Wii – továbbra is csak fehérben

Elgondolkoztatok már azon, hogy mi történt a 2005-ös Revolution prezentáció alkalmával napvilágra került színes Wii SKU-kkal? Vajon merre jár a kék, a zöld, a piros, vagy épp a fekete Wii? Kezdem lassan azt hinni, hogy valaki szándékosan felvásárolta Japán színezőfesték-granulátum készletének jelentős hányadát, csakhogy a Nintendo ne vásárolhasson belőle. Vagy az is lehet, hogy megrészegítette a Kiotóiakat a fehér por, annyit nyakaltak belőle… Kíváncsiságból nyomoztam egy kicsit az interneten: vajon miért lehetséges az, hogy a jelenlegi generáció fehér báránya miért csak iPod színben kapható? Valamivel több, mint egy évvel ezelőtt a Joystiq egy ismeretlen Nintendo forrásra hivatkozva azt állította, néhány hónap múlva már megvásárolhatóak lesznek a különböző színben pompázó Wii variánsok is, amelyek talán némi színfoltot visznek a kissé egysíkú fehér modellek közé. Blake Snow irománya azt is elhintette, hogy még abban az évben a boltok polcaira kerülnek a fentebb említett modellek fekete és piros változatai, melyeket némi késéssel lemaradva a zöld, és az ezüst variánsok követnek majd. Nem egészen így alakult… Ahogy azt a Joystiq okfejtésében is olvashattuk, a különböző színű Wii modellek megjelenése sosem volt kérdéses, így a nyomozás során sokkal inkább a mikorra kerestem a választ. A 2005-ös E3-as Revolution bemutató alkalmával kibocsátott promóciós fotók után azonban nem történt semmi, a Nintendo még mindig ugyanabba az unalmas fehér burkolatba dobozolja az alkatrészeket, mint a Wii gyártási folyamatainak kezdetén. Ennyire ne lenne fantázia a dizájnereikben? Most már nemhogy normális hardcore játékot nem tudnak kiadni a kezük közül, az egysíkúság is alaptétel lett a nagy N számára. Nincsenek új hősök, a régiek Mario kivételével pedig nem térnek vissza – legalábbis egy jó ideig biztosan nem. A pénz pedig nagy úr: minek törjük magunkat, ha a Gamecube 2.0-át így is viszik, mint a cukrot?

2007 decemberében a neves videojátékos blog-hírszájt, a Kotaku ausztrál kivetülése is megszellőztette azt a pletykát, hogy a Nintendo Japan exkluzív Wii színekkel kíván előrukkolni a Super Smash Bros. megjelenése alkalmából, amelyet állítólag a szintén népszerű Famitsu magazin közölt le az akkori legfrissebb kiadványában. Az ott közölt hírek szerint a játék Japán premierjekor sötétpiros, gyémánt-fekete, világoskék, rózsaszín és speciális Famicom színezésű piros-aranyszínű masinák lepik majd el a boltok polcait. Hát nem így lett. A Nintendo of America markáns kijelentésekkel cáfolta a hírt, miszerint “amíg nem oldódnak meg a konzol utánpótlási problémák”, addig a gyártószalagról csak fehér Wii masinák fognak lemasírozni – akkor is, ha a Japán kirendeltség új szín-inváziót hirdet. Később kiderült, hogy az egész premieres színmánia kacsa, a Famitsu pedig nagy pironkodások közepette kért elnézést a fals információkért. Na, de folytassuk tovább: a különböző színű Wii variánsokat taglaló elmélkedések rendszerint spekulációkon, és “magukat megnevezni nem akaró” belsős forrásokon alapulnak, azonban 2008 januárjában a GoNintendo által megszólított amerikai Target áruházlánc egyik technikusa azt állította, hogy az értékesített Wii SKU-k vonalkódjai által megjelenített információ nem csak a játékkonzolt, hanem magát a színkódot is azonosította. A “Wii White” megjelölés odáig hergelte az okoskodó N szamurájokat, hogy sokan egyből a színes modellek eljövetelét jósolták az elkövetkezendő hónapokra. Ebből a mai napig természetesen semmi nem vált valóra, mint ahogy a 2008-as E3 alatt várt, Wii színekre való konkrét (vagy nem konkrét) utalás sem.

Mi az igazság? Az, hogy nincs igazság. Bár a különböző konzol színvariációk bizonyítottan felturbózzák az adott modell eladásait (gondoljunk csak a fekete, majd az egyéb színekben pompázó, nagy népszerűségnek örvendő DS Lite modellekre, vagy a fehér és Aqua PS2-re, az ezüst és a fehér PSP-re), úgy tűnik, hogy a Nintendo jól elvan a babérjain, és esze ágában sincs az egyediségre vadászó játékosok kedvére tenni. A vegytisztán fehér casual réteg számára vagy szimplán trendi az iPod fehér, vagy egyáltalán nem érdekli őket a partikon előkapkodott masina fehéres színe – ám aki kicsit is szimpatizált az elmúlt generációkban a Nintendoval, az tudja, hogy a gyártó termékei sosem az egyhangúságáról és színszegénységéről voltak híresek. A célközönséggel együtt sajnos sok egyéb más dolog is megváltozott azóta – akármennyire is igyekeznek eltussolni, a hardcore Nintendo halott, a dizájnos modellterv halott, új ötletek pedig nincsenek – ahogy azt maga Miyamoto is megerősítette egyik korábbi interjújában. A korábban bálványként tisztelt kiotói szamuráj abszolúte elkényelmesedett: Iwata arcra egyenes arányosságban hízik a Kajmán szigeteket bekebelező bankszámlákkal, miközben a cég éppen csak azokról feledkezik meg, akiknek az elmúlt tíz évét köszönhette. Nem is vártunk mást tőle, a pénz és a siker még a Japán hidegvérű nagymestereket is megrészegítette.

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Back To Top
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x