6.3 Az SR388 rendszer

SR388

A Galaktikus naptár 23X0 évében bejegyzett SR388 csillagrendszer azonos elnevezésű bolygója 2,7 milliárd teratonna össztömegű égitest: a XVI osztálybesorolású planéta egyenlítője 21.000.000 egység, légkörét főként mérgező gázok alkotják.

Atmoszféra összetétel: Nitrogén, metán, karbon-dioxid, Uránium-oxid, magas légköri Szulfát-koncentrátum tartalom

Megkülönböztető jel: mérgező tavak, tengerek, állandó kőzetmozgás, folyamatosan aktív vulkántevékenység

Az SR388 történelmi feljegyzései Az SR388 nevét a csillagrendszerének besorolásáról kapta, ugyanis rajta kívül más bolygó nem található a a Galaktikus Szövetség SR388-as szektorában. Felfedezése a többi ismert bolygóhoz képest meglehetősen későn történt meg: az ok, amiért a Mika70-Wolf kódnevű felderítő-ellenőrző csoport mégis bejegyezte a Szövetség intergalaktikus adatbázisába a sárgáskék golyóbist, az a rendkívül veszélyes Metroid faj szülőbolygójának tudata, amelyre (mint ahogy a játékokból is értesülhetünk róla) számos későbbi problémaforrás vezethető vissza. Az SR388 viszonylagos ismeretlenségében több tényező is közrejátszott: a bolygó ugyanis a Galaktikus Szövetség megalapításától számított első periódusban kiesett a kereskedelmi konvojok célirányainak vonzáskörzetéből, ráadásul az ismert galaxis meglehetősen távoli szektorában nem is nagyon vonzotta a figyelmet. Ha valami, vagy valaki el akart rejtőzni a világ elől, az SR388 minden bizonnyal ideális otthonként szolgált volna számára.

Zord és kietlen világ

Az SR388 rendkívül mérgező és sűrű légköre teljesen lehetetlenné teszi a bolygókörüli pályára állított műholdak analizátorainak működését, így gyakorlatilag csak akkor lehet felmérni a felszín viszontagságait, ha a Szövetség felderítő-kutató egységei leszállást hajtanának végre. Nem is nagyon lenne értelme a teljes feltérképezésnek, hiszen a napi szinten mérhető, brutális erejű vulkáni tevékenység, a földrengések és a lávafolyamok folyamatosan mozgásban tartják a bolygó kérgét, s ezzel együtt formálják a felszínt is. Bár a légkör remekül eltakarná a csempészek és Űrkalózok esetlegesen felépített épületeit és raktárait, a rendkívül magas páratartalmú, forró klíma és a mérgező levegő lehetetlenné teszi odalent az ilyen tevékenységek kialakulását. Már egy levegővétellel is olyan dózis mérgező vegyület, illetve szulfát kerülne a szervezetbe, amely pillanatok alatt végezne a legtöbb ismert életformával, a hőmérsékleti viszontagságokról nem is beszélve. További negatívum, hogy a közeli, MRT 62.4-es besorolású aszteroida-mező sorozatos meteor-záporral sújtja a bolygót, amely ismételten negatív hatással van az élet kialakulására. Szó mi szó, az SR388 nem épp barátságos bolygó… Az aszteroidák okozta becsapódások, és a folyton aktív vulkáni tevékenység érdekesen alakítja a bolygó felszínét: a helyenként több mérföldnyi kiterjedéssel bíró tavernák, barlangi vájatok, vagy egymásba kapcsolódó, hatalmas földalatti üreges rendszerek felszíni nyomai a mélyreható vizsgálatok során is jól kivehetőek, mélyebb analízist azonban a rizikós elváltozások, illetve véletlenszerűen kitörő lávafolyamok tudatában lehetetlen végezni. A leküldött kutatócsoportok lehetséges (és az ismert információk alapján nagy valószínűséggel be is következő) tragédiája túlzott kockázatot és veszteséget jelentene a Galaktikus Szövetségne, ekkora áldozatot pedig nem hozhatnak a tudomány nevében.

SR388 03.SR388 01.

“Zord és kietlen világ…”

A Chozo feljegyzésekből, az Űrkalózoktól megszerzett adatbankokból és a GF saját kutatásaiból is tudjuk, hogy az SR388 a legrettegettebb natív létforma, a Metroid leszármazottak szülőbolygójaként ismert – úgy tűnik, hogy a szélsőséges környezeti hatások ideális táptalajnak bizonyultak a ragadozó-élősködő faj számára, ugyanis a tápláléklánc élén is őket vélhetjük felfedezni. Akármennyire is veszélyes és elrettentő az SR388 világa, képes volt magának létrehozni egy olyan flórát és faunát, amely megtanult együtt élni a viszontagságokkal, és alkalmazkodott a bolygó által megformált környezethez – ám amennyire jelentéktelen az SR388 élővilága a galaxis többi lakója számára, annyira veszélyes róla származó natív létformák térhódítása. Teremtmények egész sora talált élettérre a mérgező légkörben, vagy az SR388 sötét bugyraiban, azonban feltehetően nem ők az egyetlenek, akik benépesítették valaha ezt a vidéket. A bolygó mélységeinek eléréséhez ugyanis számos mechanikus szerkezet található, amelyek feltehetően egy korábbi, rendkívül fejlett civilizáció hátramaradt eszközei. A mai napig működőképesek, de funkciójukat, illetve hogy miért kerültek pontosan oda, senki nem tudja. Az ősi civilizáció (amely Chozo jelenlétre utal) egykori jelenlétét egyéb építészeti maradványok is sugallják, habár napjainkban sehol sincsenek fejlett értelmes fajokra utaló jelek az SR388-on.

A Chozo – Metroid – X parazita háromszög (és a kapcsolatukból felmerülő kérdések)

Egy szubjektív feltételezés szerint mielőtt a Chozo először az SR388-ra érkezett, az agresszív X paraziták már uralmuk alatt tartották a bolygó vegetációját, elsősorban a rendkívül magas számuknak köszönhetően. Hogy a bölcs és békés faj ellenőrzése alatt tarthassa őket, a Metroid faj szaporodásának és pártfogolásának elősegítésében látták a megoldást. A Metroidok sikeresen leszorították az X parazita populációt, ám amikor a Szövetség megbízásából Samus Aran a bolygóra érkezett, hogy megsemmisítse a veszélyes fajt (lásd lentebb), olyannyira megcsappant a természetes veszélyforrás, hogy az X Parazita ismét durva szaporodásnak indulhatott. Az első probléma, amely a fentebbi feltételezés kapcsán felmerül a történet folytatásakor, hogy az X parazita először csak a Metroid Fusionban bukkan fel, amely jóval később látott napvilágot, mint a Gameboy-ra készült Metroid II: Return of Samus – ez nem is lenne probléma, de még csak utalást sem találhatunk róla a korai epizódban. Ennek három oka lehetséges: az első, hogy a Metroid faj kiválóan végezte a munkáját, és csak elenyésző mennyiségű X populációt hagytak maguk után (ez pedig ellentmondásba ütközik azzal a ténnyel, hogy a Metroid populáció megcsappant, hiszen akkor pontosan az X szaporodott volna el a bolygón – mint ahogy azt a Fusionban is tapasztalhattuk), a második, hogy nem voltak teljesen kifejlett X parazita populációk, így az rejtve maradhatott a szemek előtt – vagy harmadik és egyben legegyszerűbb indok, hogy az X parazita sztorivonal csak a Metroid II: Return of Samus megjelenése után fogalmazódott meg a történetírók fejében. Mindazonáltal nem hiszem, hogy a történet összekapcsolása ne történt volna meg valahogy, mert a fejlesztők mindig is nagy hangsúlyt fektettek a Metroid széria történeti elbeszélésére, így ez a szál is kibontásra kerül majd egyszer. Lehet, hogy egy későbbi folytatásban mindenre választ kapunk, hiszen a Metroid Fusion jelen pillanatban (2008. május 12.) TÖRTÉNETI szempontból a lezáró epizód, így az elbeszélésben is a legfrissebb cselekményt dolgozza fel – így lehetségesnek tartom pl. egy közbülső történeti szál kidolgozását is, amely éppen a kérdéses problémakörre adja meg a választ. Mivel a bejegyzés írásának pillanatában nincs újabb fejlesztés alatt álló Metroid játékról tudomásom, ez a kérdéskör nyitott marad még egy ideig.

mfusion_intro_11big.jpgmfusion_intro_10big.jpg

Előtte és közben (vajon hogyan tovább?)

Samus Aran az SR388-on (Metroid II: Return of Samus, 1991 – Gameboy)

A korábbi események következményeként (Metroid, Metroid Zero Mission, Metroid Prime tetralógia) nem volt kérdéses, hogy a Metroid faj végzetes csapást mérhet a galaxisra: a Galaktikus Szövetség ezért úgy döntött, hogy az ismert civilizációk védelme érdekében amíg még lehet, meg kell fékezni a veszélyes létforma szaporodását. Megtették a szükséges lépéseket az akcióhoz, ám felkészületlen csapataik – részben a bolygón uralkodó környezeti hatásoknak, részben pedig a vad és durva élővilágnak köszönhetően – egytől-egyik elpusztultak a bevetésekben. A Szövetség végső mentsvárként újfent Samus Aran segítségét kérte a probléma felgöngyölítésében (Metroid II: Return of Samus – GB, 1991): a rátermettségét és Metroid faj ismeretében, elpusztításában való jártasságát felhasználva a fajvadászt bízta meg a megmarad egyének (tehát a teljes faj) kiirtásával az SR388-on. Miután hősnőnk sikerrel járt, és az utolsó Metroidot is elpusztította a bolygó sötét és veszélyes barlangrendszerében, a királynőt megsemmisítve egy kifejletlen Metroid lárvát talált a kaptárban. Még mielőtt feleszmélt és esélye lett volna elpusztítani a tojást, a lárva kikelt, és Samust anyjának tekintve segített a leányzónak átjutni az űrhajójához vezető útvesztőkön. Samus végül úgy döntött, hogy az utolsónak hitt Metroid példányt a Galaktikus Szövetség biológiai kutatórészlegének adja át tanulmányozás szempontjából.

M2 ROS 03.M2 ROS 02.M2 ROS 01.

A második találkozás (Metroid Fusion, 2002 – Gameboy Advance)

Hét hosszú év után, a Metroidok szülőbolygóján nem ment minden a legnagyobb rendben. Utólag sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy maradt még jócskán a faj képviselőjéből az SR388-on, amely a létszám megcsappanása ellenére domináns ragadozó fajjá vált, és teljesen felborította a bolygó vegetációjának egyensúlyát. Ezt felismerve a Galaktikus Szövetség egy kutatócsoportot küldött a bolygóra, hogy tanulmányozzák, miképp lehet visszatéríteni a táplálékláncot és az ökoszisztémát a rendes kerékvágásba. Mivel Samus már nagy tapasztalatot szerzett a Metroidokkal vívott harcban, természetes volt, hogy a speciális osztag segítségül őt bízta meg az egységek védelmi funkcióinak ellátására (Metroid Fusion – GBA, 2004). Azzal azonban senki sem számolt, hogy a helyszínre érkezéskor, egy Hornoad teteméből kitörő ismeretlen parazita támadja majd meg a csapatot vezető fejvadászt, amely súlyos fertőzést okoz a szervezetében. A később csak X parazitának elnevezett létforma a kutatóállomásra vezető úton megtámadta Samus központi idegrendszerét, aki az eszméletét elveszítve egy hatalmas meteoritba csapódott.

mfusion_intro_02.jpgmfusion_intro_01.jpg

“A biológusok értetlenül álltak a jelenség előtt…”

Életét csak az automatikusan működésbe lépő vészkatapult rendszer mentette meg, amely egy űrkapszula segítségével eljuttatta őt a Galaktikus Szövetség főhadiszállására, ahol a biológusok értetlenül álltak a jelenség előtt: az ismeretlen kór ugyanis olyan intenzíven szaporodott Samus szervezetében, amit már a Chozo fehérvérsejtek sem tudtak megakadályozni (megjegyzés: Samus-t a Chozok nevelték fel, s mivel szervezetük sokkal ellenállóbb volt az emberekénél, Chozo implantátummal ajándékozták meg a fejvadászt). A tudósok azonnal eltávolították a fertőzött biomechanikus páncél darabjait, majd továbbküldték azt a BSL kutatóállomásra, alapos tanulmányozás céljából. Samus élet és halál között lebegett, mikor a tudósok végső megoldásként a korábban fogvatartott, mellesleg az SR388-ról származó Metroid lárvából vett DNA-t fecskendezték a vérébe. A végső döntés meghozatalát az a tény váltotta ki, hogy a Metroid populáció rendkívül magas értékeket mutatott a bolygón, így a tudósok szerint az új nemzetség példányai természetüknél fogva védekezhettek az X parazita ellen. A tudásbázis áttanulmányozása közben fény derült arra is, hogy az X-parazitára immunis gént már a Chozok is felismerték, amikor az SR388 ökológiai katasztrófáját (és a Metroid faj elburjánzását) próbálták megakadályozni.Mivel az X parazita és a Metroidok DNA-ja képes volt egymással felvenni a harcot, így történhetett meg az, hogy a hősnő véráramába fecskendezett nagy mennyiségű Metroid antisejt végül megállította, és visszafordította az idegrendszerben terjedő fertőzést. Samus teste végül befogadta a védekező gént, de súlyos árat fizetett érte: amellett, hogy a szervezete a küzdelem alatt teljesen kimerült, a biomechanikus páncél műtéti úton eltávolított egységei mellett a külső lemezek nagy része is megsemmisült, vagy használhatatlanná vált.

mfusion_intro_04.jpgmfusion_intro_03.jpg

“Samus élet, s halál között lebegett…”

Az SR388 pályája körül keringő Biológiai Kutatóintézet (B.S.L. Station) eközben súlyos veszélybe került: A karanténban tartott Chozo Power Suit lemezeiben hemzsegtek az X paraziták, amelyek a faj képességeinek köszönhetően végül lemásolták a fejvadász DNS-ét és létrehozták a brutális erejű SA-X (Samus Aran X-Parasite) klónt, amely egy Power Bomb segítségével kitört a zárkából. Mivel a robbanás következtében kiszabadult X parazita terjedését képtelenség volt megfékezni, a vírus iszonyatos pusztítást végzett a bázison – a személyzet elpusztult, az egyes szektorokban található élőlények és létformák pedig mind súlyos genetikai mutációkon estek át. Samus eközben hiába gyengélkedett, a regenerációra már nem maradt ideje: meg kellett akadályoznia a vírus esetleges kijutását, mert egy ilyen eset katasztrofális következményekkel járt volna a Galaxis lakói számára. A sok rossz hír között azért akadt pozitívum is: a Galaktikus Szövetség főhadiszállásán lábadozó fejvadászról ugyanis kiderült, hogy a Metroid DNA-val keveredve maga is immunissá vált az X parazita ellen, így a hír hallatán azonnal elindult, hogy segítségére siessen a kutatóintézetben tartózkodó esetleges túlélőknek. A Metroid játékok történetében Ő az egyetlen, akire nem jelent fenyegetést a gyilkos kór…

mfusion_intro_06.jpgmfusion_intro_05.jpg

“A fejvadász legnagyobb nemezisének köszönheti életét…”

Az X-parazitáról

Az X-Parazita először (és remélhetőleg utoljára) a 2002-es Metroid Fusionban bukkant fel: egy titokzatos, intelligens és önreprodukcióra képes organizmus, amely a gazdatestet megtámadva képes irányítása alá vonni a központi idegrendszert, miközben a biológiai sejtfelépítést lemásolva a fertőzött egyén képmására teremti meg önmagát. A Samust lemásoló X-parazita egyik érdekes példánya az SA-X, amely a hősnő testéről eltávolított biomechanikus páncéljában (és annak a Samus idegrendszerével összeköttetésben levő Power Bomb kapszulájában található) talált DNA segítségével reprodukálta a fejvadász gonosz mását. A Metroid Fusion történeti cselekményének végső szakaszában a BSL kutatólaboratórium szkennerei már tíz SA-X jelenlétét észlelték a fedélzeten, így a végső megoldást kigondolva Samus az SR388-ba történő becsapódásra programozta az állomás navigációs kompjúterét – ezzel elpusztítva a még életben maradt veszélyes létformákat.

A veszélyes organizmus múltja

Az X-Paraziták már jóval az SR388 felfedezése előtt natív létformaként léteztek a bolygón. Még a bölcs Chozo faj fedezte fel őket a bolygó vizsgálata közben, ám hamar nyilvánvalóvá vált számukra a különös organizmus destruktív ereje. Megfékezésükre és visszaszorításukra a szintén veszélyes Metroid faj képviselőit használták fel, sőt! Egyes információk szerint, amelyek a Metroid Fusion mellékletéből, illetve a hivatalos Metroid Manga negyedik fejezetéből származnak, a Metroid faj első képviselőit maguk a Chozok tenyésztették ki. (A sorozat elnevezésének eredete is erre a tényre vezethető vissza, ugyanis a “METROID” kifejezés Chozo nyelven annyit jelent: “ultimate warrior”, azaz “végső harcos”.) A hivatalos kiadványból kiderül, hogy a Chozo szándékosan visszatartotta az SR388-ra, az X-Parazitára és a Metroidokra vonatkozó információkat a Galaktikus Szövetség elől – főként azért, mert attól féltek, valaki esetleg felismeri a parazitában rejlő képességeket, és fegyverként használja majd fel ellenségei ellen. A bölcs faj félelme nem volt alaptalan, hiszen a kérdéses biológiai katasztrófa épp a Metroid Fusion történetében következett be, sőt!

mfusion_intro_08big.jpgmfusion_intro_09big.jpg

Esküdt ellenségének nyomdokaiba lépve…

Azok a jóslatok, miszerint valaki fejében megfordul majd az X fegyverként, esetleg kísérleti alanyként történő felhasználása, szintén igaznak bizonyultak. A Metroid Fusion cselekményeinek végéhez közeledve ugyanis érdekes párbeszédre lehetünk figyelmesek, amely Samus Aran és a navigációs computer között zajlott. A könnyebb érthetőség érdekében lefordítottam a beszélgetést, amely nem sokkal azután bonyolódik le, hogy az SA-X módszeresen elkezdi reprodukálni önmagát a BSL kutatóállomáson. A párbeszéd bőséges információt tartalmaz a Metroid Fusion végkifejletének kialakulásáról, és a Metroid sztori befejezéséről is.

A navigációs számítógép és Samus párbeszéde, a Metroid Breeding program felfedezése után

(Samus miután felismerte, hogy a BSL állomáson a Galaktikus Szövetség titokban Metroid példányokat klónozott, önkényesen leválasztotta az adott szektort, és a közeli SR-388 felszínébe vezérelve megsemmisítette a projektet.)

Nav-Co: Samus, nem ezt kellett volna tenned. Megtagadtad a parancsot. Lehet, hogy nagy árat fogsz fizetni érte hamarosan…

Samus Aran: ……

Nav-Co: Ahogy láthatod, a Szövetség titokban a Metroid Breeding (Metroid keltető) projekten dolgozik – természetesen békés felhasználási lehetőségeket kutatva. Kérlek értsd meg. Lehet, hogy már korábban is találkoztál már a programmal. Hát persze… látnod kellett az árulkodó jeleit, amikor az SRX 1-es szektorban jártál, amely egy az egyben az SR-388 ökoszisztémájának hű másolata… Ideális környezet az Alpha, Gamma, Zeta, vagy akár az Omega Metroidok kifejlődéséhez. A kutatás ráadásul nyilvános és fedetlen technológiát használt a gyors növekedés elősegítéséhez. Képzeld csak el… a lárva kikelésétől számítva néhány nap alatt Omega Metroidokat tenyésztettek ki. Ez a kutatás azonban a végéhez ért, mert az X parazita kiszagolta a természetes ellenségét, ráadásul már az SA-X egyike is úton van idefelé…

Samus Aran: EGYIKE? … Azt mondod, hogy több is létezik az SA-X-ből?

Nav-Co: Ne légy meglepve, Samus. Te is tudod, hogy az X parazitának nincs szüksége más élőlényre a szaporodásához, önmagát reprodukálja. Emiatt már tíznél is több SA-X jelenlétét érzékelem az állomáson.

Samus Aran: ……

Nav-Co: Samus, menned kell. Ki innen. Ha túl sokáig maradsz itt, az SA-X elpusztít téged. Csak a Navigációs teremben állj meg, hogy ismét felvedd velem a kapcsolatot. Nem tudom, hogy a főhadiszállás tud-e a beszélgetéseinkről, de azonnal jelentened kell nekik a helyzetet. Ez most a feladatod, rendben? Most pedig, indulj.

Samus monológja: Az igazi Adam is ugyanezt mondta volna az adott helyzetben, bár kicsit lágyabb és megfontoltabb értelemben. Könyörtelenül kritikus volt, de mindig aggódott értem. Nem egy gép volt, ami öntudatos és mindig kötelességtudó. Ebben a számítógépben sem könyörület, sem érző szándék nincsen…

(a párbeszéd érdekesen folytatódik tovább, miután Samus eléri a Navigációs központot.)

Nav-Co: Samus, itt már nincs semmi dolgunk, végeztünk. Hagyd a többit a Szövetségre… fel kellene készülnünk az állomás teljes evakuálására…

Samus Aran: Viccelsz?! Hát nem tudják, hogy az X mekkora veszélyt jelent mindenkire? … hogy milyen gyorsan reprodukálja magát?

Nav-Co: A Szövetség élénken érdeklődik az X és az SA-X iránt. Úgy hiszik, hogy a reprodukálásra képes organizmus felhasználásában határtalan lehetőségek rejlenek.

Samus Aran: Ez nevetséges! Ez az X egy szívtelen, utálatos dög, az univezum rákfenéje! Mégis milyen potenciál rejlene egy ilyen veszélyes organizmusban?

Nav-Co: Nem szükséges, hogy megértsd az indokaikat. A Szövetség speciális alakulata már úton van. Csendben el kellene hagynod ezt a helyet…

Samus Aran: Ez őrültség! Semmi esélyük nem lesz ellene! Ez az állomás szó szerint kivégzi őket! Mi érne meg ekkora kockázatot !?

Nav-Co: Az SA-X foglyul ejtése, természetesen.

Samus Aran: Megőrültél? Tényleg azt gondolják, hogy sikerrel járhatnak?

Nav-Co: Biztosan nehézségekbe ütköznek majd, de nincs szükségük a segítségedre. Tudják, hogy megpróbálod elpusztítani az SA-X-et… ezért is állították le a neked küldött információkat, amelyek segítettek a küldetés teljesítésében… A Plasma Beam modifikáció is réges-rég elkészült már, de az SA-X érdekében visszatartották tőled az adatokat. Neked azonban valahogy sikerült magadtól visszaállítanod… A Plasma Beamhoz hasonlóan a diffúziós rakéta (Diffusion Missile) bővítést sem engedélyezték, nehogy túlzottan erőteljes legyen a fegyverarzenálod. De végülis elküldték a túlélésed érdekében, te pedig sikeresen fel is használtad… bravó, Samus.

Samus Aran: Vissza kell vonniuk ezt a küldetést! Nyisd meg a kommunikációs csatornát a Szövetség Főhadiszállására! Nem engedem, hogy ez megtörténjen!

Nav-Co: Már elindultak…

Samus Aran: Idióták…

mfusion_intro_12big.jpgmfusion_intro_13big.jpg

Galaktikus hős…

Samus monológja: Mihelyst a Szövetség hajói megérkeznek, és a kutatóik a fedélzetre lépnek, az X azonnal megfertőzi őket, és azzal a mozdulattal lemásolja a tudatukat is. Az X csak egy lehetséges prédára vár, és azonnal elkezd szaporodni a galaxisban. Ekkor pedig a galaktikus civilizációnak egyszer, s mindenkorra vége lesz: az X ki van éhezve a fajokra, a tudásra, és a bennük rejlő erőre is. Ezt mind megszerzi, a lelket azonban parlagon hagyja. Az X egyetlen aljas tudattól vezérelt, a saját szaporodását előtérbe helyező pestis, a Galaktikus Szövetség pedig alábecsüli a benne rejlő gonoszságot. Nem szabad innen kijutnia. El kell pusztítanom, mielőtt a Szövetség egységei megérkeznek. Az űrállomásnak szerencsére van egy önmegsemmisítő mechanizmusa – ez az egyetlen esélyem maradt arra, hogy végleg felszámoljam ezt a parazitát itt, és az SR388-on. Mindenáron el kell pusztítanom az állomással együtt, akár a saját életem árán is.

Samus Aran: Nyisd ki a zsilipet!

Nav-Co: Azt a parancsot kaptam, hogy feltartóztassalak, míg a hajó meg nem érkezik.

Samus: Ne engedd, hogy ezt tegyék! Hát nem látod, hogy mi fog történni, Adam?

Nav-Co: … Adam?

Samus Aran: ……

Nav-Co: … Ki az az Adam?

Samus Aran: … Egy barátom.

Nav-Co: És mire célzol ezzel… egy baráti jótanács kell, hogy mit tegyél most?

Samus Aran: Ő tudná, hogy csak az önmegsemmisítés az egyetlen módja az őrület megfékezésének. Hogy milyen fontos ez…

Nav-Co: Ez az “Adam” aggódott is érted, vagy csak ült egy parancsnoki szobában, és öngyilkos küldetésekre küldött?

Samus Aran: Ő megértené, hogy néhányunknak az élet, másoknak pedig a halál adatik meg… Ha valaki, akkor ő tudja, mit jelent ez. Ő feláldozta magát ezért az eszméért.

Nav-Co: Szóval, megmentette az életed? A mi hős harcosunk, Samus Aran… Adam feláldozta magát azért, hogy te élhess… az Univerzum megmentéséért cserébe…

Samus Aran: ……

Nav-Co: Micsoda hülyeség.

Samus Aran: Hogy is foghatnád te fel ezt! Hogy is érthetnéd ezt meg, te érzéketlen gép!

Nav-Co: Tudod, hogy a bolygó külső röppályáján tartózkozó állomás detonációja nem garantálja az X parazita végleges pusztulását – még akkor sem, ha az egész komplexum teljes egészében megsemmisül… Ezzel csak azt éred el, hogy elmozdítod az utolsó akadályt is a galaxis megfertőzése elől. Figyelmen kívül hagyod ezt a nyilvánvaló tényt, miközben a halált választod. Amikor Adam döntött, hogy ki maradjon életben, rosszul választott…

Samus Aran: …!

Nav-Co: El kellene kezdened a hajtómű beindítási folyamatot, mielőtt a Szövetség megérkezik. Samus, ez az utolsó küldetésed. Indulj a navigációs hídra, és módosítsd az állomás röppályáját úgy, hogy belecsapódjon az SR388 felszínébe. Ha ez megvan, azonnal szaladj a hajódhoz, és menekülj el. Szedd a lábad, és maradj életben. Ez parancs! Egyéb észrevétel, hölgyem ? (Megjegyzés: Adam mindig ezzel fejezte be a Samusnak adott eligazítást, és ebből bizony lehet egy-két dologra következtetni…)

Az X-Parazita előfordulásai

Yellow X (sárga X): A sárga színű az alap organizmus, amely az SR388-on tett második látogatás alatt szabadult ki a Hornoad teteméből, megfertőzve Samus idegrendszerét. Előfordulását tekintve az átlagos élőlények testéből szabadul ki, a hősnő felépülését követően pedig tíz energiacellát tölt vissza Samus Energy Tankjába. Az első X organizmus, amellyel összefuthatsz vele a Metroid Fusion során.

Green X (zöld X): A zöld parazita forma az X legáltalánosabb formája – általában Samus fúziós ágyújának rakétatámadása következtében bukkan fel, és a Yellow X-hez hasonlóan szinte minden létformában megtalálható. Ha a fejvadász biomechanikus páncéljának maradványa érintkezik a Green X-el, három rakétát és egy Power Bomb slotot is visszatölthetünk vele.

mf_01.jpgmf_02.jpgmf_03.jpg

Red X (vörös X): A vörös színben pompázó organizmus az X faj legritkább képviselője, többnyire a bio-ajtók és az általános létformák erősebb vállfajaiból kerül elő. Ha Samus teste érintkezik a Red X-el, négy Energy Tank, tíz Power Bomb és 50 Missile visszatöltésére képes.

Blue X (kék X): A Blue X az X parazita kék színű megnyilvánulása, amely a BSL kutatólaboratórium 5-ös szektorának fagypont alatti klímaviszonyai miatt jött létre. A kék organizmus eleinte megakadályozza, hogy Samus az adott környéket felderítse, ráadásul ha hősnőnk a Varia Suit upgrade nélkül érintkezik vele, súlyos fagyási sérülést is szenved: ez azért következik be, mert a Metroid lárvából származó vakcina ugyanúgy érzékeny a hidegre, mint egy kifejlett Metroid példány. A Blue X méretét tekintve jóval nagyobb, mint egy átlagos X parazita, és az egyetlen olyan altörzs, amely nem veszi fel az eredetileg megszállt gazdatest formáját. Amikor Samus a 6-os szektorban először találkozik a Blue X-el, azok nyomban követni kezdik, feltartóztatni pedig csak sikeres találat esetén lehet őket. Miután a fejvadász eléri a közeli Data Room-ot, és elpusztítja a Mega Core-X-et, megszerezheti a Varia Suit bővítést, amellyel már biztonságosan abszorválható a kék parazita.

mf_04.jpgmf_05.jpgmf_06.jpg

Core-X (Az X-mag): Az X-mag létforma szívós teremtmény, általában Samus egyik power-upját tartja fogságban. A BSL kutatóállomás boss teremtményeiben lakozik, valódi formáját pedig csak a gazdatest pusztulása után fedi fel. A Core-X körül egy speciális védőburok található, amit csak Missile, illetve Super Missile fegyverekkel lehet áttörni. Sebzés esetén a burok villódzani kezd, és néhány pillanatig láthatatlanná is válik, megsemmisülése azonban csak a kék-sárga-vörös színtartományok váltakozása után következik be. Ha Samus a karjára erősített Beam energianyalábbal támadja, sárga és zöld X paraziták hagyják el a burkot, amiket ügyesen elkapva visszatölthetőek az energiacellák hajtóanyagai. Érdekesség, hogy a Core-X kezdetben teljesen átlagos X volt, a felsőbb létformára való mutációhoz a gazdatest egyediségére volt szükség. A burok mögött bekebelezett speciális kiegészítő gyakran a gazdatest képességeire is utal: az Archanus például képes golyóvá formálódni, miközben a belőle kinyerhető addon a Morph Ball – a Yazuka irdatlan magasságokba juthat fel, elpusztításakor pedig a Space Jump a fejvadász jutalma. A sor tovább folytatható, a gravitációt megváltoztatni képes Nightmare megsemmisülésekor a Gravity Suit-ot, a magasra szökkenő Pogo feletti győzelemkor pedig a High Jump képességet zsebelhetjük be.

Hard Core-X (A kemény X-mag): A Hard Core-X a Core-X-nél is szívósabb organizmus, jelenlegi ismereteink szerint a legerősebb kifejlett X parazita. A Beam Core-X, Core-eye, Eyeguy szinonímákkal rendelkező vírus, mint ahogy neve is mutatja, gyakorlatilag sebezhetetlen. A masszív burokkal ellentétben nagyon lassan mozog, viszont folyamatosan ellenfele irányába tart. Megsebzése csak az időnként kinyíló szemén keresztül lehetséges, és akkor is a gyors Missile támadás ajánlott ellene. Ha a burok megsemmisül, Samus képes abszorválni a benne megbújó parazitát. A Hard Core-X csak a BSL kutatóközpontban fordul elő, az alábbi teremtményekkel való találkozáskor (zárójelben a belőlük kinyerhető képességek, tárgyak):

mf_07.jpgmf_08.jpgmf_11.jpg

  • A hamis-Chozo szobor (Charge Beam)
  • A hamis-BSL kutató (Wide Beam)
  • Nettori (Plasma Beam)
  • B.O.X. (Wave Beam)
  • SA-X (Ice Beam, Omega Fusion Suit)
0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

10 Comments
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
vumar
vumar
15 éve

Igen mind a 2 titkos beszélgetést láttam már, a 2.-at mondjuk sokkal nehezebb előhozni (nem kis szenvedés volt az ára).
Szóval ez csak vicc. Így már világos minden. A többi beszélgetés lefordításáért köszönet.

vumar
vumar
15 éve

Megkerestem neten egy videót róla:
http://www.youtube.com/watch?v=tC6_lLPXFcQ&feature=related

kb 6:37-kor lehet látni a jelenetet

vumar
vumar
15 éve

Ismét nagyon jó lett az olvasmány. Már nagyon vártam, hogy kirakd a honlapodra a cikket.
Én csak egy valamit nem tudok a Fusion-ben. Egy liftes utazás után megjelenik egy beszélgetés egy titkos valakivel aki a nekünk segítő géppel beszél. Az a valaki ki lehet?

segabor
segabor
15 éve

Ha már magyarra fordítasz, és a DNS létező magyar fogalom, miért is nem? 🙂
Amúgy az acid savat jelent.

segabor
segabor
15 éve

Még valami:
DNA > DNS
.

Back To Top
10
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x