Banhammer v2.0

Illegal copy

Várható volt, hogy a karácsonyra tervezett, meglepően mégis „őszire” keresztelt nagy dashboard frissítés előtt a Microsoft kiszórja a szemetet. Az ominózus tavalyi nagy tiltólista-gyártó masina ismét beindult, és néhány ezren megint áldozatául estek az egyébként abszolút jogos lépésnek. Aki elcsábul, és warezra adja a fejét (mindegy, hogy kényszerből, vagy csak az átlagos magyar mentalitásnak hódolva), ne legyen tagja az Xbox Live közösségnek.

Stealth Image, iXtreme firmware módosítások, downgrade chipek, region unlockerek, patchelt játék képfájlok: csupa olyan sufni-tuning okosság, amely a warez folyamat mellékterméke, és mint ilyen, valahol árt a becsületes előfizetőknek, a játékfejlesztőknek, illetve magának a rendszernek is. Nem tudom egyszerűen sajnálni azokat, akik most sírva és mérgelődve, káromkodva szidják a redmondiakat – a moddolás szép, és ötletes dolog (sőt, valamilyen szinten űzve már művészet is), de amikor az illegális tartalmak használata a cél, nem tudok ezen eszme mellett kiállni. Mindenki nagyon jól tudta, hogy mire vállalkozik, mikor úgy döntött, hogy megokosítja a konzolja DVD meghajtóját: ugrik a garancia, és ugorhat vele együtt a Live – akkor is, ha egyébként az összes többi szoftvere eredeti példány. Azt hiszem, az elkövetkezendő hetekben ugrásszerűen megszaporodnak majd az „Xbox 360 eladó, XY játékokkal, bannolt állapotban!” stílusú apróhirdetések. Kár, hogy a gép egyik fő mozgatórugóját épphogy az Online játék lehetősége adja.

Igen, el lehet bújni azon álarc mögé, hogy a moddolás lényegében a gép tökéletesítése és megbízhatósága érdekében történt – ez viszont nem vonja magával a dvd meghajtó szükségtelen hackelését, így bár a garancia elvész, a Live hozzáférésünket azért nem tennénk kockára (plusz akadnak idehaza direkt a 3 ledes hibára szakosodott műszerészek, akik most már gond nélkül javítják az elhullott gépek alaplapjait). A három év garanciával azonban azt hiszem, hogy a Microsoft tényleg kiállt a játékosok mellett, hiszen egy hetet ki lehet bírni gép nélkül, amíg az a szervízben pihen – utána pedig nagy valószínűséggel már sokkal strapabíróbb és modernebb alkatrészek kerülnek beszerelésre, ergo új életet lehelnek a házi kedvencbe. Aki az „azért vagyok warezmókus, mert drágák a játékok, és nem tudom megfizetni” véleményt osztja, feddhetetlenségi álarcát veti le. Senki nem írja elő, hogy csak a szakboltok gyakran drága és arcpirítóan kapzsi árcéduláiért vásároljunk játékot – léteznek alternatív, import források, csereklubok, használt videojátékokat forgalmazó üzletek, internetes apróhirdetések, felületek és hasonlók – arról nem is beszélve, hogy nem kell mindig a legújabb, alig pár napos szoftverekkel etetni a meghajtót. A warez amellett, hogy hosszú távon megöli a játékszenvedélyt (felülkerekedik a megalománia, holott a felhalmozott anyagok több mint 70%-át soha nem játssza ki az átlag teljesen), azt az örömöt is elveszi az embertől, hogy a videojátékot, mint szórakoztató ipari terméket megbecsülje. A warezre nem lehetsz büszke: nem teheted a polcodra, nem érintheted meg, nem lehet a birodalmad dísze, és nem mondhatod rá X év múlva azt, hogy „ez az egyik legbecsesebb kincsem, és semmi pénzért nem válnék meg tőle…”

A sor hosszú, a vita hossza a végtelenségbe szökik… tiszteljétek egymást, játékosokat és játékfejlesztőket egyaránt – vegyetek eredeti szoftvert, ha megtehetitek. Ha meghozod az első pozitív döntést, onnantól az út egy teljesen más, értékrendeken és erkölcsiségen alapuló tisztább világba vezet. Évente alig 4-5 olyan játék van, amelyért mindenképpen megéri pluszmunkát vállalni, tartalékolni, és gyűjteni – ez lebegjen a szem előtt.

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

1 Comment
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Dankó Zsolt
Dankó Zsolt
15 éve

Végigolvastam az okfejtésed, és sok mindenben igazat is adok Neked. Esetemben azonban a tények egy két dolog ellen szólnak. Tavaly karácsonykor vettem egy Xbox 360 -t Mivel Londonban dolgoztam, az ottani címemmel regisztráltam az Xbox Live szolgáltatásra, még itthonról. Eredeti moddolatlan gépről van szó, és bár régi alaplapos, soha semmi gondom nem volt vele. Idén nyáron hazajöttem és boldogan tapasztaltam, hogy a rendszer itthonról is működik. Vagyis működött egészen november 15. -ig amikor is bannoltak. A hivatalos magyarázatot idézem: “Uram ön módosított géppel, vagy nem jogszerűen használta a szolgáltatást.” -Az én gépem eredeti, még javítva sem volt soha. válasz: “Magyarországon… Read more »

Back To Top
1
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x