Shooter Base

A sci-fi és fantasy RPG műfaj melletti másik kedvenc videójáték zsánerem az árkád shooterek klasszikus világa, amely mára igazi underground műfajként létezik a gamer világban. A stílussal való első találkozásom még valamikor a 80′-as évek végén történt egy füstös nagykanizsai játékteremben, ahová mindig szülői engedély nélkül lógtunk be a nagyokat nézni, hogyan játszanak. Itt találkoztam olyan úttörőnek számító, mára klasszikussá vált alkotásokkal, mint a legendás R-Type, az Uridium, a P-47, vagy az SNK-féle Alpha Mission II. Az árkád gépem (a Retroid Starcade, amelynek felújításáról ITT olvashatsz) ötleténél is az volt az egyik legfőbb szempont, hogy a shooter műfaj árkád klasszikusaival gond nélkül lehessen játszani. Nos, a projekt elkészült, és az első bekapcsolás óta nem sok verekedős, vagy logikai cucc izzott fel a képernyőn, inkább a Neo Geo shooterek domináltak.

Idővel aztán megjelent a Dreamcast, amely a SEGA Naomi árkád rendszerével kompatibilis mivolta miatt az árkád shooterek elsőszámú retro konzoljává vált. A gép a lövöldözős játékok mellett is nagyszerű felhozatallal büszkélkedhet, de főként a máig termékeny shooter felhozatala miatt élvez elsőbbséget. Bár jómagam a Dreamcast-éra utolsó évében kóstoltam bele a konzol szépségeibe, mikor az egyik utolsó gépet vásároltam meg a zsebpénzemből a győri newwave computerstől, hogy (képletesen értve persze, de) végérvényesen a rabjává váljak.

Online videójáték magazinukban, a Gamer365-ön máig írok Dreamcastos játékokról, ahogy most a legújabb Ghost Blade shooterről is. Lentebb az évek során írt shooter kedvcsinálóim kaptak helyet: remélem, elnyerik a tetszéseiteket és kipróbáljátok, mi több – be is szerzitek őket. Kellemes olvasgatást hozzájuk!

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Back To Top
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x