

Gabriella
Vendég

Szia!

Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy egy paypal számlához lehet rendelni több eBay felhasználót, ugyanarról a személyről van szó, csak cégként is szeretne regisztrálni és magánszemélyként is eBay-re. Cégként vásárolna, magánszemélyként eladna.
Előre is köszi!

arianagrande2003
Vendég

Valaki segítsen!!!! Nemsokára lesz a suli és a táskát, tolltartót kinéztem magamnak. Az a gond hogy szeptember 5 és szeptember 28 között jön meg. Van olyan mód rá hogy még suli előtt jöjjön meg ?????

abgyongy
Vendég

Szeretnék negatív feedbacket megváltóztatni. Az eladó nem az általam megrendelt terméket küldte el nekem, így kapott egy negatív visszajelzést. Pár levelet követően a terméket elküldi nekem, és nem kell visszaküldenem a nem kért tételt. (ami jóval drágább az általam rendelt tételnél) Az eladó nagyon korrekt volt a levelezgetés alatt, így szeretném megváltóztatni a negatív visszajelzésemet.

Marci
Vendég

Az eladóknak korlátozott számban lehetősége van küldeni kérést a feedback (visszajelzés) megváltoztatására. Természetesen ha valakit lepontoznak, nem küldi rögtön hogy változtasd meg, mivel miért is tennéd? Levelezések után ha közös nevezőre tudtok jutni (én visszakaptam a pénzem mert sérült volt a termék, de nem kellett visszaküldenem. 500Ft-os kis dolog) akkor küldi a feedback megváltoztatásának lehetőségét.
Az ebay egyébként figyelmeztet, még mielőtt legelőször értékelést adsz nekik, semleges vagy negatívat, hogy vedd fel az eladóval a kapcsolatot, hátha meg lehet változtatni a véleményed. Így az eladónak sem kell feedback újravizsgálás kérvényt küldenie, amit egyébként féltenek, mert nincs nekik olyan sok belőle.

McCartni Én
Vendég

Szia! Azt szeretném megtudni ha egyszerre több dolgot szeretnék rendelni akkor azt egyszerre fogjak kihozni vagy külön kell megrendelni????

Gábor
Vendég

Szia! Segítséget szeretnék kérni abban,hogy eladtam egy terméket EBAY-en feladtam a postán, kaptam küldemény azonosítót de mit kell írni a CARRIER ablakba?? .. Enter tracking or Delivery Confirmation numbers and carrier names for your items. .. köszönöm G.

Niki
Vendég

Szia!

Én azt szeretném megtudni, hogy amennyiben az ebay-nek szeretnék panasz levelet írni ( nem a felhasználónak ), azt milyen email címre tehetem meg?

Előre is köszönöm a választ! 🙂

Fazekas Soma
Vendég

Hogy tudok e-mailt Írni az eladónak?

Nagy Tibor
Vendég

Szia Stinger!

Egy gépet szeretnék eladni az Ebay segítségével.A problémám a következő. Képtelen vagyok a ZIP Code-n túljutni. Írhatok bármiféle formátumot, nem enged tovább.Van esetleg valami m”trükk” az oldalon, amit ismernem kéne, vagy egyszerűen csak egyéb hibát vétek folyamatosan.
S még egy kérdés. A masinám elég méretes, így a szállítással gondok adódhatnak. Van -e rá mód, hogy a tengeren túli országokat kizárjam (kamionnal simán megoldható a transzfer, de a hajó már nagyon nehézkessé válhat – súly, méret, költségek).

Köszönöm a segítségedet,
Tibor

KT
Vendég

Szia! Segítséget szeretnék kérni! A paypal-on “verified” vagyok, levonta a 400 Ft-ot is (+271 Ft-ot), azonban a számlámon az oda szánt 15.900 Ft tiltott. Nem is tudok e-bay-en fizetni, mert mindig kéri a kártyaadatokat, aztán visszalép, hogy adjam meg a kártyaadatokat. Ezt már háromszor sikerült eljátszanom, 3×271 Ft-ért. Rendelni nem tudtam, de most már nem is nagyon merek, mert nem értem, hogy mi a probléma.

Varga Áron
Vendég

Sziasztok!
You can not submit your listing due to the following problems
Plrase read. Your response is required.

As a precaution, we have limited the activity on your eBay account until we receive additional verification information from you. We sometimes need to do this to make sure that eBay remains a place where members can buy and sell with confidence.

To have this restriction lifted, you need to become PayPal Verified and then link your verified PayPal account to your eBay account. Once you’ve completed this process, you’ll be able to sell on any eBay site worldwide.

If you’re already PayPal verified, you just need to link to your verified PayPal account to your eBay account. For instruction, please click the link below for the eBay site you’re registered on.

alatta fel van sorolva pár ország.

Valaki tudja mit kellene tennem?

előre is köszi,
Áron