X360 2.0 Codename: Zephyr

xbox360_header.jpg

Kezd nagyon kuszává válni ez az Xbox 360 v2.0 pletyka – bár már korábban is voltak hivatalos és hiteles információink arról, hogy a Microsoft idén tavasszal egy újabb hardver revíziós Xbox 360-at dob piacra, mindezidáig csak találgatás volt, vajon mik lesznek azok a plusz feature-ok, amelyek megértek a módosításra. Nos a 65nm-es csíkszélességgel gyártott CPUk (az eddigi 90nm helyett) lényegesen kevesebb hőt adnak majd le: nem melegednek annyira, így megreformált és halkított hűtéssel ellátott konzolok érkeznek majd a dobozokban. Végre eltűnik a boeing-effektus, nem lesz zajos a masina és elkerülhetővé válik majd a túlmelegedésből fakadó hibák sora. A Zephyr kódnévre hallgató masina (a korábbi ugye Xenon volt) egyik legnagyobb újítása azonban a hátsó HDMI port hátoldaláról (amely az állítólagosan majd a CES 2007-es show keretein bemutatott masina származik) Ez óriási előrelépés, hiszen komponens ide-oda, a HDMI / DVI képes csak tömörítetlen, színtiszta nagyfelbontású digitális jelet (720p, 1080p) kiküldeni a HD TV készülékekre. Eddig ez nem, vagy csak nagyobb minőségromlással volt megoldható – azonban üdvözítő hír az is, hogy az eddigi Premium pakk 20 GB-os merevlemez egységeit nagyobb, 120 GB-osakra cserélik a letölhető tartalmak, filmek, játékok és XBL legnagyobb előnyére: aki okosan kivárt eddig az Xbox 360 vásárlással, már semmiképp se vegyen a mostani szériából – a várhatóan tavasszal érkező gépek jóval strapabíróbbak, megbízhatóbbak lesznek társaiknál. Az egyetlen sarkalatos pont az ár, de erre van egy jó tippem: nyilván a mostani Premium pakkok át fognak költözni az eggyel lejjebb terjeszkedő árkategóriába, kiszorítva a Core gépeket, amelyek teljes egészében kihalnak majd a piacról (mondjuk eddig sem volt sok értelmük). Az újonnan belépő modell, mivel szinte semmivel nem kerül többe az előállítási költsége, hasonló, ha nem ugyanolyan áron kerül majd a boltok polcaira, mint a mostani darabok – ez pediglen igencsak megfizethető ár, hiszen a HDMI, a halkabb és nem melegedő gép, valamint a 120 GB-os háttértár miatt nagyon megéri majd beruházni az új modellre. (már most lehet vigyorogni azon, vajon mennyien akarnak majd megszabadulni a “régi” x360-aiktól a fórumokon, apróhirdetésekben, vagy az ebay-on, hogy újat vehessenek. Nesze neked, ésszerűség és kapkodás!)

Én egyébként nagyon örülök a revízióváltásnak: nem csak azon elv miatt, hogy elsőgenerációs konzolt nem szabad vásárolni (kivéve talán a Nintendo gépeit, mert azok mindig a legnagyobb precizitással készülnek és a gyengébb hardver kevesebb problematikus pontot tartalmaznak), hanem leginkább a HDMI és a stabilabb masina miatt. Előbbi a HDTV korszakban igencsak elengedhetetlen csatoló forma: saját magam is számtalanszor megtapasztaltam már, mikor a frissen beszerzett HDTV-men még a DVD is rútabbul néz ki – hiába a relatíve tiszta kép, a scart/RGB analóg jel iszonyat sokat ront a képminőségen. A HDMI előnyeit nem ecsetelem, aki kíváncsi, olvassa el a Wikipedia HDMI szekcióját, amelyből minden fontos információt megtudhat.

Időközben azonban szárnyra kapott néhány újabb pletyka is (vagy csak elkezdtek szálingózni a hivatalos információk a Zephyr-ről) – állítólag az új konzol set-top-box funkciókat is hoz magával, vagyis IPTV, internet alapú TV-zést tesz lehetővé. A MercuryN értesülései szerint a Microsoft saját IPTV szolgáltatása azonnali csatornaváltás, több csatorna egy képen, video on demand (vagyis ízlésünknek megfelelően töltjük le a műsorokat és nézzük meg, amikor kedvünk tartja) és videórögzítési funkciókat is kínál. Néhány napon berül kiderül az igazság – én már a fentebb leírt 65nm/HDMI/nagyobb winchi triónak is rendkívül örülnék.

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Back To Top
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x