DIY Arcade stick [PiPlay & Raspberry PI]

Épp csak befejeztem a Neo Geo Retroid Starcade gépem felújítását, máris egy új projekt előkészületein kezdtem dolgozni – igaz, ez nem felújítás, hanem egyfajta csináld magad (DIY, azaz Do It Yourself) jellegű dolog lesz, amely sem pénzügyileg, sem időigényben nem lesz majd akkora terhelés, mint amilyen az árkád masina volt. Fura érzés, de ha az elmúlt másfél évet egy hosszasan elnyúló munkán/hobbin töltöd hétről-hétre, a feladat elkészülte utáni hetek máris üresnek hatnak, és kell valami új, amivel ismét le tudom kötni magam. Hát legyen. Tech-barkácsolunk ismét !

DIY Arcade Stick

Nem akartam még egy olyan méretű projektbe fogni, mint amilyen a StarCade felújítása volt, így valami egyszerű, ámde kreatív dolgot találtam ki. Nemrégiben volt szerencsém a legújabb 4 magos Raspberry Pi-hez a cégnél, és néhány napnyi ismerkedést követően nem volt kérdés számomra, hogy ez a kis linuxot futtató masina a lehetőségek egész tárházát rejti magában. Mivel van benne kakaó és op.rendszer szinten is könnyű programozni, felkonfigurálok rajta egy MAME emulátort, építek köré egy könnyű fa-szerkezetű árkád fight stick házat, és egy interfész kártyával egybefogom az egészet az irányítópanellel. Mindez természetesen egy egyedi grafikájú, ölbe vehető házba kerül majd, amit direkt HDMI kábellel lehet majd a TV-hez csatlakoztatni.

Amire szükség lesz:

  • Raspberry Pi 2 Model B 1 GB
  • PiPlay szoftvercsomag és a MAME romset
  • Xin-Mo USB encoder adapter
  • 9 db Seimitsu/Sanwa árkád gomb, 1 db 8 utas joystick
  • kábelek, szerelékek
  • Egy könnyűszerkezetes fa dobozka
  • Plexi és szerszámok
  • … és egy kis Raspian/Linux magic

A terv alapján költséghatékony, ám ízléses dobozt készítek, a költségeket lent próbálom mindvégig tartani. A projekt neve: Retroid Arcade Stick.

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

2 Comments
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Gábor Lipcsei

Jók ezek a Pi-k, én most kezdtem bele egy Retropie project-be Raspberry Pi 3-al. A MAME, SNES és Sega Megadrive emulálás jók, az Amigával még vannak gondjaim. Az arcade stick alkatrészeket meg még várom.

Stinger
7 éve
Válasz neki: / Reply to  Gábor Lipcsei

Igen, a PI3 alapvetően elég jó MAME és a 16bites konzolok emulálására, de árkádból sem mindegyik fut rajta. Egyrészt csak egy régi, ARM-re fordított változat fut csak rajta, ami alapját egy nagyon régi verzió adja, másfelől a hardcore cuccokhoz natívban még nincs elég ereje (pl. egy Ultimate Mortal Kombat már akadna rajta rendesen.) De az átlag árkád játékokhoz és emulációhoz tökéletes. Én kicsit átgondoltam egy bartop arcade formációra ezt az árkád sticket, de a végén lehet, hogy mégiscsak visszakanyarodok a fenti ötletemhez. 🙂 Most egy Hyper Neo-Geo beépítésével foglalkozom. A mainboard már megvan, de a játék beszerzése még folyamatban van… Read more »

Back To Top
2
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x