3.4. A Control Panel felújítása

Print

Egy ilyen árkád masinának, mint a Neo Geo Retroid Starcade a központi hardver rész a lelke. Ám mégsem ez az első, amit észreveszünk rajta; a Control Panel – alias vezérlőpult az, amely elsőre megfogja a tekintetet. Bár a világításnak köszönhetően a gép tetején található marquee (azaz fejüveg-grafika) ad egyfajta keretet az összképnek, mégis a vezérlőpult dizájnja, a gombok és a joy csillogása, vagy az egészet körülölelő instrukciók vonzzák a tekintetet. Mivel a Control Panel (továbbiakban CP) az elsődleges kapcsolati pont a játékos és a gép között, rendkívül fontos, hogy pozitív összképet árasszon, megfelelően és óramű pontossággal működjön – nem utolsósorban pedig a látványvilágának köszönhetően ékessége legyen a gép egészének.

Ezért is volt az egyik legnehezebb dizájn feladat a CP Overlay skin megtervezése. A fejüveg ugye adott volt, ott az eredeti minta nyomdai rekreációja, illetve kicsit felturbózása volt a kihívás, a CPO-t viszont az alapjaitól kellett újratervezni, mivel a gép szín és látványvilágához képest a panel kinézete maga volt a rettenet. Egy dolog, hogy a Videotonnál látszólag erre fordították a legkevesebb figyelmet, de a fémből készült hajlított panel kopott és rozsdás volt, a panelt tartó zsanér el volt törve és a gombok elnyűtt, működésképtelen összképe is elengedhetetlenné tette annak teljes renoválását. Egy percig sem volt kérdés, hogy itt valami nagyot kellene alkotni, ám ötletem sem volt, hogyan fogjak hozzá.

Mindenesetre az első alkalommal már eldöntöttem, hogy nem hagyom még egyszer a rozsdát eluralkodni, így a leendő grafikára egy hajlított, átlátszó 2 mm vastag plexilemezt terveztem a védelem és a csillogó esztétika céljából. Az eredetileg 4 gombos Neo Geo modellt mindkét oldalon 6 gombos JAMMA+ kompatibilisre módosítottam, hogy a későbbiekben univerzális játékok fogadására is képes legyen. A régi csavarokat kihajítottam, és repült vele együtt a teljes gombszett, illetve a két nyikorgó, lötyögő Joy is. Sokat gondolkodtam, hogy univerzális kínai arcade KIT-et vegyek-e, de végül a felújítás megkapta a neki járó vezérlőelemeket. Két profi árkád gumibetétes Crown joystick, és két szettnyi ILSA nyomógomb (arcade pushbutton) került beszerzésre az arcadeshop.de jóvoltából, a szükséges 6 gombos JAMMA kábelköteggel, a Daisy Chain (földkábel), valamint az új gépkulcsokkal együtt.

Mivel akkor a gép alap színeit (az eredeti kék-szürkéről kék-fekete-fehérre változtatva) már ismertem, nem volt kérdés, hogy a négy színből álló ABCD gombszettet csillogó homogén megoldásra cserélem. Így is történt, ám a beszerelésre még sokat kellett várni, mivel a panelt még elő kellett készíteni hozzá. A CP-t tartó két fém fület megcsiszoltam, és feketére fújtam. Az ún. “békazár” tartóklipszekkel nem volt semmi probléma, így ott csak a csavarokat cseréltem újakra, a szerkezeteket meghagytam.

A Control Panel felújítása

Az egyik partnercégünknek hála, a panel legfontosabb műhelymunkáit elvégezték helyettem. Nem volt hozzá elegendő szaktudásom és a megfelelő szerszámok, technológiák sem álltak a rendelkezésre, így utólag elmondva jó döntés volt a feladatot profi szakemberekre bízni. A rozsda teljes eltűntetéséhez homokfújták a panelt, amelyet utána egy konzerváló alapozás, majd matt fekete porfestés követett. A 4 gombos felállást mértanilag pontos lézeres vágással bővítették 6 gombosra, amelyet végül a szintén lézerrel és speciális eljárással megmunkált, majd a panelra hajlított plexi elkészítése követett. A lyukak helyén a plexi bemélyített csavarhelyeket kapott, hogy a végleges rögzítés alkalmával a csavarok szépen besimuljanak majd a felületbe. Mivel az eredeti zsanér popszegeccsel volt a panelhoz rögzítve, a korábbi konzol az enyészeté lett – kár, hogy erre később nem emlékeztem, de nem is baj, mivel saját magam készítettem egy teljesen új tartószerkezetet az új kezelőfelületnek.

A CP Overlay felhelyezése

(A vezérlőpanel látványterveinek elkészítéséről bővebben ITT olvashatsz.) Az öntapadós fényes matricára nyomtatott CPO felhelyezése bizony kétemberes feladat, egyedül gyakorlatilag lehetetlen JÓL megcsinálni. Egy dolog, hogy valakinek tartani kell a fém lemezt amíg a másik felhelyezi rá a matrica felső oldalát, de közben a ragadós felületet passzintani is kell a panel egyik oldalához, hogy biztosan ne csússzon el. Tipp: A felhelyezés során mindig csak egy szűk felületről húzzuk le a hátlapot és az így szabaddá vált részt folyamatos simítással próbáljuk meg rányomni a felületre vigyázva, hogy ne legyenek légbuborékok a ragasztott felület alatt. Mindig csak apránként haladjunk, mert kis léptékben még van lehetőség visszahúzni a matricát, hogy buborékmentesen visszasimítsuk a felületre.

A végére egész szépen sikerült felnyomkodnom a matricát, csupán néhány légbuborékot nem sikerült kinyomkodni a lyukakon és a peremen keresztül. Az ilyen esetekre elég egy apró tű, amellyel megbökjük a felpúposodott felületet és kinyomjuk belőle az ujjunkal a levegőt. Ha sikerült szépen kiegyenlíteni a felületet, ki lehet vágni a gomboknak szánt lyukakat az erre használt vékony, kisméretű sniccerrel finoman ügyelve arra, hogy nehogy beleszántsunk a matrica környező részeibe. Miután kivágtam a lyukakat, lehúztam a plexiről a belső felületén levő védőfóliát, majd felerősítettem a fém panelre az oldalsó rögzítőcsavarok segítségével. Oké, a matrica fentvan, a plexi felerősítve a panelre, jöhet az összeszerelés.

Az összeszerelés

Miután szépen behelyeztem a gombokat a megfelelő helyükre a Cherry DX44 mikrokapcsolókkal együtt, hátulról meghúztam a műanyag szorítót de csak annyira, hogy szükség esetén még el lehessen forgatni őket. Főleg a jobb oldali résszel kellett foglalkozni, mert a P2 F gomb és P2 Start gombok a kevés hely miatt bizony összeértek. Mivel a P2 Start-ot a gombon levő minta miatt nem lehet forgatni, a P2 F-et kellett valahogy úgy bejátszani a helyére, hogy a kapcsolók ne zavarják egymást. Ehhez végúl elhajlítottam a P2 Start földvezeték érintkezőjét, amellyel sikerült végleg megtalálni a megfelelő pozitúrát.

A két Crown Joystick felhelyezéséhez először ki kellett venni a joy szárát, amit egy rögzítőklipsz tart az alsó kapcsolószerkezeten keresztül a mikrokapcsolókhoz. Ezt kipöccintve a helyéről már fel lehetett csavarozni a joy alsó szerkezetét a panelre, végül pedig a joy szárát a helyére nyomva alulról vissza lehet tenni a klipszet is. A felerősítéshez domború, fényes metrikus imbuszcsavart használtam, alulról megfelelő csavaranyával és alátéttel rögzítve. Ez stabilan és fixen tartja a Joystickokat a helyén, hiszen ezek lesznek a legnagyobb fizikai igénybevételnek kitéve, így megerősített rögzítésre van szükség. Figyelem: Nagyon vigyázzunk, hogy ne húzzuk túl a plexin és a panelen is átlógó csavarokat, mert ellenkező esetben egy pillanat alatt megreped az átlátszó műanyag a lyuk körül, amely már javíthatatlan sérülést eredményezhet!

Ekkor amúgy már szépen kialakult a felső rész, ideje volt hát a békazárhoz használatos két rögzítőpatentet is felerősíteni. A metódus ugyanaz, mint a Joystickoknál, ám itt is figyeljünk feltétlen a túlhúzás elkerülésére ! Mire végeztem, már késő délutánra járt, de mindenképp fenn akartam tudni a panelt a végleges helyén, ezért előkészítettem minden szükséges segédanyagot az alumínium konzolra történő felszereléshez.

A tartókonzol elkészítése

Az új tartókonzol teljes egészében a régi mintájára készült, ugyanazokat a méreteket és lyukszerkezetet használja mint az eredeti, azzal a különbséggel, hogy könnyebb és rugalmasabb alapanyagokból gyártottam le. A CP lehajtását biztosító zsanér ezúttal is egy 60 cm-es utólag méretre fűrészelt zongorazsanér, amelyet 4-es metrikus sűllyesztett fejű csavarral, alátéttel és anyával rögzítettem a CP-hez (ehhez picit ráfúrtam a zsanér lyukakra 2x akkora vastagságú fúróval, hogy a lapos csavarfej szépen beleüljön az így keletkezett mélyedésbe). A kaszni felől rögzített oldalt egy 20x40x2mm-es méretre vágott eloxált és szálcsiszolt alumínium lépcsőprofil alkotja, amelyet először méretre vágtam, majd az eredeti lyukak mentén kifúrva, rozsdamentes pozdorjacsavarral rögzítettem a fa elemhez. A mérést háromszor végeztem el, hogy a fém profil biztosan középen legyen és két oldalt egyforma hézag legyen  az oldalsó elem és a felhajtandó CP között.

A zsanér gyakorlatilag egy szakaszos tengellyel ellátott, kétoldalt összecsukható szerkezet, amelynek oldallapjain csavarlyukak találhatóak. Mindkét oldal 1-1 felülethez van erősítve (egyik a CP-hez, másik az alumínium fém konzolhoz). Az alumínium-felőli oldal sűllyesztett fejű facsavarral kapaszkodik a fém panelbe. Azért nem direktben a kaszni fa felületébe csavaroztam a zsanér ezen oldalát, mert a felülről rögzített köztes alumínium elem segítségével le tudom venni a súlyt a kabinet széléről. Az alumínium ráadásul stabilabban, felső irányból fogja oda a zsanéron keresztül a CP-t a kasznihoz, sőt! A bemélyített csavarlyukak  lehetővé teszik, hogy zsanér éleit rögzítő csavarok feje miatt ne legyen túl nagy hézag a két oldal közt, így nem feszíti a panel alját, ha a vezérlőpult a végleges helyére van hajtva.

A zsanér CP felőli oldalát kicsit macerás volt metrikus csavarokkal a lemezhez rögzíteni, de nem volt jobb megoldás, mert a lyukak menet híján csak csavaranyával alkalmasak az összeszerelésre. Hasonlóan problémás volt a zsanér túloldalának csavarozása is, mert a lyukak körüli egyensúlyozás igazi zsonglőrmutatványba ment át, de pár percnyi kínlódást követően sikerült a mutatvány. A látvány önmagáért beszélt: a CP szépen besimul a helyére, és egyetlen mozdulattal (valójában a két békazár kipattintásával) lehajtható, ha esetleg be szeretnénk nyúlni a gép belsejébe, vagy a vezetékelést ellenőrizni a gomboknál.

A kezelőszervek bekötése, kábelezés

… és most következik a legizgalmasabb rész, mikor minden életre kel: a JAMMA kábelköteg 56 PIN kiosztásának megfelelően két kötegre lehet bontani a vezetékeket, amelyek az új kiszerelésnél általában szét is vannak választva, mi több: befőttesgumival vannak összekötözve a könnyebb eligazodás érdekében. A jó dolog az egészben az, hogy elegendő a két kötegből az egyik színeit egyenként beazonosítani, mert a másikban is ugyanazok a kábelek árnyalatainak funkcionális megfeleltetései (azaz: a P1 köteg adott színe, pl. a P1 B1 –  a P2 kötegben is ugyanolyan színű eret használ és a P2 B1 gombot jelenti).

Ha a Joystick és a gombok márkája, típusa eltér, akkor lehetséges, hogy a csatlakozóik mérete sem egyforma. Ebben az esetben nincs más teendő, mint a problémás kábeleket a megfelelő méretű kábelsaruval újra kell krimpelni, hogy szépen passzoljanak a foglalatokba. Nálam a JAMMA köteg 4,8mm-es standard arcade sarukkal volt gyárilag dugózva, amelyet csak a Crown Joystick iránygombjaihoz tudtam alapból csatlakoztatni. A gombok, illetve a Daisy Chain (GND, alias föld) csatlakozókat a 6,3 mm-es méret miatt újra kellett krimpelnem a kérdéses csatlakozóknál, de megfelelő fogó segítségével sikerült megoldani ezt a feladatot is.

Haladni egyébként szisztematikusan érdemes: én a P1 Start > P2 Start, P1 Joystick irány > P2 Joystick irány, stb. forma szerint haladtam. A P1 és P2 kábelkötegeket igyekeztem logikusan és átláthatóan egybefogni, majd a panel két szélétől befelé vezetve összefűzni. Minden mikrokapcsoló működtetéséhez szükség van a JAMMA megfelelő PIN-jének bekötésére, valamint a GND kábel bekötésére is, amelyet láncszerűen, megszakítás nélkül kötünk az egyik kapcsolótól a másikig. A végeredmény nagyszerűen sikerült, a vezetékelés átlátható, hurok- és káosztól mentes, a kötegelés pedig szisztematikusan rögzített útvonalon halad lefelé a gépház belseje felé. A kábelköteg gépház-belsőhöz történő rögzítésénél célszerű zárt és nyitott CP mellett ellenőrizni a ráhagyásokat, hogy megfelelő hosszúságot tudjunk tartalékolni a feszesség elkerülése végett.

Tipp: Mivel a panel a vezetékelés közben le van hajtva, a Joystick adott irányba történő elmozdításánál érdemes figyelni, melyik mikrokapcsolót löki meg a tengely – az lesz az adott irányfunkcióért felelős végződés. 

A vezetékeket csodák – csodája, elsőre sikerült hibamentesen bekötnöm, de ezt könnyen leellenőrizhetjük a Neo Geo board BIOS rendszerbeállításainak Button verify menüpontjában is. A Coin #1 Jamma Pin alapvetően az érmefogadónak van dedikálva, de emellett a középső X gombra bekötöttem a Coin #2 Pin-t is, hogy addig is lehessen tesztelni a vezérlést, amíg az érmefogadó és az érmevizsgáló/számláló nincs aktiválva.

A nap végére, 12 órányi munka után végre teljes pompájában tündökölt a CP-m, és az eredménnyel a mellékelt fotók alapján igencsak elégedett lehetek. Minden funkció tökéletesen működik, az új konzol nagyszerűen tart, a grafika és a plexi pedig remek külsőt kölcsönöz a vezérlőpultnak. Természetesen a plexi felületén a védőfóliát továbbra is meghagyom mindaddig, amíg külső munkálatokat, vagy belső kábelezést végzek a masinán, hisz’ elég bosszús lenne bárki, ha egy csavarhúzóval véletlenül összekaristolná a hosszú órák csillogó eredményét.

<< Üvegfelületek, grafika – dizájn     Egyéb elektronika, audio & világítás >>

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Back To Top
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x