UMD Dump vagy DS Flash Linker ?

Sony PSP

Jó kérdés. A válasz már régóta foglalkoztat, hiszen a Sony PSP-jének videoformátuma elég elhamarkodott döntés volt szvsz a cég részéről. Az, hogy az internetről is letölthető, vagy otthoni gyűjteményben már meglevő filmekért (amikből magyar feliratos verzió alig, vagy talán nincs is, szinkronos pedig pláne) megint csengesse ki az ember a csilingelő zsetonokat, igazán nagy lehúzás. Elhiszem, hogy a nyugati társadalmakban (EU nyugati része, vagy az USA) az UMD lemezekből azért vásárolnak az emberek, idehaza (és a világ sok területén) ez a tendencia nem megfigyelhető. Mit tesz helyette inkább a leleményes, magát lehúzni nem engedő júzer? 1.5-ös Firmware-re vált, és a gépben csücsülő 1 vagy 2 GB-os Memory Stickre szépen átszipkázza a divx-eket, mp3-akat, emulátorokat és minden egyéb hasznos programocskát. Valószínű, hogy a Sony is tudja ezt és az elvileg a következő három évben érkező PSP2 merevlemezére (merthogy lesz benne mini-HDD) direktben lehet majd tömöríteni az UMD lemezek tartalmát. Kérdem én: minek akkor ez az UMD Movie felhajtás?

Mellesleg egyre többször futok össze már akciós PSP ajánlatokkal és mindinkább bejövős a fekete masina – nem is annyira a játékok (azokkal tudok játszani itthol is), sokkal inkább a bámulatos multimédiás képességei azok (főként a videó és a zene), amik megfognak. Nekem mondjuk az emulátorok veszettül gyors fejlesztései is fontosak, hiszen pl. egy R-Type-ot vagy bármi retro klasszikust nyomni a nagyfelbontású képernyőn… hát bizony felemelő tud lenni. (A témáról bővebben olvashattok a GameMaster ehavi számában, az Emulációs cikkben) A DS-en ez a fajta móka eddig meglehetősen macerás volt: többször is írtam már itt a gameTourMiX-en arról, hogy a különböző emulátorok, vagy ROM-ok futtatása, filmnézés (alacsony felbontású kisebb képernyő suxx) a Nintendo duálképernyős handheldjén igencsak gyerekcipőben járt. Rengeteg különböző típusú Flash Linker látott már napvilágot, amelyek bugos, drága és inkompatibilitási probémái jó időre eltemették bennem a gondolatot, hogy beszerezzek egyet. Zehy barátom a Konzóliumnál azonban felhívta a figyelmem arra, hogy nemrégiben megjelent egy új termék M3 Adapter néven, ami az eddigi talán legtökéletesebb Linker szett a DS-hez. Tökéletes mentése, szinte 100%-os GBA és NDS támogatása (talán egy játék nem indul el eddig), filmlejátszója és a testre szabható gui-val ellátott kezelőfelülete (amelyre tonnányi emulátort, és kiegészítő programot telepíthet az ember) igencsak vonzóvá teszi. További előnye, hogy kétféle változatban is létezik, úgyhogy a méregdrága flashkártyákat elfeledve Compact Flash (CF), vagy Secure Digital (SD) memóriakártyákkal bírhatjuk működésre – ami fontos szempont, ha esetleg valami digitális masinája révén rendelkezik már ilyenekkel az ember.

Bár a külföldi rendeléssel kicsit drága a csomag (kb. 30.000 HUF körüli áron mozog postával együtt) a többi csomaggal ellentétben érdemes beruházni rá, ugyanis Passkey 2-t adnak hozzá, ami már a Nintendo DS Lite összes típusával kompatibilis, így a későbbi támogatás is biztosított. Felesleges tovább ecsetelnem, érdeklődők kattintsanak az m3adapter.com linkre és győződjenek meg róla maguk. Ha a külföldi beszerzést választjátok, a központi oldalon találtok linkeket különböző webshopokra, de magyarországon is vásárolhattok (kedvezményes áron, 25-26.000 HUF értékben) a Konzolium üzletében.

Mivel a leendő Kelly’s Scarpe Grey bringám is elég borsos összegbe kerül (és jelenleg ez a fontosabb), ezért néhány hétre lemondok a Linker vásárlási jogomról. Különbenis: nagyon motoszkál bennem a PSP birtoklásvágy – ki tudja, nem-e az lesz inkább a dologból. Győzzetek meg 🙂

[Kapcsolódó linkek: Konzolium, m3adapter.com, Kelly’s Bicycles]

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Back To Top
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x