1. Az Amiga 500 projekt [2016]

Valamikor a felső tagozat tájékán lehetett, hogy áhítattal bámultam a Commodore 64-ben rejlő erőt: akkoriban kb. felfoghatatlan volt, hogy képes egy ilyen különös masina olyan dolgokra, mint amilyen a Turrican, a Super Cars, a Creatures vagy épp a Giana Sisters játékok voltak. Bár a játékok világa már nem volt teljesen idegen számomra (a C64 előtt már jóval egy NES és egy Atari 2600 gazdája voltam), mégis ez a gép hozta el azt a “megváltást”, amit akkoriban egy csúcs számítógép jelentett. Tisztán emlékszem, a BÁV Bizományiból érkezett szülinapomra a dobozos C64 II-es pakk: a szinte új géphez egy rakás lemez, magnó, kazetták és by default egy 1541/II-es floppy meghajtó is járt, így szerencsére én már átugorhattam a szalagos töltögetésekkel járó küzdelmet (de ismertem jól, mert osztálytársaimnál és számtech szakkörön is sokat bírkóztunk a turbótöltés, fejállítgatás, tekercselés hármasával).

Az 576 Kbyte és a COV olvasójaként ismertem valamelyest az akkori játékok világát, kezdtem eligazodni a BASIC nyelvben és a gyűjteményem is szépen gyarapodásnak indult, hála a vidéki ismeretségi köröknek. A nagy becsben tartott gép a PC megérkezésével bár unokaöcsémékhez vándorolt, de szerencsére még időben visszatalált hozzám, így máig meg tudtam őrizni ezt a sépséget, s a lehetőségekhez mérten el is halmoztam mindenféle földi jóval az idők során (Phillips monokróm monitor, Quickshot Joy, Turbócartridge, stb. – minden, ami hasznos volt.)

IMG_20150813_121244
Igen, ő az (a pakk lényegesebbik fele).

Azidőtájt még egészen mágikusan csengett annak a gépnek a neve, amely a C64 mellett/után aztán forradalmasította az otthonokba szánt csúcs-szuperkompjútert: csak elvétve lehetett hallani róla, látni szinte sosem – pedig a PC-k mellett már akkor beégett a köztudatba, igaz legtöbben csak hallomásból ismerték. Multimédiás képességei miatt profi körökben is használta az ipar a C64 “nagytestvérének” hívott “hölgyet”, mi több: az 576 is erről kapta a nevét (bizony, adjátok össze a 64 Kbyte (C64) és 512 Kbyte (A500) RAM méretet), én pedig tudtam hogy ha egyszer nagy leszek, lesz nekem is egy AMIGÁM.

AMIGA.

Morzsolgassuk kicsit ezt a szót: az eredetileg játékkonzolnak szánt, később pedig a Commodore által felkarolt (megvásárolt Amiga Corporation) masina még a 90-es évek elején is rejtélynek számított egy gyerek számára. Most, huszonhat évvel később…

IMG_20160329_215327
A nagytesó, itt még ápolás előtt…

… végre Amiga 500 tulaj lettem én is. Eleinte a nagyobbik 1200-assal szemeztem, aztán átgondolva a dolgot, engem elsősorban a játékos múltja miatt érdekelt a gép, az erősebb verzióban pedig pusztán emiatt nincs annyi plusz, mint amit a többletköltsége indokol. Figyeltem már a hirdetéseket és az aukciókat már egy ideje, mikor aztán hosszas keresést követően sikerült egy szép állapotú Amiga 500-as gépre szert tennem. Persze, mint minden közel harminc éves számítógép, ez is gondoskodásra szoruló példány volt: manapság már szinte elképzelhetetlen, hogy egy tökéletes állapotú masinát találjon az emberfia, hiszen sokszor maguk az alkatrészek buknak el az idő vasfogával szemben (felpúposodott/kiszáradt/kifolyt kondik/elem/akku, oxidációs problémák, stb). Biztosra vettem, hogy az efféle problémák miatt lesz teendő vele, de mivel az utóbbi időben úgyis kifejezetten kerestem a lehetőségeket a bütykölésre, nem rettentem el tőle nagyon. A megvásárolt gép az utolsó hat esztendőben egy szekrényben állva várta a napot, ezért relatíve jól vészelte át a csendben töltött néhány évet. Egy gondoskodó gyűjtő-gazda vásárolta hosszú évekkel ezelőtt, mivel azonban csak 1-2 alkalommal volt bekapcsolva a gép, a hibajelenségek szinte egytől-egyig a korából fakadóak voltak, amortizációnak semmi nyoma nem volt szerencsére. A javítás persze nem ment egyik napról a másikra: sok apróságot elég kacifántos módon kellett összevadászni, de végülis sikerült a projekt, amelynek örömére tegnap az egész tegnap estét végiglövöldöztem a Turrican- illetve Hybris játékokkal. Íme néhány fotó és infó arról, milyen problémákkal szembesültem a restauráció során:

Tudvalevő, hogy az A500-as saját 512K-ját általában felbővítették, hogy a Workbench és a játékok is gyorsabban fussanak rajta. A Trapdoor alatt megbújt 512K FastRam bővítés valós idejű órájában levő elem kifolyt, ezzel komoly veszélyt okozva a chip körül. Egy kis ecet, némi fültisztító pálca és kevéske kézügyesség után már tisztán látszott a feladat, itt bizony nem elég a szimpla takarítás.

IMG_20160402_102857IMG_20160413_094834

Az oxidáció eltávolítása rávilágított arra, hogy érdemes lenne kicserélni a chip foglalatot, leszedni az elemet, majd NYÁK konzerváló eljárással megvédeni az áramköröket a további sérülésektől. (köszi a forrasztásért és az UV kezelésért donpetinek!). Szerencsére a sérülés nem volt végzetes, sikerült szépen megjavítani. Az elem egyelőre úton van az eBay-ről, de enélkül is működik a +512Kb FastRAM (btw, ezt hivatott engedélyezni/letiltani a gép jobb oldalába épített apró pici kapcsoló).

IMG_20160402_115641

Az Amiga 500 oldalsó bővítőfoglalat takarópanelje valamiért hiányzott a helyéről. Ezt szerencsére sikerült az egyesületünktől szerezni, máskülönben külföldről kellett volna rendelni eléggé borsos áron.

IMG_20160329_215440IMG_20160413_193423

A gyári Mitsumi billentyűzet egyik gombja (a backslash melletti ” ` ” jel) nem működött, ezt egy teljes szétszereléssel és a membrán, ill. gumifelületek letakarításával sikerült megfixálnom.

IMG_20160407_002327IMG_20160404_223747

A gépet apró darabokra szedve tisztítottam és takarítottam ki teljesen, a burkolatot és a billentyűzet gombjait pedig enyhén mosószeres vízzel, szivaccsal és fogkevével suvickolva sikerült újjá varázsolni. Tényleg nagyon szépen néz ki a masina: karc és sérülésmentes a burkolat, a hidrogén-peroxidos fehérítésére pedig nincs is szükség, mivel nem sárgult be és a tört tojásfehér szín amúgy is igazi autentikus külsőt kölcsönöz a számítógépnek. A legfontosabb alkatrészeket szemrevételezéssel és multiméteres méréssel ellenőriztem le, szerencsére sehol nem volt szükség beavatkozásra.

IMG_20160413_193417

A sztereó hangkimenet mindkét oldalán torzította az audiójelet. Az Amiga csoport facebook tippje alapján kimértem, hogy a gyári tápegység a -12V pin-jén keresztül semmit nem ad le és ez a megtalált infók alapján a Paula chip környékén csapódik le (a hang áramkör), mivel a soros port és az Audio I/O-n kívül szinte semmi nem használ negatív feszültséget. Úgy döntöttem, hogy 30 éves tápegységeket nincs értelme foltozgatni a megbízhatósági probémák miatt, inkább rendeltem egy picit erősebb Maker Electric NET35-B kapcsolóüzemű PSU-t az AliExpressről, amely még pont befér az eredeti táp burkolat alá, így semmi nem látszik majd belőle. (forrás és tipp a projekthez: nightfallcrew blog). Átmenetileg egy kölcsön táppal ellenőriztem le, nem más okozza-e a problémát, de egyértelműen a beérkező -12V hiánya a ludas. A tápot négy csavar fogja, a könnyű szétszerelés után csak a vezetékek kábeljeit kell szépen átkötögetni a tápegység portjaira, persze a legvégén leellenőrizve a kívánt feszültségeket minden kimeneten (Fontos! A tápon mindig finomhangoljuk be a legideálisabb +/- V értékeket a megfelelő működéshez, mielőtt üzembe helyeznénk azt!)

IMG_20160511_100603

apsurepl

IMG_20160516_140931

Andrásnak köszönhetően (akit a jófogáson találtam és profin készít kábeleket Commodore gépekhez, így Amiga 500-hoz is) szert tettem egy Video OUT DB23 > DB9/DB15 mixed kábelre, amellyel kiváló képminőséget tudok előhozni az A500-as monitorra csatlakoztatásával (+ a monitor felőli kimenetnél a mai 15 tűs VGA csati is rákerült a DB9 mellé, hogy az esetlegesen 15Khz-es videójelet támogató kijelzők is használhatóak legyenek majd). Persze vásároltam új RCA videó és RCA sztereó audiókábeleket is, hogy minden opcióra legyen megoldás.

Empe szerzett nekem egy eredeti Commodore 1084P-S1 sztereó monitort. Nagyon örültem a szerkezetnek, mert ezzel a rendkívül ritka, mellesleg valaha volt egyik legjobb C= monitorral teljessé vált volna a szett, de sajnos a szállítás közben a kijelző képcsövét valaki lekoccolhatta egy éles fém tárggyal, mert a képernyő jobb alsó sarkánál csúnya sérülést szedett össze. Működik, de esztétikailag javításra szorul – szerencsére Pityesznek (a HQ Elektronika CRT mágusa) van gyűjteményében a 14″-es Phillips M34EAQ10X képcsőből (ez a hír felért egy kisebb csodával!), így rendelkezésre állt a cseredarab. Azóta persze már négy db C64 monitorom is van (1084S-D, C1802, és még egy 1804P-S) és ezek közül pedig mindegyik működőképes – igaz, egy kondicsere azért rájuk férne.

IMG_20160422_181235

Próbálkoztam az Amiga 500 és a PC soros összekötésével, hogy lemezeket másoljak .adf Amiga floppy ROM fájlokból eredeti 3,5″ diszkekre az Amiga Workbench segítségével, de sikertelenül. A másoláshoz ma már egy relatíve nehezen beszerezhető kábelre van szükség, de András készített nekem DB9-DB25 null-modem kábelt is, így ez a probléma szintén megoldódott.

Hogy elkerülhető legyen a lemezes szenvedés úgy döntötem, kicsit könnyebbé teszem a betöltési procedúrát, mert a géphez kapott lemezek többségét kikezdte az idő vasfoga – sok közülük már nem működik és körülményes is reprodukálni őket. Jöhetett a GOTEK magic: rendeltem egy GOTEK USB Floppy emulátort az eBay-ről és az internetes guide-alapján (köszi Cortex!) megflasheltem az általa készített módosított FW-vel az ARM chip BIOS-át, így az Amiga 500-as az eredeti  floppy meghajtó helyére beépítve most már olvasni tudja az USB pendrive-ra másolt Amiga floppy image .adf fájlokat, egyszerre akár többet is > így lehetőség van a játéklemezek helyett csak azok .adf fájljait a Pendrive-ra másolni (next step: hangszóró applikálása a GOTEK-be, hogy szimulálja a lemezolvasással járó olvasófej zörejeket).

IMG_20160502_103252IMG_20160507_183342IMG_20160507_183348

A felújítás ezen része nem ment egészen zökkenőmentesen. A GOTEK-et csak második alkalommal sikerült megflashelnem az USB>TTL adapterrel, és jött is a következő probléma: oké, a drive nagyszerűen működik, na de hogyan rögzítem majd a gép belsejébe ? Ugyan létezik belőle kilógó, lemezre hasonlító változat is, de én az igényes modding híveként szerettem volna szépen az eredeti 3.5″-ös lemezmeghajtó helyére beépíteni. A legtöbb netes leírás, fotó csak a működést mutatja lógó kábelekkel, és csak kevesen tértek ki a rögzítés módjára, ráadásul legtöbben csak belenyomták a házba és ezzel el is intézték a dolgot.

IMG_20160510_231853

A probléma egyébként abból fakadt, hogy bár a GOTEK megegyezik a PC-s meghajtók méreteivel, az Amiga 500-asban kicsit eltér a rögzítés módja. Ezáltal egy pici kreativitásra volt szükség a megfelelő csavarozáshoz úgy, hogy az USB drive is elérhető legyen, faragni se kelljen a műanyag házat és a felső burkolat is a helyére passzoljon. Végül egy-egy régi hálózati eszköz mount kitjét felhasználva készítettem egy tartókonzol-szerűséget, két ponton megfúrtam a GOTEK műanyag burkolatát és az eredeti drive alsó rögzítőcsavarjait felhasználva tökéletesre sikerült a beépítés.

IMG_20160510_232006IMG_20160510_231912

Következő probléma: a szalagkábel túl rövid, kell egy másik. Endre barátom hozott egy régi 34pin-es floppy szalagkábelt, amit méretre vágva beépítettünk a helyére. Az eredmény lentebb látható. 🙂

IMG_20160511_081646

Dobozkérdés: igen, ez egy folyamatos fejfájást okozó probléma… a gépet sajnos doboz nélkül vettem és azt utólag szerezni szinte már lehetetlen (maximum csak saláta, szakadt, gyalázatos minőségűbe futottam eddig bele). Nem riasztott el a dolog, mert az EAB fórumról sikerült megszerezni az eredeti doboz tervrajzot, a fotókat és a grafikát is. Találtam doboz-nyomdát BP-n, aki legalább 10 db-os mennyiség megrendelése esetén elkészíti az eredetivel 100%-ban megegyező minőséget és formát, beleértve a belső inlay dobozkákat is. Mondanám, hogy folyamatban van a dolog, ez lesz az utolsó lépés. (Na jó, nem: remélhetőleg hamarosan tényleg megjelenik az ACA500 Plus gyorsítókártya, ami a gép oldalán található bővítőfoglalatba illeszkedve lehetővé teszi CF kártyák használatát háttértárként, futtat WHDLoad-ot, Amiga OS-t, több RAM-mal bővíti az operatív tárat és emellett sok egyéb finomságot is tartalmaz.) [Update: meg is jelent, a saját példányomról történt beszámolóhoz kattints IDE.]

Néhány hónap után kikörvonalazódott, hogy milyen lesz végül a Commodore Amiga 500 repro dobozom: a grafikát Szabolcs barátom reprodukálta mm pontossággal az eredeti színek, formák és dizájn alapján, a belső tartókat pedig CNC-vel megmunkált technológiával készítette el a DS Smith üzeme. A 2017 áprilisában zárult projekt annyira jól sikerült, hogy a gyártott 30 db villámgyorsan elfogyott, sőt: máig kapok itthonról és külföldről is megkereséseket egy esetleges utánnyomás reményében. Az Amiga 500 repro boxból második sorozat egyelőre nincs tervbe véve, de hogy milyen lett a várva várt végeredmény, arról megtekinthető egy Google fotók galéria is.

A projekt legvégén az egész gép kapott egy alapos tisztítást, takarítást és ahol szükséges volt, egy hidrogén-peroxidos fehérítést is. Az alaplap idős kora révén átesett az erősen javasolt újrakondizáson is (ilyenkor a régi, elöregedett kondenzátorokat cserélik ki), amelyet a hazai amigás berkekben ismert Dezz végzett el. Azt hiszem, sikerült szépen visszaállítani az eredeti állapotot a fenti lépéseknek köszönhetően, így az öreglány ismét teljes pompájában duruzsol. 🙂

Addig is: ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok a komment szekcióban. Mindenkinek hasonló élvezetes Amiga 500 felújítást kívánok! Stay Tuned, go and get your Amiga !

[Megjegyzés: a fotók eltérő színtónusa a (nappal-este-szürkületi) fényviszonyok következménye, a gép színe az utolsó képen látható fehér árnyalatnak megfelelő.]

2016.05.11.

[Utolsó frissítés: 2017.10.15.]

35
Szólj hozzá!

Kommentelési szabályzat:

Kulturált formában bárki bármelyik cikkhez hozzászólhat (regisztráció nélkül és az email cím megadásával), de a háromnál több linket tartalmazó kommentek csak admin jóváhagyás után jelennek meg. Vendég felhasználók számára kötelező a captcha, a social media fiókkal belépőknek csak az első alkalommal szükséges az azonosítás.

avatar
6 Comment threads
29 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ReCStingerkecskeStingerRC Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
RC
Vendég
RC

A NET-35B az olcsóbb 3A-es változat. Itt hol ajánlják ezt a típust?
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/amiga_power_supplies.html
Ugyanitt az A600-ra 1,7A 5V-ot ír. A500-nál kicsit több lehet, kb. 1,9A. Ha bővítést raksz a gépre, kell min. 4A 5V-on, mert kb. 0,5A-t biztosan fogyaszt az ACA500, és min. 1,5A tartalék kell. Plusz az ACA500-ra rárakott A1200 kártya még min. 0,5-1A-t, mert az oldalon a Viper 1230-ra 0,6A-t ír. Az Apollo 1240 1,1A-t használ.
Nem szabad kb. 70%-nál nagyobb terhelésen hosszan üzemeltetni a tápokat. Az RT-50B, vagy az RQ50-B jobb.

RC
Vendég
RC

Az RQ-50B jobb, mert erősebb az 5V a 12V kárára.
Csak mailozni akarok kecskével, nem vagyok jelen a fecebookon, vagy twitteren. Ha kecske beírja ide a mailcímét, én elolvasom, utána te tudod törölni az üzijét, hogy más ne lássa?

ReC
Vendég
ReC

A mailcímét látod kecskének?

ReC
Vendég
ReC

Hát igen, ez nem valós cím. Be lehet jelölni a hozzászólásnál hogy értesítést kér, ami mailban megy (én is bejelöltem), de a kamu mailra nem fogja megkapni. Mailban akarok vele beszélni, nem itt.

ReC
Vendég
ReC

Akkor estig kiderül mi lesz, visszajön-e még ide. Minek minden üzinél ez a captcha izé?

RC
Vendég
RC

Ugyanakkora az RT-50B, mint ez:
http://www.tme.eu/hu/details/rq-50b/ipari-kapcsolouzemu-tapegyseg/mean-well/
Van 360 fokos kép.
Itt vannak legfelül: http://www.meanwell.com/webnet/search/seriessearch.html
11×10 cm simán van a táp nagy pöckei között, ahová a 4 csavar megy.

Stinger
Vendég

Köszi, valószínűleg a MeanWell eltérő külső fémburkolat méretekkel dolgozik, mint az MKELE (Maker Electric) ugyanannál a típusban. Teszek ezzel a NET35-B-vel egy próbát, és majd rendelek a TME-től egy nagyobbat, ha elérhető lesz az ACA500 Plus (amit már ígérgetnek egy ideje, de kétlem hogy nyár végénél előbb lesz belőle valami is…)

kecske
Vendég
kecske

Ha beszerzel egy Blizzard 1230-at, akkor azt rá lehet dugni az ACA500 “hátsó” portjára és akkor abba tudsz rakni 030-ast, FPU-t és FastRAM-ot is. Az ACA500 ráadásul tud 3.1 és 1.3 KickStart közt váltani. (Ezt a részét mondjuk nem használom, mert építettem saját KS váltót még korábban.) Most az én A500+-om is úgy fut, hogy ACA500, benne egy B1230 IV, 030-as, 882-es és 64 MB FastRAM. Ha rádugom a SCSI egységet, akkor 80 MB FastRAM. (Csak mivel az a B1230 alján van, olyankor meg kell emelni a gépet.) Kár, hogy SCSI vinyóm nincs hozzá, így azt már nem tudtam kipróbálni,… Read more »

RC
Vendég
RC

A legtöbb régi turbó nem megy ACA500-zal, mert úgy építette meg az icomp az ACA500-at, hogy ez így legyen. Különben kevesebb A1200-es ACA kártyát adna el. http://www.amibay.com/showthread.php?54566-The-ACA500-Compatibility-Thread&p=547462&viewfull=1#post547462 Innen van. http://www.a1k.org/forum/showthread.php?p=685401#post685401 Csak a B1230-IV-gyel, meg a III-mal megy, a többivel gond van, de 230-300 € egy ilyen kártya, sokan még mindig ezért verekszenek, pedig 22 éves. Az új ACA1232, 1233-ak jobban megérik a 200 €-t. Az Apollo és Blizzard 1260 is csak részben működik, nem látja a gép az Apollo RAM-ot, ACA500 CF-ről nem lehet bootolni. https://www.youtube.com/watch?v=3ogezFzQjkg Itt az 1. üziben van a videó, ő csinálta amazt is. http://www.amibay.com/showthread.php?54778-68060-on-ACA500-Amiga-500 Valamilyen 68060.libraryval… Read more »

kecske
Vendég
kecske

Itt B1230-al lett tesztelve, az ment vele, az SCSI kártya RAM-ját is látta. Ha a SCSI HDD-t nem is játja, extra RAM slotnak jó.

Az ACA12xx kártyákkal az a baj, hogy FPU-t egyikre sem tudsz tenni. A legtöbb játék persze nem használja, de van amelyik igen (Doom klónok).

Azt nem tudtam, hogy a Fast RAM kártyák nem mennek vele, de ez szerintem nem akkora baj. A 030 kikapcsolását általában olyan játékok igénylik, amik 0.5-1 MB Chip RAM-on is elfutnak. Ha meg mégsem, akkor ott az ACA500-on lévő Fast RAM.

B1230-at (SCSI kit-et) innen lehet rendelni: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=40&sid=8d1442f8eb704346a6b414e969c8152f

RC
Vendég
RC

SCSI kit ACA500+B1230-hoz A500-ra? Ott az IDE vezérlő 2 CF-fel az ACA500-on. Az SCSI se gyorsabb, mint a 1,5 MB/s-os ACA500. A B1230-IV-be max. 128 MB mehet, az SCSI kitbe még 128 MB. Mihez kell 128-256 MB A500-nál? A1200-höz is felesleges lenne, még a 128 MB is. Az MK3-ba max. 32 MB mehet. 8 MB elég mindenre A500-nál. Nem értem mi ez a lengyel oldal, semmit se lehet kapni, mindenütt piros X van, csak az Mtec 1230/28 elérhető, ez meg fos, A1200-höz se venném meg, ACA500-zal meg nem megy. Hogy lehet itt privit írni? Jó lenne mailban beszélni, mert lenne… Read more »

kecske
Vendég
kecske

A SCSI kit-et azért vettem meg, hogy ha kellene, legyen. Az lehet, hogy nem lenne gyorsabb a CF-nél, de a CF-et nem arra találták ki, hogy sokszor írkáljanak rá, márpedig pl. a fordítók sokat írkálnak. Az, hogy minek ennyi MB az A500+-ba, nos nekem ez a gép az Amiga. Van 1200-asom is, de ez mellett nőttem fel, ezt használom immáron 24 éve. És nem csak játszok rajta, hanem programozok is; aztán a modern fordítók (FPC, GCC) zabálják a RAM-ot. Mondjuk épp ezért használom inkább a SASC-t, de attól még nem baj, ha van a gépben sok RAM. Amúgy csak 64… Read more »

ReC
Vendég
ReC

Hogy találtad meg ezt a lengyel oldalt? Vannak még más hasonló oldalak is?
A B1230 alap 1000 PLN, 71-gyel 71000 Ft, ez 230 €, ennyiért lehet venni a német ebayen is, és még nincs FPU. Mi a különleges az efunzine oldalban? Miért van ennyi cucc a listájában? Honnan szerzi a cuccait? Miért vettél még egy B1230-at, ha már van neked egy?
Az ACA1233-55 még kapható a gyártótól, de durva ára van, 360 €.

kecske
Vendég
kecske

A kugliban találtam az oldalt. Hát, ha te tudsz ebay-en szerezni 70k-ért B1230 IV-t, akkor tudsz valamit. Amikor én kerestem, akkor az egész ebay-en kettő db volt és 100k felett keltek el. (Egyébként én úgy vettem tőle 70k-ért, 1230-ast, hogy volt benne RAM is.) Hogy miért rak ki ennyi cuccot és honnan szerzi őket, azt tőle kell megkérdezni; én nem tudom. B1230-at azért vettem, mert a másik az 1200-asban van és kellett egy az A500+-ba is. ACA1233-nál neked kell szívni az FPU vagy a tok beforrasztásával, akkor már olcsóbban és jobban kijössz a B1230-al. Az az 5 MHz plusz nem… Read more »

ReC
Vendég
ReC

170 €-tól volt 250 €-ig 8 db. http://www.ebay.de/sch/Computer-Klassiker/162075/i.html?_dmd=1&_ipg=200&_from=R40&LH_Complete=1&LH_Sold=1&_sop=2&_nkw=1230
Most is van 220 €-ért FPU nélkül, de nem kell senkinek, mert drága. http://www.ebay.de/itm/Blizzard-1230-MKIV-fur-Amiga-1200-/162064166753
Az ACA-nak az lenne az előnye, hogy ugyanolyan MHz-en gyorsabb a sysinfo szerint. A B1230 MK4 9000 körüli dhrystone-os, ugyanúgy 9000 az ACA1232 40 MHz-es. Az 50 MHz-es már 10500. Nem mindegy. Az ACA1233-55 11500. A legjobb 50 MHz-es ACA1232 lenne 250 € alatt, az új ára 300 volt. Vagy 1233-40, csak 200 € volt, ilyen kéne max. 170-ért. Itt van sok ár. http://wiki.icomp.de/wiki/ACA1232

kecske
Vendég
kecske

Válaszoltam levélben.

RC
Vendég
RC

Hali. A NET-35B nem a legjobb választás Amigához, mert csak 3A-es az 5V-ja, és csak az alap védelem van benne. http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=NET-35 A képeden T-40B van, erre is igaz. Ezzel alig lett jobb minőségű a táp, mint a 25 éves eredeti 2,5A-es táppal. Ez jobb, sokkal több védelem, jobb minőség. RT-50B, befér, 99×97×38 mm, 5V 4A (5A-ig mehet), 12V 2A, -12V 0,5A. http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=rt-50 Ez még jobb, a -5V-ot nem használod. RQ-50B, 99×97×38 mm, 5V 5A, 12V 1A, -5V 0,5A, -12V 0,5A. http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=rq-50 Ha ACA500plust (min. 130 € lesz, 40e Ft) akarsz használni a géppel (20-30e Ft), akkor a gép és a… Read more »

Back To Top