Házi barkács – NES újjáélesztés

A minap legörbült szájjal vettem tudomásul, hogy a két Nintendo NES-em közül egyik sem működik valami fényesen. Tudtam, hogy Kongon és Bongon (becenevek rulz 🙂 rakoncátlankodnak már egy ideje, de amikor hat játékból négyet nem ettek meg elsőre, igencsak felülkerekedett rajtam a para. Utánna néztem a problémáknak és szembesültem vele, hogy ez a “játékot nem veszem be sokadszorra sem, inkább csak színesen villogok” gond a világ szinte összes régebbi NES konzolját érinti… Miért?

Képzeljétek el, hogy a régi NES-ek letapogató egysége (72 Pin Connector a becses neve az alkatrésznek) olyan alapanyagból (legtöbb esetben rézből) készül, ami az idő múlásával a kosz és a folyamatos oxidációs folyamatok miatt képtelen átvenni a játékok romjaiban levő információkat. Ez az ún. “Blinking Problem”, amit csak ennek az eszköznek a tisztításával, vagy cseréjével lehet elvégezni.

Nos, megnéztem az eBay-en és szerencsére sok megoldást találtam. Elsőként szerezhetsz be eredeti72-es Pin Connectorokat (origi Nintendo gyártmányok), de ezek ugyanúgy tönkremennek néhány év után, HA (!) nem tartod tisztán őket és a játékkazettákat. Készülnek utángyártott, oxidálódásra nem hajlamos példányok, de láttam direkt spec. tisztítószetteket is. Hogy melyik a legjobb, nem tudom, mindenesetre kettőt is rendeltem az amúgy nem drága (2-3 USD) alkatrészből.

Ha az acetonos fültisztító pálca nem segít, már csak a Pin-csere hozhat megoldást. Mellékelek egy linket, ahol képek segítségével van illusztrálva a folyamat, hogy te is el tudd végezni, ha ilyen hibával találod szembe magad.

Megoldás: csere, vagy felújítás után mindig tartsd tisztán és a tokjaiban a játékokat, a NES-t pedig ha nem használod, tedd el el a dobozába. Így megkímélheted magad a mérgelődéstűl és hosszú időre szavatolod a gép zavartalan működését.

2
Szólj hozzá!

Kommentelési szabályzat:

Kulturált formában bárki bármelyik cikkhez hozzászólhat (regisztráció nélkül és az email cím megadásával), de a háromnál több linket tartalmazó kommentek csak admin jóváhagyás után jelennek meg. Vendég felhasználók számára kötelező a captcha, a social media fiókkal belépőknek csak az első alkalommal szükséges az azonosítás.

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
StingerKisvacak Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Kisvacak
Vendég
Kisvacak

Hűha… Már megint nem hiszlek el, hogy milyen dolgokat vagy képes találni a neten :)Tök jól van illusztrálva a téma. Még azok is megértik, akik kevésbé értenek a nes-hez (pl. én)
Amúgy szerintem ne aggódj a 72-es Pin Connectorral kapcsolatban. Ha megjön, úgyis kipróbálod és akkor mehet a game 😀

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE