Azok a 90-es évek…

ikaruga_header.jpg

…mondom ezt azért, mert a mellettem szétbombázott Sega Dreamcast KATANA HKT-01-es devkit nyákján ez a dátum mosolyog vissza rám. Furcsa egy olyan spéci fejlesztői eszközt a kezemben tartani (még 13 kilós súlya ellenére is), amelyen a nagy múltra visszatekintő SEGA utolsó konzoljára ontotta a jobbnál jobb játékokat. A Sonic Adventure, Ecco, Ikaruga, Shenmue, Jet Set Radio sort még rengeteg kiváló címmel folytathatnám – valaha mindegyikük ilyen gépek áramköreinek köszönhetően jött a világra.

Ez a masina (az én kis Katanám – ne kérdezd, úgysem árulom el, honnét van a drága) bár rendkívül jó állapotban van, eltévedt úton jár. Valami oknál fogva nem hajlandó beolvasni semmilyen médiumot, még az eredeti GD-Romokat sem. Bár a vele történő ismerkedés roppant mód izgalmas, kicsit nehézkesen haladunk a kézfogás felé: sajnos a dokumentáció hiányában minden egyes csatlakozó, DIP kapcsoló és opció állítgatása kihívás. Az olvasó kudarca ellenére nem mondanék igazat, ha azt állítanám: nem élvezem. Nagyon is érdemes egy ilyen géppel közelebbről is megismerkedni, mitöbb: életet lehelni belé. Áldom az eget, hogy egész jól elboldogulok az angol nyelvvel, még ha kicsit kacifántos is: a direkt KATANA-val foglalkozó segakatana.com és a retro konzolok underground közössége által fenntartott fórumok (lásd pl. assemblergames.com) sok hasznos információt tálalnak a géppel most ismerkedő számára. Így (és az oldal adminisztrátorának, valamint sabre470-nek írt email segítségével) sikerült kiderítenem azt is, hogy a devkitem miért nem hajlandó lemezes médiáról olvasni (pedig az optika elvileg rendben van, felpörgeti és olvassa is az első sávokat) – ez nem feltétlenül hiba, hanem a készülék eltérő működési módja, ugyanis feltehetően development beállításokra van konfigurálva, így csak és kizárólag a benne található SCSI merevlemezen keresi az állományokat (ide mentődik át ugye a PC-s SDK-val fordított kód). A “GD-Rom mode”-ra való átállítást csak egy spec. kábel és a GD Workshop nevezetű Util programocska segítségével tudom elvégezni, így a GD-Rom lencséinek alkoholos tiszítása, és a kábelek ellenőrzése után esély van a tökéletes működésre.

Érdekes, hogy speciális kábelt említek egy rég elfeledett kommunikációs csatornára: nevezetesen a COM1-es soros portról van szó, amely 1998-ban ugye még nagyon is használt csatolófelület volt a számítógépek és egyéb masinák számára – manapság azonban nemhogy kábelt, de már ilyen COM portot sem lehet nagyon találni a PC-ken. Ezért vagyok bajban magam is: a többmagos CPU-k, és GeForce 8-asok korában egy kihalt szabványra épülő gépet meglehetősen nehézkes PC-re kötni. Eredetileg azt hittem, hogy a szintén halott (ki hitte volna, hogy egyszer az SCSI elbukik az IDE/SATA-val szemben) külső SCSI csatolón keresztül valósítható csak meg az összekötés, de a folyamatos keresgélgetésnek és fordítgatásnak hála kiderült, hogy az csak a merevlemez gyorsabb eléréséhez kell – a gép átállításához, frissítéséhez nem szükséges. Jó, hogy nem dobtam ki ezeket a kábeleket, mikor még faxmodemmel interneteztem – már csak ilyen PCI-os serial port bővítőkártyát kell szerválnom valahonnét, hogy végre nekiállhassak komolyabban bűvészkedni ezzel a KATANA-val. Ma reggel elvileg lesz már bolhapiac: dúskálni lehet a régi PC-s alkatrészekben, remélem olcsón találok ilyen működő kártyát a PC-hez. Izgatott vagyok. Most viszont gyorsan megnézek egy újabb Jericho-t, aztán alvás… a fáradt szem kevesebbet lát.

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

4 Comments
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
KOVÁCS IMRE
KOVÁCS IMRE
16 éve

helo van egy dreamcastom tök nehezen jutottam hozzá de nagyonjó állapotu hál istennek
csak azt szeretném tudni ha esetleg egyszer valami baja lesz akkor azt hol lehet szervizelni?

clyd3
17 éve

Hi, lehet, h már nem aktuális, de talán megoldás lehet számodra egy USB-Serial átalakító is. Én ilyen használok a notival munkára, mivel a Cisco konzol kábel is soros porton keresztül működne, a notin meg csak USB van.
.

Back To Top
4
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x