Amiga 1200: A spanyol barátnő

Hosszú idő telt el azóta, hogy a főoldalra bármilyen hír, vagy érdekesség kikerült volna, ám ha a bal oldali twitter feed-re pillantatok, ott azért minden fontosabb és érdekesebb történést megtaláltok, amelyek a Retroidot az elmúlt hetekben, hónapokban érték. Most mégis érdemlegesnek látok egy újabb néhány soros ajánlót írni, mivel hosszú hónapok kitartó munkájának eredményeképpen elkészült az Amiga 1200-as számítógépem felújítási / restaurációs projektje, amelyről ahogy a korábbi gépek esetében, most is készült egy érdekesebb képes összefoglaló. A cikk amellett, hogy olvasmányos, és több megoldást is kínál a huszonöt esztendőt betöltött retro számítógép ma ismeretes problémáira, egy rakás kiegészítőt, szoftvert és trükköt is taglal annak érdekében, hogy a Commodore üdvöskéje minél több szívhez utat és kulcsot találjon. Kellemes olvasgatást mindenkinek, az új bejegyzés az alábbi linken (vagy jobbra felül, a RETRO blokk alatt) érhető el.

Amiga 1200: A spanyol barátnő [2017]

Szólj hozzá!

8 hozzászólás : "Amiga 1200: A spanyol barátnő"

Kommentelési szabályzat:

Kulturált formában bárki bármelyik cikkhez hozzászólhat (regisztráció nélkül és az email cím megadásával), de a háromnál több linket tartalmazó kommentek csak admin jóváhagyás után jelennek meg. Vendég felhasználók számára kötelező a captcha, a social media fiókkal belépőknek csak az első alkalommal szükséges az azonosítás.

avatar
  Subscribe  
legújabb legrégebbi
Visszajelzés
Zolex
Vendég

Egyébként a magam részéről CD32 fronton beruháztam egy TerribleFire328-as kártyára. Habár más Amiga modelleknél a TF kártyacsalád nem a legideálisabb választás a “felturbózásra”, viszont CD32-nél ez a kütyü valami olyan szinten hiánypótló darab, hogy azt nehéz is lenne (nyomdafestéket tűrő) szavakba önteni.

https://drive.google.com/open?id=1pQdIo1YaD05mR4Oi2SGT23Vqc7gGPSx8

A benne látható noname 1 gigás CF kártyát már én tettem bele, egyelőre ezzel teszteltem FFS-re formázva, hogy működik -e, és nagyon jól működik. Egyébként én is szeretnék beszerezni vadiúj CF kártyát és megformázni azt legalább SFS, de inkább PFS rendszerűre és arra valami komolyabb rendszert felépíteni. A belső kártya típusára egyébként mit javasolsz?

Zolex
Vendég

Legfőbb értelme a 8 MB FastRAM, amely nélkül egyre kevesebb újabb progi fut (normálisan), nem beszélve olyan ópuszokról mint pl. az OnEscapee. De a régieknél is a WHDLoad változatok FastRAM nélkül szaggatva töltenek, az AGA-sok meg el se indulnak. Továbbá egy írható háttértár sem utolsó dolog, főleg ha bedugom neki az eredeti A2000 billencset meg a tankegeret is. Szóval nagyon is van értelme… 🙂

Zolex
Vendég

Igen, számos olyan compilation CD létezik már jó ideje a masinára, amely nagyrészt WHDLoad változatokkal dolgozik.
Pl. Mortal Kombat 1-2 esetében egészen brutális a különbség FastRAM-mal és anélkül (nyilván előbbi javára).

Zolex
Vendég

Nagyon komoly projekt volt, de az eredmény is az lett, gratulálok!