4x Kernal Switcher C64-hez


Néhány hasznos gondolat ehhez a remek kis DIY kiegészítőhöz, amely több C64-es KERNAL gyors és egyszerű használatát hivatott biztosítani. Amit most a kezedben tartasz (feltéve, hogy vásároltál tőlem egyet), egy nyílt forráskódra épülő DIY (csináld magad) projekt eredménye, amelyet a méltán híres Commodore vállalat C64-es számítógépéhez, azon belül is az ún. „longboard” alaplapokkal szerelt változatához készítettem.

Mi is ez tulajdonképp ?

A Kernal Switcher több különböző Commodore-kompatibilis KERNAL (Keyboard Entry Read, Network, And Link) betöltésére alkalmas úgy, hogy a burkolaton semmilyen fizikai módosítást nem szükséges elvégezni, az áramkör minden egyes eleme gépházon belül található. A hardverkomponens alapvetően egy vezérlő áramkörből, egy az ugrókódot és KERNAL töltőrutint indító PIC áramkörből, a KERNAL képfájlokat tartalmazó EPROM-ból és a jelvezérléshez szükséges két trace-csatlakozóból áll. Egyik a C64 power LED csatlakozójához szükséges, másik a két kapcsolódási ponttal, az ún. „reset line” és „restore line”-al kapcsolódik össze. A logikai áramkör számára értelmezhető formátum egy ún. assembly-alapú fordítóval készült, a kódot pedig EPROM íróval tároltam le azz M27C256 típusú EPROM-ban, illetve a PIC12F629-ben. Az áramkör teljes egészében NOS stock (new-old stock) komponensből épült – mindegyik új, még sohasem használt készletekből származik.

A kiegészítő beszereléséhez elektronikai szakértelem és forrasztási készség szükséges! Előfordulhat, hogy az alaplapon a KERNAL ROM (a 901227-03 jelzésű MOS chip – lokáció: U3 foglalat, kettővel jobbra a két nagy CIA chip mellett) gyárilag nincs foglalatozva (socketelve): ebben az esetben az eredeti KERNAL chip-et el ki kell forrasztani és egy DIP28-as (precíziós javasolt!) socketet kell a helyére telepíteni. Ebbe a socketbe kell beleültetni a kiegészítőt, majd a két trace ponthoz hozzácsatlakoztatni a „Reset” és „Restore” feliratú PIN-eket. Ha ezzel végeztünk, a számítógép gyári LED csatlakozóját az alaplapról lehúzva a LED feliratú pinoutra kell rákötni.

A nyomtatott áramkört a PCBWay-en keresztül készíttettem, tebl GitHub-os vázlata alapján. A NYÁK többféle védelmi réteggel el van látva. Az EEPROM-okat az ST Microelectronics gyártotta, a leggyorsabb elérésű modulokat használtam fel, amelyeket még a jelenlegi architektúra támogat. Minden egyes mikrochipet socketekbe ültettem, így a későbbiekben akár könnyedén javíthatóak. A modulon található egy ún. LED galvánfurat is, amellyel a power led villogtatása helyett többszínű LED-es vezérlés is megvalósítható. A készlet részét képezi két csatlakozókábel és egy dupla (vágható) PIN tüskesor, amellyel egyszerűbb a kapcsoló installálása. Reset lyukfurat minden „longboard” (gyak. Breadbin) típusú alaplapon található az User expanziós port mellett), de a Restore pontokra is forrasztható opcionálisan egy ilyen csatlakozó.

Az alábbi, ún. általános aranyszabályokat mindig tartsd be:

 1. védd a kiegészítőt a közvetlen napsugárzástól, nedvességtől, hőtől
 2. ne használd magas páratartalmú helységben
 3. ha hidegről meleg helységbe kerül a számítógép, a kicsapódó pára kiülhet az áramkörökre, ami rövidzárlathoz és károsodásához vezethet. Mindenképp várj az ilyen esetekben minimum 30 percet, mielőtt a számítógépet bekapcsolnád
 4. a bővítő modult CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a számítógép kikapcsolt állapotában szabad KERNAL ROM foglalatba csatlakoztatni és a gép bekapcsolt állapotában szigorúan tilos eltávolítani!
 5. Mindig viselj földelt csuklópántot a számítógép szerelésekor. Az emberi test keltette mikrofeszültségek kárt tehetnek a gép áramkörében, ha nincs megfelelő földelés.

Mit tartalmaz pontosan ?

A kezedben tartott kiegészítő négy, egymástól független KERNAL rendszert támogat, amelyek sorrendben a következők:

 • JiffyDOS v6.01: A JiffyDOS célja, hogy nagyobb töltési és adatbusz sebességet, extra parancsokat és kényelmet biztosítson, mint az alap CBM Kernal. Mivel ROM-alapú, a JiffyDOS a kazetták és más sebességnövelő rendszerek kompatibilitási problémái nélkül képes extra teljesítményt nyújtani. Mark Fellows alkotta meg 1985-ben és 1989-ben a 6.01-es verziószámot érte el. A JiffyDOS az EPROM ROM listában az 1. helyen szerepel. A JiffyDOS előnyeiről bővebben itt olvashatsz: https://www.c64-wiki.com/wiki/JiffyDOS (A JiffyDOS újra licenszköteles, vásárlás esetén a licensz igazolást külön emailben küldöm.)
 • CBM Kernal 901227-03: A legutolsó, legszélesebb körben elterjedt gyári C64 Kernal. A CBM Kernal az EPROM ROM listában a 2. helyen szerepel.
 • Dolphin DOS v3.0: A Dolphin DOS-t Jan Bubela és Gunther Jiig Alkotta meg 1986-ban, az Egyesült Királyságban. A rendszer főként a lemezkezelésben hoz újdonságokat, mint amilyen a 35-40. sáv feletti trackek (749 szabad blokk) gyorsformázása, a sebességek növelése, a lemezparancsok közvetlen küldése, és a funkcióbillentyűk kiterjesztése. A Dolphin DOS az EPROM ROM listában a 3. helyen szerepel.  Bővebben: https://project64.c64.org/hw/dolphindos.txt
 • ExOS v3.0: J.Schemmel publikálta ezt a gyári CBM Kernal patchet 1986-ban: fő funkciói közt tudhatjuk a gyors soros port betöltési rutint, a memóriacímek könnyed kezelését, RAM floppy funkciókat, bővített LIST támogatást és további extra parancsokat. Az ExOS v3.0 az EPROM ROM listában a 4. helyen szerepel.  Bővebben: https://rr.pokefinder.org/wiki/Exos

A használat a következő: Ha a felhasználó a RESTORE gombot nyomva tartja, két másodpercen belül a számítógép Power LED-je villogni kezd: ez mutatja az aktuális PIC vezérlés állapotát. A rendszer az utolsó beállítást kikapcsolás után is megőrzi!

 • Egy villanás utáni gombfelengedés egy szoftveres resetet hajt végre a számítógépen (így nem szükséges külön reset kapcsoló beépítése sem)
 • Két villanás az aktuális KERNAL után sorban következőre állítja a vezérlést és egy resetet végrehajtva betölti azt
 • Három villanás az első Memory Bankban található Kernalt tölti be, majd végrehajt egy resetet (JiffyDOS v6.01)
 • Négy villanás a második Memory Bankban található Kernalt tölti be, majd végrehajt egy resetet (gyári CBM Kernal)
 • Öt villanás a harmadik Memory Bankban található Kernalt tölti be, majd végrehajt egy resetet (Dolphin DOS v3.0)
 • Hat villanás a negyedik Memory Bankban található Kernalt tölti be, majd végrehajt egy resetet (ExOS 3.0)
Pár percben bemutatom a gyakorlatban is, hogyan működik…

Figyelem: A C64 kernal Switcher csak az alábbi verziókkal kompatibilis:

 • C64 „longboard” verziók: gyakorlatilag az összes ún. „breadbin” modell, amelyben a hosszú alaplapok találhatóak. Ezek az alábbi variánsok: Assy 326298, Assy. 250407 revíziók, Assy. 250425 revíziók, valamint az Assy. 250466 jelzésű sorozat.
 • Egyes C64C modellek, amelyeket merő véletlenségből, vagy elérhető készlet miatt még a fenti Assy. verziójú alaplapokkal szereltek (ezekből kevés létezik, de Magyarországon is megfordul belőlük néhány példány)

A 250469-es Assy. sorozattól felfelé a Commodore a BASIC és a KERNAL ROM-okat egyetlen chipbe integrálta az U4-es foglalatban – ennél fogva a Kernal Switcher ezektől a modell variánsoktól felfelé jelenlegi formájában nem használható.

A DIY Kernal Switcher csomag tartalma:

 • 1 db készre szerelt Kernal switcher áramkör
  1 db dupla tüskesor a trace pontok forrasztásához (nem kötelező a használatuk, de segítségükkel könnyebben eltávolítható a kiegészítő)
 • 1 db dupla pin csatlakozóval szerelt színes összekötő-kábel
 • 1 db szoftveres leírás

Kernal Switcher RESET / RESTORE line forraszpontok, alaplaptípus szerint:

Assy 326298

Assy 250407

Assy 250425

Assy 250466

Amennyiben felkeltette ez a kis apró kiegészítő az érdeklődésedet, kérlek jelezd / írj a komment szekcióba és szívesen építek neked is. [Ha azonban a leírásban található QR kód alapján jutottál el ide, akkor kérlek oszd meg a véleményedet lentebb, köszönöm!] Természetesen a Kernal típusok szabadon variálhatóak, a fentiek csak a személyes preferenciáim, ha mást szeretnél integrálni az EPROM-ba, könnyedén megoldható.

A közeljövőben számos egyéb hasznos kiegészítőt készítek a C64-hez (pl. CPU Risert a 6510/8500-ös CPU-hoz, S-Video/sztereó upgrade-t az RF modulátor helyére, gombra váltó Joyswitchert a két user port közé, 40. évfordulós multigame cartridge újrakiadásokat (amelyről egy másik posztban is olvashatsz) és hasonlókat) – ezekről is írni fogok itt a Retroid blogon természetesen, továbbá a facebook csoportunkban (Retro számítógép- és videójáték klub) is megjelennek majd poszt formájában.

Köszönöm, hogy elolvastad.

5 1 Szavazat / Vote
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

5 Comments
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Krisztián Csere
Krisztián Csere
1 éve

Remélem, hogy mindenkihez egyben odaért ez a remek kis kiegészítő. Amennyiben neked nem jutott kedves látogató és szeretnél belőle, kérlek jelezd itt a komment szekcióban és felveszem veled a kapcsolatot. Köszönöm! [Stinger, We LOVE C64]

Ferenc Boldog
Ferenc Boldog
1 éve
Válasz neki: / Reply to  Krisztián Csere

Ha még elérhető engem érdekelne (@fboldog twitteren)

Ferenc Boldog
Ferenc Boldog
11 hónapja
Válasz neki: / Reply to  Stinger

Perfekt. (Nem jött noti, hogy irtál)

Stinger
11 hónapja
Válasz neki: / Reply to  Ferenc Boldog

Kattints a Feliratkozás/Subscribe gombra itt, a komment szekcióban és akkor értesülsz, ha valaki hozzászól 🙂 De nyugi, itt is megkaptam az üzeneted.

Back To Top
5
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x