1. Az Amiga 500 projekt [2016]

Valamikor a felső tagozat tájékán lehetett, hogy áhítattal bámultam a Commodore 64-ben rejlő erőt: akkoriban kb. felfoghatatlan volt, hogy képes egy ilyen különös masina olyan dolgokra, mint amilyen a Turrican, a Super Cars, a Creatures vagy épp a Giana Sisters játékok voltak. Bár a játékok világa már nem volt teljesen idegen számomra (a C64 előtt már jóval egy NES és egy Atari 2600 gazdája voltam), mégis ez a gép hozta el azt a “megváltást”, amit akkoriban egy csúcs számítógép jelentett. Tisztán emlékszem, a BÁV Bizományiból érkezett szülinapomra a dobozos C64 II-es pakk: a szinte új géphez egy rakás lemez, magnó, kazetták és by default egy 1541/II-es floppy meghajtó is járt, így szerencsére én már átugorhattam a szalagos töltögetésekkel járó küzdelmet (de ismertem jól, mert osztálytársaimnál és számtech szakkörön is sokat bírkóztunk a turbótöltés, fejállítgatás, tekercselés hármasával).

Az 576 Kbyte és a COV olvasójaként ismertem valamelyest az akkori játékok világát, kezdtem eligazodni a BASIC nyelvben és a gyűjteményem is szépen gyarapodásnak indult, hála a vidéki ismeretségi köröknek. A nagy becsben tartott gép a PC megérkezésével bár unokaöcsémékhez vándorolt, de szerencsére még időben visszatalált hozzám, így máig meg tudtam őrizni ezt a sépséget, s a lehetőségekhez mérten el is halmoztam mindenféle földi jóval az idők során (Phillips monokróm monitor, Quickshot Joy, Turbócartridge, stb. – minden, ami hasznos volt.)

IMG_20150813_121244
Igen, ő az (a pakk lényegesebbik fele).

Azidőtájt még egészen mágikusan csengett annak a gépnek a neve, amely a C64 mellett/után aztán forradalmasította az otthonokba szánt csúcs-szuperkompjútert: csak elvétve lehetett hallani róla, látni szinte sosem – pedig a PC-k mellett már akkor beégett a köztudatba, igaz legtöbben csak hallomásból ismerték. Multimédiás képességei miatt profi körökben is használta az ipar a C64 “nagytestvérének” hívott “hölgyet”, mi több: az 576 is erről kapta a nevét (bizony, adjátok össze a 64 Kbyte (C64) és 512 Kbyte (A500) RAM méretet), én pedig tudtam hogy ha egyszer nagy leszek, lesz nekem is egy AMIGÁM.

AMIGA.

Morzsolgassuk kicsit ezt a szót: az eredetileg játékkonzolnak szánt, később pedig a Commodore által felkarolt (megvásárolt Amiga Corporation) masina még a 90-es évek elején is rejtélynek számított egy gyerek számára. Most, huszonhat évvel később…

IMG_20160329_215327
A nagytesó, itt még ápolás előtt…

… végre Amiga 500 tulaj lettem én is. Eleinte a nagyobbik 1200-assal szemeztem, aztán átgondolva a dolgot, engem elsősorban a játékos múltja miatt érdekelt a gép, az erősebb verzióban pedig pusztán emiatt nincs annyi plusz, mint amit a többletköltsége indokol. Figyeltem már a hirdetéseket és az aukciókat már egy ideje, mikor aztán hosszas keresést követően sikerült egy szép állapotú Amiga 500-as gépre szert tennem. Persze, mint minden közel harminc éves számítógép, ez is gondoskodásra szoruló példány volt: manapság már szinte elképzelhetetlen, hogy egy tökéletes állapotú masinát találjon az emberfia, hiszen sokszor maguk az alkatrészek buknak el az idő vasfogával szemben (felpúposodott/kiszáradt/kifolyt kondik/elem/akku, oxidációs problémák, stb). Biztosra vettem, hogy az efféle problémák miatt lesz teendő vele, de mivel az utóbbi időben úgyis kifejezetten kerestem a lehetőségeket a bütykölésre, nem rettentem el tőle nagyon. A megvásárolt gép az utolsó hat esztendőben egy szekrényben állva várta a napot, ezért relatíve jól vészelte át a csendben töltött néhány évet. Egy gondoskodó gyűjtő-gazda vásárolta hosszú évekkel ezelőtt, mivel azonban csak 1-2 alkalommal volt bekapcsolva a gép, a hibajelenségek szinte egytől-egyig a korából fakadóak voltak, amortizációnak semmi nyoma nem volt szerencsére. A javítás persze nem ment egyik napról a másikra: sok apróságot elég kacifántos módon kellett összevadászni, de végülis sikerült a projekt, amelynek örömére tegnap az egész tegnap estét végiglövöldöztem a Turrican- illetve Hybris játékokkal. Íme néhány fotó és infó arról, milyen problémákkal szembesültem a restauráció során:

Tudvalevő, hogy az A500-as saját 512K-ját általában felbővítették, hogy a Workbench és a játékok is gyorsabban fussanak rajta. A Trapdoor alatt megbújt 512K FastRam bővítés valós idejű órájában levő elem kifolyt, ezzel komoly veszélyt okozva a chip körül. Egy kis ecet, némi fültisztító pálca és kevéske kézügyesség után már tisztán látszott a feladat, itt bizony nem elég a szimpla takarítás.

IMG_20160413_094834
DonPeti, avagy mr. NeoGeo épp a Rossmoeller 512K-s trapdoor RAM-ot menti meg a haláltól…

IMG_20160402_102857

Az oxidáció eltávolítása rávilágított arra, hogy érdemes lenne kicserélni a chip foglalatot, leszedni az elemet, majd NYÁK konzerváló eljárással megvédeni az áramköröket a további sérülésektől. (köszi a forrasztásért és az UV kezelésért donpetinek!). Szerencsére a sérülés nem volt végzetes, sikerült szépen megjavítani. Az elem egyelőre úton van az eBay-ről, de enélkül is működik a +512Kb FastRAM (btw, ezt hivatott engedélyezni/letiltani a gép jobb oldalába épített apró pici kapcsoló).

IMG_20160402_115641

Az Amiga 500 oldalsó bővítőfoglalat takarópanelje valamiért hiányzott a helyéről. Ezt szerencsére sikerült az egyesületünktől szerezni, máskülönben külföldről kellett volna rendelni eléggé borsos áron.

IMG_20160329_215440IMG_20160413_193423

A gyári Mitsumi billentyűzet egyik gombja (a backslash melletti ” ` ” jel) nem működött, ezt egy teljes szétszereléssel és a membrán, ill. gumifelületek letakarításával sikerült megfixálnom.

IMG_20160407_002327IMG_20160404_223747

A gépet apró darabokra szedve tisztítottam és takarítottam ki teljesen, a burkolatot és a billentyűzet gombjait pedig enyhén mosószeres vízzel, szivaccsal és fogkevével suvickolva sikerült újjá varázsolni. Tényleg nagyon szépen néz ki a masina: karc és sérülésmentes a burkolat, a hidrogén-peroxidos fehérítésére pedig nincs is szükség, mivel nem sárgult be és a tört tojásfehér szín amúgy is igazi autentikus külsőt kölcsönöz a számítógépnek. A legfontosabb alkatrészeket szemrevételezéssel és multiméteres méréssel ellenőriztem le, szerencsére sehol nem volt szükség beavatkozásra.

IMG_20160413_193417

A sztereó hangkimenet mindkét oldalán torzította az audiójelet. Az Amiga csoport facebook tippje alapján kimértem, hogy a gyári tápegység a -12V pin-jén keresztül semmit nem ad le és ez a megtalált infók alapján a Paula chip környékén csapódik le (a hang áramkör), mivel a soros port és az Audio I/O-n kívül szinte semmi nem használ negatív feszültséget. Úgy döntöttem, hogy 30 éves tápegységeket nincs értelme foltozgatni a megbízhatósági probémák miatt, inkább rendeltem egy picit erősebb Maker Electric NET35-B kapcsolóüzemű PSU-t az AliExpressről, amely még pont befér az eredeti táp burkolat alá, így semmi nem látszik majd belőle. (forrás és tipp a projekthez: nightfallcrew blog). Átmenetileg egy kölcsön táppal ellenőriztem le, nem más okozza-e a problémát, de egyértelműen a beérkező -12V hiánya a ludas. A tápot négy csavar fogja, a könnyű szétszerelés után csak a vezetékek kábeljeit kell szépen átkötögetni a tápegység portjaira, persze a legvégén leellenőrizve a kívánt feszültségeket minden kimeneten (Fontos! A tápon mindig finomhangoljuk be a legideálisabb +/- V értékeket a megfelelő működéshez, mielőtt üzembe helyeznénk azt!)

IMG_20160511_100603

apsurepl

IMG_20160516_140931

Andrásnak köszönhetően (akit a jófogáson találtam és profin készít kábeleket Commodore gépekhez, így Amiga 500-hoz is) szert tettem egy Video OUT DB23 > DB9/DB15 mixed kábelre, amellyel kiváló képminőséget tudok előhozni az A500-as monitorra csatlakoztatásával (+ a monitor felőli kimenetnél a mai 15 tűs VGA csati is rákerült a DB9 mellé, hogy az esetlegesen 15Khz-es videójelet támogató kijelzők is használhatóak legyenek majd). Persze vásároltam új RCA videó és RCA sztereó audiókábeleket is, hogy minden opcióra legyen megoldás.

Empe szerzett nekem egy eredeti Commodore 1084P-S1 sztereó monitort. Nagyon örültem a szerkezetnek, mert ezzel a rendkívül ritka, mellesleg valaha volt egyik legjobb C= monitorral teljessé vált volna a szett, de sajnos a szállítás közben a kijelző képcsövét valaki lekoccolhatta egy éles fém tárggyal, mert a képernyő jobb alsó sarkánál csúnya sérülést szedett össze. Működik, de esztétikailag javításra szorul – szerencsére Pityesznek (a HQ Elektronika CRT mágusa) van gyűjteményében a 14″-es Phillips M34EAQ10X képcsőből (ez a hír felért egy kisebb csodával!), így rendelkezésre állt a cseredarab. Azóta persze már négy db C64 monitorom is van (1084S-D, C1802, és még egy 1804P-S) és ezek közül pedig mindegyik működőképes – igaz, egy kondicsere azért rájuk férne.

IMG_20160422_181235

Próbálkoztam az Amiga 500 és a PC soros összekötésével, hogy lemezeket másoljak .adf Amiga floppy ROM fájlokból eredeti 3,5″ diszkekre az Amiga Workbench segítségével, de sikertelenül. A másoláshoz ma már egy relatíve nehezen beszerezhető kábelre van szükség, de András készített nekem DB9-DB25 null-modem kábelt is, így ez a probléma szintén megoldódott.

Hogy elkerülhető legyen a lemezes szenvedés úgy döntötem, kicsit könnyebbé teszem a betöltési procedúrát, mert a géphez kapott lemezek többségét kikezdte az idő vasfoga – sok közülük már nem működik és körülményes is reprodukálni őket. Jöhetett a GOTEK magic: rendeltem egy GOTEK USB Floppy emulátort az eBay-ről és az internetes guide-alapján (köszi Cortex!) megflasheltem az általa készített módosított FW-vel az ARM chip BIOS-át, így az Amiga 500-as az eredeti  floppy meghajtó helyére beépítve most már olvasni tudja az USB pendrive-ra másolt Amiga floppy image .adf fájlokat, egyszerre akár többet is > így lehetőség van a játéklemezek helyett csak azok .adf fájljait a Pendrive-ra másolni (next step: hangszóró applikálása a GOTEK-be, hogy szimulálja a lemezolvasással járó olvasófej zörejeket).

IMG_20160502_103252IMG_20160507_183342IMG_20160507_183348

A felújítás ezen része nem ment egészen zökkenőmentesen. A GOTEK-et csak második alkalommal sikerült megflashelnem az USB>TTL adapterrel, és jött is a következő probléma: oké, a drive nagyszerűen működik, na de hogyan rögzítem majd a gép belsejébe ? Ugyan létezik belőle kilógó, lemezre hasonlító változat is, de én az igényes modding híveként szerettem volna szépen az eredeti 3.5″-ös lemezmeghajtó helyére beépíteni. A legtöbb netes leírás, fotó csak a működést mutatja lógó kábelekkel, és csak kevesen tértek ki a rögzítés módjára, ráadásul legtöbben csak belenyomták a házba és ezzel el is intézték a dolgot.

IMG_20160510_231853

A probléma egyébként abból fakadt, hogy bár a GOTEK megegyezik a PC-s meghajtók méreteivel, az Amiga 500-asban kicsit eltér a rögzítés módja. Ezáltal egy pici kreativitásra volt szükség a megfelelő csavarozáshoz úgy, hogy az USB drive is elérhető legyen, faragni se kelljen a műanyag házat és a felső burkolat is a helyére passzoljon. Végül egy-egy régi hálózati eszköz mount kitjét felhasználva készítettem egy tartókonzol-szerűséget, két ponton megfúrtam a GOTEK műanyag burkolatát és az eredeti drive alsó rögzítőcsavarjait felhasználva tökéletesre sikerült a beépítés.

IMG_20160510_232006IMG_20160510_231912

Következő probléma: a szalagkábel túl rövid, kell egy másik. Endre barátom hozott egy régi 34pin-es floppy szalagkábelt, amit méretre vágva beépítettünk a helyére. Az eredmény lentebb látható. 🙂

IMG_20160511_081646

Dobozkérdés: igen, ez egy folyamatos fejfájást okozó probléma… a gépet sajnos doboz nélkül vettem és azt utólag szerezni szinte már lehetetlen (maximum csak saláta, szakadt, gyalázatos minőségűbe futottam eddig bele). Nem riasztott el a dolog, mert az EAB fórumról sikerült megszerezni az eredeti doboz tervrajzot, a fotókat és a grafikát is. Találtam doboz-nyomdát BP-n, aki legalább 10 db-os mennyiség megrendelése esetén elkészíti az eredetivel 100%-ban megegyező minőséget és formát, beleértve a belső inlay dobozkákat is. Mondanám, hogy folyamatban van a dolog, ez lesz az utolsó lépés. (Na jó, nem: remélhetőleg hamarosan tényleg megjelenik az ACA500 Plus gyorsítókártya, ami a gép oldalán található bővítőfoglalatba illeszkedve lehetővé teszi CF kártyák használatát háttértárként, futtat WHDLoad-ot, Amiga OS-t, több RAM-mal bővíti az operatív tárat és emellett sok egyéb finomságot is tartalmaz.) [Update: meg is jelent, a saját példányomról történt beszámolóhoz kattints IDE.]

Néhány hónap után kikörvonalazódott, hogy milyen lesz végül a Commodore Amiga 500 repro dobozom: a grafikát Szabolcs barátom reprodukálta mm pontossággal az eredeti színek, formák és dizájn alapján, a belső tartókat pedig CNC-vel megmunkált technológiával készítette el a DS Smith üzeme. A 2017 áprilisában zárult projekt annyira jól sikerült, hogy a gyártott 30 db villámgyorsan elfogyott, sőt: máig kapok itthonról és külföldről is megkereséseket egy esetleges utánnyomás reményében. Az Amiga 500 repro boxból második sorozat egyelőre nincs tervbe véve, de hogy milyen lett a várva várt végeredmény, arról megtekinthető egy Google fotók galéria is.

A projekt legvégén az egész gép kapott egy alapos tisztítást, takarítást és ahol szükséges volt, egy hidrogén-peroxidos fehérítést is. Az alaplap idős kora révén átesett az erősen javasolt újrakondizáson is (ilyenkor a régi, elöregedett kondenzátorokat cserélik ki), amelyet a hazai amigás berkekben ismert Dezz végzett el. Azt hiszem, sikerült szépen visszaállítani az eredeti állapotot a fenti lépéseknek köszönhetően, így az öreglány ismét teljes pompájában duruzsol. 🙂

Addig is: ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok a komment szekcióban. Mindenkinek hasonló élvezetes Amiga 500 felújítást kívánok! Stay Tuned, go and get your Amiga !

[Megjegyzés: a fotók eltérő színtónusa a (nappal-este-szürkületi) fényviszonyok következménye, a gép színe az utolsó képen látható fehér árnyalatnak megfelelő.]

2016.05.11.

[Utolsó frissítés: 2017.10.15.]

5 1 Szavazat / Vote
Article Rating
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

39 Comments
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Hegedűs János
Hegedűs János
3 éve

Hello! ismét én.. Mennyiért jutottál a net-35b tápegységhez? 

Hegedűs János
Hegedűs János
4 éve

Hello!
Olvastam az Amiga 500-asod felújítását. Gratulálok, szép munka!
Tisztelettel kérdezném, hogy vállalsz-e felújítást? Az 1200-esem megcsinálta (én sajnos max egy jack dugót merek megforrasztani) Tihany Róbert, de Ő csak 600-1200-asokat vállal. Természetesen a postázást, munkadíjat megfizetve értem.

Stinger
4 éve
Válasz neki: / Reply to  Hegedűs János

Szia, az újrakondizást én magam sem vállaltam be, ahhoz nem volt szaktudásom. Az 1200-asomat nekem is Robi csinálta, az A500-ast még Dezz, de nem tudom, hogy vállal-e még ilyesféle dolgokat. Akit tudok ajánlani, az a Commodore restaurátor a facebook retro számítógép- és játék klub csoportjában. Nála nagyon sok gép landol, így a várakozási idő is hosszabb, de ő kapcsolatban van Robival, szerintem simán megoldja. Szokott is posztolgatni ilyen-olyan gépekről fotókat, vállalkozás-szerűen végzi ezt a tevékenységet. Általában újrakondizás, izopropilos tisztítás és diagnosztika van az alap csomagban. A gép tisztítását magad is el tudod végezni, a fehérítésben tudok tanácsot adni – ha… Read more »

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Milyen 50-esre váltasz át? Egy alapgépnek elég a 3A 5V-on, én is ezt mondtam, az általad linkelt amigás oldal szerint az A600 5V-on alapból 1,7A-t használ. A500-nál is ez lehet. Egy ACA már az értéke miatt is megérdemel egy 7e Ft-os új tápot, bár nem ismerem az ACA fogyasztását. Meg fogom tudni. Az ACA500plus min. 130-140 € lesz, ez 40e Ft felett van. Felesleges spórolni a tápon, hogy egy 25 éves 2,5-3A-est használsz, ami 6-7e-ért megy most, mintha egy újra váltanál, ami ugyanannyiba kerül, bruttóban nincs 7e Ft. http://www.tme.eu/hu/details/rq-50b/ipari-kapcsolouzemu-tapegyseg/mean-well/ Ez jobban megéri, mint az RT-40B. Az RQ-50B tényleg 97×99 mm.… Read more »

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Itt a T-40B is épphogy befért, mert 98 mm széles.
http://www.nightfallcrew.com/15/06/2014/commodore-amiga-500-full-replacement-power-supply/
Az RQ nem férne be a 99 mm-es oldalával.

A C64-hez meg ez ajánlott, 5A-es 4e-ért.
http://www.tme.eu/hu/details/rs-25-5/ipari-kapcsolouzemu-tapegyseg/mean-well/
Érdekesek az ár/Amper arányok. tapegysegaruhaz.hu és tme.eu összehasonlítás. Nem éri meg egy 3A-essel szarakodni, sokkal drágább 1 Amper. A legnagyobb Amperesek a legolcsóbbak ár/Apmer szempontból. Ilyesmi arányok lehetnek a többkimenetes tápoknál is.

RS Tápáruház Ár/Amper tme Ár/Amper
15-5 3A 3344 1114 3162 1054
25-5 5A 4199 839 3970 794
35-5 7A 4682 668 4426 632
50-5 10A 5202 520 4919 491
75-5 12A 6169 514 5832 486
150-5 25A 8956 358

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Minek ez a sok korlátozás, meg lassítás? 3 linkes határ, captcha, stb. Miért nem látni a kommentelési szabályokat sehol? Az ACA500 is jó alapdolgokra Whdloadhoz, stb.. Amit A500-ra írtak, azoknak működnie kell ezzel. Nincs benne chipRAM, csak 2 MB fast. A C000-ra is lehet RAM-ot rakni, de A500+-nál nem. A kipperes A508IDE nem jó, mert postával 30e mire ideér Kanadából, ez nagyon sok egy sima alap IDE+8 MB-ért, 100 €. A Vampire meg azért nem jó, mert csak 68000-et emulál valamilyen FPU-val, nem lehet kilépni a Whdloados prgramokból, ehhez min. 68010 kell. ACA500-nál megoldották ezt. Milyen lesz az új kipperes… Read more »

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Ez nem wordpress oldal.
Mindig kéri a kódot a captcha.
Erre gondolsz?
http://www.kipper2k.com/a500fastmem.html
Itt már min. 1,5 hónapja ez van, waiting for parts.
Bezzeg az A600-nál nincs ilyen.
Nekem is van WinUAE-m, de jó a valódi hardver is.
Ez már tényleg durva. http://www.ebay.de/itm/ACA1233-FPU-128-MB-RAM-fuer-Commodore-Amiga-1200-500-500plus-mit-ACA500-/262440500596
Csak 40 MHz-es, a B1230 50 MHz-en ugyanezt tudja 170 €-ért, a múltkor vehettem volna ennyiért.
http://www.ebay.de/itm/Amiga-1200-Turbokarte-Blizzard-1230-III-Phase-5-/272221377347
Ha az ACA1233-at nem lehet 55 MHz-re húzni sima kvarc cserével, akkor nem érte meg a vevőnek.

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Pont most nem lehet kapni új ACA kártyákat, csak a 360 €-s 1233-55-öt, ezért ment fel ennyire az ACA500 ára. 360-ért drága (11500 dhrystone), 500 € körül 040/40-et lehet kapni, ami 28000 dhrystone-os. Érdekes hogy az A1200-es ACA-k ára nem sokkal több az új árnál. Itt miért nincs 3-szoros ár, mint az ACA500-nál? Már az ACA1221 sincs pár napja az icompnál, csak 2 viszonteladónál, és kész, a spanyolnál, meg a lengyelnél. http://wiki.icomp.de/wiki/ACA1221 Röhej hogy az ACA1220 jobban megéri, mint az 1221, pedig az 1221 a legújabb termékük. Nem érdemes várni, mert az ACA500plus érkezéskor megint drága lesz. Ettől még nem… Read more »

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Az is vicc, hogy az ACA500plus-on max. 42 MHz-ig húzható 68000 lesz 8 MB-tal, ami kb. 3400-as dhrystone-os lesz, az 1221-es a max. 28 MHz-en meg 4900 (9 MHz 1878, 17 MHz 3408, 21 MHz 4266). Az ACA500plusra nem is éri meg semmit se rádugni, még 1221-et se. Az ACA500 1400-as dhry értékű (az alapgép 550), erre még megéri 1221-et rakni. A max. 170-200 €-s B1230-III-at se nagyon éri meg rádugni, mert 9000 a dhry. Ez felesleges A500-hoz, elég a 020. Az 1221-et veszik már az emberek, mert ezen kívül csak a 360 €-s 1233 van. Az 1221-ből csak pár… Read more »

RC
RC
8 éve

A NET-35B az olcsóbb 3A-es változat. Itt hol ajánlják ezt a típust?
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/amiga_power_supplies.html
Ugyanitt az A600-ra 1,7A 5V-ot ír. A500-nál kicsit több lehet, kb. 1,9A. Ha bővítést raksz a gépre, kell min. 4A 5V-on, mert kb. 0,5A-t biztosan fogyaszt az ACA500, és min. 1,5A tartalék kell. Plusz az ACA500-ra rárakott A1200 kártya még min. 0,5-1A-t, mert az oldalon a Viper 1230-ra 0,6A-t ír. Az Apollo 1240 1,1A-t használ.
Nem szabad kb. 70%-nál nagyobb terhelésen hosszan üzemeltetni a tápokat. Az RT-50B, vagy az RQ50-B jobb.

RC
RC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Az RQ-50B jobb, mert erősebb az 5V a 12V kárára.
Csak mailozni akarok kecskével, nem vagyok jelen a fecebookon, vagy twitteren. Ha kecske beírja ide a mailcímét, én elolvasom, utána te tudod törölni az üzijét, hogy más ne lássa?

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

A mailcímét látod kecskének?

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Hát igen, ez nem valós cím. Be lehet jelölni a hozzászólásnál hogy értesítést kér, ami mailban megy (én is bejelöltem), de a kamu mailra nem fogja megkapni. Mailban akarok vele beszélni, nem itt.

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Akkor estig kiderül mi lesz, visszajön-e még ide. Minek minden üzinél ez a captcha izé?

RC
RC
8 éve

Ugyanakkora az RT-50B, mint ez:
http://www.tme.eu/hu/details/rq-50b/ipari-kapcsolouzemu-tapegyseg/mean-well/
Van 360 fokos kép.
Itt vannak legfelül: http://www.meanwell.com/webnet/search/seriessearch.html
11×10 cm simán van a táp nagy pöckei között, ahová a 4 csavar megy.

Stinger
8 éve
Válasz neki: / Reply to  RC

Köszi, valószínűleg a MeanWell eltérő külső fémburkolat méretekkel dolgozik, mint az MKELE (Maker Electric) ugyanannál a típusban. Teszek ezzel a NET35-B-vel egy próbát, és majd rendelek a TME-től egy nagyobbat, ha elérhető lesz az ACA500 Plus (amit már ígérgetnek egy ideje, de kétlem hogy nyár végénél előbb lesz belőle valami is…)

kecske
kecske
8 éve

Ha beszerzel egy Blizzard 1230-at, akkor azt rá lehet dugni az ACA500 “hátsó” portjára és akkor abba tudsz rakni 030-ast, FPU-t és FastRAM-ot is. Az ACA500 ráadásul tud 3.1 és 1.3 KickStart közt váltani. (Ezt a részét mondjuk nem használom, mert építettem saját KS váltót még korábban.) Most az én A500+-om is úgy fut, hogy ACA500, benne egy B1230 IV, 030-as, 882-es és 64 MB FastRAM. Ha rádugom a SCSI egységet, akkor 80 MB FastRAM. (Csak mivel az a B1230 alján van, olyankor meg kell emelni a gépet.) Kár, hogy SCSI vinyóm nincs hozzá, így azt már nem tudtam kipróbálni,… Read more »

RC
RC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  kecske

A legtöbb régi turbó nem megy ACA500-zal, mert úgy építette meg az icomp az ACA500-at, hogy ez így legyen. Különben kevesebb A1200-es ACA kártyát adna el. http://www.amibay.com/showthread.php?54566-The-ACA500-Compatibility-Thread&p=547462&viewfull=1#post547462 Innen van. http://www.a1k.org/forum/showthread.php?p=685401#post685401 Csak a B1230-IV-gyel, meg a III-mal megy, a többivel gond van, de 230-300 € egy ilyen kártya, sokan még mindig ezért verekszenek, pedig 22 éves. Az új ACA1232, 1233-ak jobban megérik a 200 €-t. Az Apollo és Blizzard 1260 is csak részben működik, nem látja a gép az Apollo RAM-ot, ACA500 CF-ről nem lehet bootolni. https://www.youtube.com/watch?v=3ogezFzQjkg Itt az 1. üziben van a videó, ő csinálta amazt is. http://www.amibay.com/showthread.php?54778-68060-on-ACA500-Amiga-500 Valamilyen 68060.libraryval… Read more »

kecske
kecske
8 éve
Válasz neki: / Reply to  RC

Itt B1230-al lett tesztelve, az ment vele, az SCSI kártya RAM-ját is látta. Ha a SCSI HDD-t nem is játja, extra RAM slotnak jó.

Az ACA12xx kártyákkal az a baj, hogy FPU-t egyikre sem tudsz tenni. A legtöbb játék persze nem használja, de van amelyik igen (Doom klónok).

Azt nem tudtam, hogy a Fast RAM kártyák nem mennek vele, de ez szerintem nem akkora baj. A 030 kikapcsolását általában olyan játékok igénylik, amik 0.5-1 MB Chip RAM-on is elfutnak. Ha meg mégsem, akkor ott az ACA500-on lévő Fast RAM.

B1230-at (SCSI kit-et) innen lehet rendelni: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=40&sid=8d1442f8eb704346a6b414e969c8152f

RC
RC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  kecske

SCSI kit ACA500+B1230-hoz A500-ra? Ott az IDE vezérlő 2 CF-fel az ACA500-on. Az SCSI se gyorsabb, mint a 1,5 MB/s-os ACA500. A B1230-IV-be max. 128 MB mehet, az SCSI kitbe még 128 MB. Mihez kell 128-256 MB A500-nál? A1200-höz is felesleges lenne, még a 128 MB is. Az MK3-ba max. 32 MB mehet. 8 MB elég mindenre A500-nál. Nem értem mi ez a lengyel oldal, semmit se lehet kapni, mindenütt piros X van, csak az Mtec 1230/28 elérhető, ez meg fos, A1200-höz se venném meg, ACA500-zal meg nem megy. Hogy lehet itt privit írni? Jó lenne mailban beszélni, mert lenne… Read more »

kecske
kecske
8 éve
Válasz neki: / Reply to  RC

A SCSI kit-et azért vettem meg, hogy ha kellene, legyen. Az lehet, hogy nem lenne gyorsabb a CF-nél, de a CF-et nem arra találták ki, hogy sokszor írkáljanak rá, márpedig pl. a fordítók sokat írkálnak. Az, hogy minek ennyi MB az A500+-ba, nos nekem ez a gép az Amiga. Van 1200-asom is, de ez mellett nőttem fel, ezt használom immáron 24 éve. És nem csak játszok rajta, hanem programozok is; aztán a modern fordítók (FPC, GCC) zabálják a RAM-ot. Mondjuk épp ezért használom inkább a SASC-t, de attól még nem baj, ha van a gépben sok RAM. Amúgy csak 64… Read more »

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  kecske

Hogy találtad meg ezt a lengyel oldalt? Vannak még más hasonló oldalak is?
A B1230 alap 1000 PLN, 71-gyel 71000 Ft, ez 230 €, ennyiért lehet venni a német ebayen is, és még nincs FPU. Mi a különleges az efunzine oldalban? Miért van ennyi cucc a listájában? Honnan szerzi a cuccait? Miért vettél még egy B1230-at, ha már van neked egy?
Az ACA1233-55 még kapható a gyártótól, de durva ára van, 360 €.

kecske
kecske
8 éve
Válasz neki: / Reply to  ReC

A kugliban találtam az oldalt. Hát, ha te tudsz ebay-en szerezni 70k-ért B1230 IV-t, akkor tudsz valamit. Amikor én kerestem, akkor az egész ebay-en kettő db volt és 100k felett keltek el. (Egyébként én úgy vettem tőle 70k-ért, 1230-ast, hogy volt benne RAM is.) Hogy miért rak ki ennyi cuccot és honnan szerzi őket, azt tőle kell megkérdezni; én nem tudom. B1230-at azért vettem, mert a másik az 1200-asban van és kellett egy az A500+-ba is. ACA1233-nál neked kell szívni az FPU vagy a tok beforrasztásával, akkor már olcsóbban és jobban kijössz a B1230-al. Az az 5 MHz plusz nem… Read more »

ReC
ReC
8 éve
Válasz neki: / Reply to  kecske

170 €-tól volt 250 €-ig 8 db. http://www.ebay.de/sch/Computer-Klassiker/162075/i.html?_dmd=1&_ipg=200&_from=R40&LH_Complete=1&LH_Sold=1&_sop=2&_nkw=1230
Most is van 220 €-ért FPU nélkül, de nem kell senkinek, mert drága. http://www.ebay.de/itm/Blizzard-1230-MKIV-fur-Amiga-1200-/162064166753
Az ACA-nak az lenne az előnye, hogy ugyanolyan MHz-en gyorsabb a sysinfo szerint. A B1230 MK4 9000 körüli dhrystone-os, ugyanúgy 9000 az ACA1232 40 MHz-es. Az 50 MHz-es már 10500. Nem mindegy. Az ACA1233-55 11500. A legjobb 50 MHz-es ACA1232 lenne 250 € alatt, az új ára 300 volt. Vagy 1233-40, csak 200 € volt, ilyen kéne max. 170-ért. Itt van sok ár. http://wiki.icomp.de/wiki/ACA1232

kecske
kecske
8 éve
Válasz neki: / Reply to  ReC

Válaszoltam levélben.

RC
RC
8 éve

Hali. A NET-35B nem a legjobb választás Amigához, mert csak 3A-es az 5V-ja, és csak az alap védelem van benne. http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=NET-35 A képeden T-40B van, erre is igaz. Ezzel alig lett jobb minőségű a táp, mint a 25 éves eredeti 2,5A-es táppal. Ez jobb, sokkal több védelem, jobb minőség. RT-50B, befér, 99×97×38 mm, 5V 4A (5A-ig mehet), 12V 2A, -12V 0,5A. http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=rt-50 Ez még jobb, a -5V-ot nem használod. RQ-50B, 99×97×38 mm, 5V 5A, 12V 1A, -5V 0,5A, -12V 0,5A. http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=rq-50 Ha ACA500plust (min. 130 € lesz, 40e Ft) akarsz használni a géppel (20-30e Ft), akkor a gép és a… Read more »

Back To Top
39
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x