iRetroid #zanza

Videójáték rajongóként mi lehetne más a karácsony legörömtelibb pillanata, mint a díszcsomagolásból kihámozott játékok kézbevételének élménye? Az ünnepek alatt Konzolok milliói váltanak ki hasonló érzéseket világszerte, és ez nem volt másképp a múltban sem, csak a körítés volt egy kicsit ódivatúbb. Ezen felbuzdulva a gamer365 is a játékos fiók mélyére túrt, és nosztalgiázott kicsit két adag diós bejgli elpusztítása közben – a keresésben a Robotmajom is besegített, de vajon melyik találat fűződik a nevéhez?

Holiday Lemmings/Christmas Lemmings (Psygnosis, 1991) Amiga / MSDos, Mac

A fiatalabb korosztály tutira nem, de a Doom korszak fiai-lányai biztosan emlékeznek még a 90-es évek egyik nagy slágerére, a parányi kis Lemmingek menetelésére. Az egykori Psygnosis műremek 1991-től kezdve négy esztendőn át vezette a slágerlistákat, amelyből a népszerűségnek hála, még karácsonyi kiadások is készültek, Xmas Lemmings címmel. Az első verzió 1991-ben és az azt követő években egy mindössze néhány szintet tartalmazó exkluzív télies demóverzióval vezényelte a Lemmingeket a karácsonyfadíszek irányába (a különlegességét a havas témájú pályákban, és a főhősök Mikulás-öltözetében kell keresni). Érdekesség, hogy az ünnepi változatok évekkel később dobozos formában, kibővült map felhozatallal is napvilágot láttak a múlt menő platformjain, mint amilyen az Amiga, a PC (Dos), illetve a Mac volt akkoriban.

Daze Before Christmas (SunSoft, 1994) Sega MD, SNES

Hazánkban talán kevésbé ismerős, de a német ajkú régiókban egész népszerű volt anno a norvég Funcom eredetileg MegaDrive exkluzív, később SNES-re vándorolt karácsonyi témájú platformjátéka, a Daze Before Christmas. A klasszikus gyűjtögetősdiben magát a Télapót irányítjuk, aki útra kél, hogy a gonosz hóember által elrabolt manókat és tündéreket felszabadítva megmentse a karácsonyt és összegyűjtse a szanaszét dobált játékokat. Útközben óriáspatkányok, ördögi játékok és életre kelt hóemberek állják útját több-kevesebb sikerrel, hiszen a talált kávéscsészék segítségével rövid időre a rőt szakállú karakterünk Anti-Claussá, azaz egy ördögi és elpusztíthatatlan agresszor képmására is átformálható.

Jazz Jackrabbit: Holiday Hare ’98 / Christmas Edition (Epic, 1998) PC, Mac

Ha akad klasszikus platformer, akkor a Jazz Jackrabbit minden bizonnyal jó eséllyel pályázhat a legjobbaknak járó díjra. Az Epic MegaGames (igen, ők a jelenkori Epic Games, ráadásul a sorozat egyik dizájnere a GoW sorozatból is jól ismert Cliff Bleszinski volt) több felvonást megért akcióhőse a 2D-s side-scroller korszak egyik neves képviselője, amely az óriási rajongóbázis, a fantasztikus rock’’n roll soundtrack és kiváló hangulata miatt több alkalommal is meglepte a rajongókat a karácsonyfa alatt.

A Jazz Jackrabbit Christmas Edition évszámozott alcímeivel megjelent karácsonyi freeware kiadások sikerén felbuzdulva a csapat 1998-ban úgy döntött, hogy fogja az éppen futó Jazz Jackrabbit 2-t, és egy karácsonyi köntösbe bújtatva, Holiday Hare ’98 néven piacra dobja az alaposan átgyúrt alapjáték újragondolását, amely tíz teljesen új pályával, karácsonyi slágereket vegyítő rock’n roll dallamokkal, és új ellenfelekkel gyűrte le kihívóit.

Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas: Oogie’s Revenge (Capcom, 2005) PS2, Xbox Classic

Tim Burton egész estét betöltő kultikus animációs filmjét, a The Nightmare before Christmas-t (magyarul: Karácsonyi lidércnyomás címmel volt látható) talán nem kell bemutatni senkinek (ha mégis, íme egy jó program estére). Az 1993 októberében megjelent alkotásból videójáték adaptáció is készült, amely a filmbéli történtek után egy évvel játszódik, és nagy hasonlóságokat mutat a szintén Capcomos Devil May Cry egyes játékmenetbeli elemeivel – habár összességében egyszerűbb és könnyedebb, hiszen elsősorban nem felnőtt korosztálynak készült. A huszonnégy fejezeten átívelő kalandban Jack-et irányítjuk, aki Santa Jack és a Pumpkin King bőrébe bújva gázol át a monszták hadán, hogy a logikai feladványokkal tarkított játékban véget vessen Oogie ámokfutásának, és megmentse a Télapót, illetve Karácsony városát a pusztulástól.

Johnny Platform Saves Christmas (XNA, 2009) XBL / PC

Mielőtt bedobnánk utolsó karácsonyi témájú ütőkártyánkat, ideje megemlékeznünk egy radar alatt maradt Indie fejlesztésről, amely a Johnny Platform Saves Christmas címre hallgat, és az azonos című Biscuit Romp karácsonyi témájú inkarnációja. Tipikusan az a játék, amelyet két perc meglátni, kipróbálni és megszeretni – ráadásul az Xbox Live-ról 80 MS pontért a tied lehet, PC-n pedig fizetni sem kell érte, így ha egy űber-élvezetes, komplex, de ugyanakkor remek indie platformerre vágysz, jobbat nem is ajánlanánk per pillanat. A szavatosság garantált, kerek száz szinten keresztül hajigálhatjuk bombákkal, ajándékokkal, lángoló csokipudinggal az ördögi robotokat, akik el akarják lopni a karácsonyt.

Christmas Nights (SEGA, 1997) SEGA Saturn

A Christmas Nights Into Dreams valójában egy promóciós demó lemezeként vált ismertté az azonos című játéknak, amely eredetileg az 1996-os Sega Saturn ünnepi szezonban debütált, de később a PS2-re megjelent SEGA Ages Nights into Dreams kiadásban is a dobozba pakolták. Bár a megjelenéskor a piac csak egy karácsonyi témájú bónuszlemezként tekintett rá, a rajongók szemében a diszk számtalan exkluzív bónusz kontenttel és játékmóddal kecsegtetett, amelyeket az eredeti verzió még hírből sem ismert.

A sok extra mellett a Christmas kiadás legérdekesebb része mégis az a kód, amely a Saturn belső órájának dátum/időpontja alapján folyamatosan változtatta a játék megjelenését, és a játékmenetet is – így a karácsonyi időszakban például Mikulás-jelmezes főhősökkel, instrumentális Jingle Bells dallamokkal találkozhattunk a Christmas Story epizódban, amelyben még a bossharc is karácsonyi témájú körítést kapott, sőt! Még maga Santa Claus is felbukkant egy cameo erejéig.

Karácsonyi kiadásunk végére érve már csak egyetlen kérdésünk maradt: Neked, kedves olvasó mely volt a legjobb és legemlékezetesebb karácsonyi videójátékos emléked? A Retroid ezzel a nagyszerű kérdéssel int pixeles búcsút az idei esztendőre, hogy 2014-ben újabb nagyszerű témákkal és érdekességekkel térjen vissza időről-időre. Stay Tuned!

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Back To Top
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x