GameCube: turn 10.

Úton-útfélen előítéletekbe botlom. Ebből a szempontból vajmi kevés változás történt az elmúlt néhány évben, és az igazat megvallva most sem látom másként a dolgot. Az új konzolgeneráció elérkeztének első igazi hírhozója, a Wii U kapcsán is lehet érezni azt a fajta negatív szelleműséget, amely sajnos már megszokottnak mondható egy új Nintendo konzol esetében. Az ok nem a közelmúltban, sokkal inkább valahol 1996 környékén, a Nintendo 64 életciklusának hajnalán körvonalazódott ki, amikor a kiotói cég a riválisok által felkarolt digitális technológiák hullámait túl idegennek, és korainak találva úgy döntött, külön utakon folytatja tovább, vállalva az előítéleteket, a beskatulyázást, a megkülönböztetést, és a későbbre halasztott valódi generációváltást. Az idősebbek bizonyára emlékeznek a Dreamcast/Playstation/3DO környéki CD-alapú adattárolásra, a masszív memória- és processzorméretekre, de legfőképp a totálisan más irányba forduló játékfelhozatalra, amely akkoriban valóban idegen volt a Nintendo számára. Később persze a felnőttes játékok, a grandiózus címek, és a Sony “komolynak mondható” fenyegetése nyomatékosította a váltás szükségességét, vagy legalábbis az új irányvonalak felé történő nyitottságot, de akkor már kicsit késő volt az üdvösséghez. Amennyire a technológia és a játékok stílusa, illetve a megcélzott rétegek ijesztő jövőképe taszító volt a klasszikus ösvényen járó Kiotóiak számára, úgy váltak egyre inkább célpontjaivá a váltást sürgető rétegek hangoskodástól sem mentes becsmérlésének.

Nintendo Gamecube 2001 – 2007

Erre a 2000-es évek elején debültált Gamecube sem tudott ütőképes választ adni: a konzolt túlzottan Nintendo-hűnek, játékfelhozatala miatt “gyermekkonzolnak” titulálta a szakma, pedig a vezetés pozitív mérlegére legyen írva, tényleg mindent megpróbáltak, hogy a felnőttebb rétegek számára is megfelelő alternatívát kínáljanak, de hiába… a dizájneri szempontból messze az egyik legkívánatosabb és szerethetőbb kis kocka hiába váltott optikai adattárolóra, kisméretű memóriakártyára, a multimédiás képességei nem vették fel a versenyt a Playstation 2-vel, vagy a később piacra lépett akciódús Xbox Classic-kal. Hisz’ miért játszottak volna a Luigi’s Mansionnal a lila kis masinán, mikor ott volt a csábító fekete Sony erőmű a Grand Theft Auto-val, vagy a nagy zöld masina a Halo-val? Azok, akik felismerték a konzolban rejlő lehetőséget, és a múltbéli emlékeik révén profitáltak a Gamecube bizonyításvágyából, összességében majd’ 22 millió darabot pakoltak a kosaraikba, így a szerencsés rajongói bázisnak végülis megadatott a lehetőség, hogy a minőségi és nívós felhozatalból, amelyre még a szakma is elismerően csettintett, csemegézhessen. Kételkedőknek íme, egy kis ízelítő a Nintendo kis ékszerdobozának felhozatalából: mi jut eszedbe, ha azt mondom, Metroid Prime? Az év játéka és számos nemzetközi elismerés bezsebelője? Korrekt válasz. Legend of Zelda: Wind Waker? Az egyik valaha készült legjobb Zelda kaland. Star Wars: Rogue Leader? A harc a halálcsillagon, amely máig az egyik legnagyszerűbb adaptáció? Pontosan. Az Eternal Darkness misztikuma, a Resident Evil sorozat éles váltását elhozó negyedik epizód, vagy az elődökből készült újrafeldolgozások? A Killer 7 eltorzult képi világa, a bámulatos Viewtiful Joe, vagy a máig fantasztikus Paper Mario, esetleg a Super Mario Sunshine? Látod, egytől-egyig bámulatos, időtlen játékok. Épp ezért sajnálatos, hogy a legtöbb nemzetközi szaksajtó még csak meg sem emlékezett a tizedik évfordulóról, pedig a fentiek alapján tényleg volna miért. A zömök masina elnyűhetetlen olvasója ma este ismét felpörög, hogy felidézze azokat a szép pillanatokat, amelyek az ezredforduló után meghatározó mivoltukkal hozzájárultak a játékipar mai önképének megformálásához. Boldog születésnapot Gamecube.

Cerberus. Humanity first.

18
Szólj hozzá!

Kommentelési szabályzat:

Kulturált formában bárki bármelyik cikkhez hozzászólhat (regisztráció nélkül és az email cím megadásával), de a háromnál több linket tartalmazó kommentek csak admin jóváhagyás után jelennek meg. Vendég felhasználók számára kötelező a captcha, a social media fiókkal belépőknek csak az első alkalommal szükséges az azonosítás.

avatar
17 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Guitar14petibonRyo sanRoxasssporksoda Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Guitar14
Vendég
Guitar14

Én nemrég vettem használtan de bele vagyok bolondulva. 🙂 Mielőtt megvettem Wikipédián utánanéztem mit tud a kis kocka bár a teljesítményben igaz alulmaradt de nem vette el a kedvem meg hát ugye az előnye a nintendo kreatív fejlesztőcsoport aki a legjobb játékokat adja ki hozzá. Nekem a favorit a Super Mario Sunshine! Bár jó lenne ha visszarepülnék addig amikor még online játékok mentek nagyüzemben a Gamecube-on. 🙁 Ha valaki még játszott anno online ossza meg élményeit. 🙂
B.Sz. GameCube! 😀

Hunk2
Vendég
Hunk2

Nekem kis ezüst gépem van és még a Zelda WW verziót vetem belőle!

petibon
Vendég
petibon

Már 10éves, ú de telik azi idő… Pont a mult héten javítottam meg a GC-m! A 360 mellett már nagyon hiányzott a lövöldözés mentes játék! Nyomtam egy kis Mario Kartot, Zelda-t meg Sunshine-t. Jó volt, szerettem a Cube-ot.., de aztán visszamentem BF3-azni… 🙂

Ryo san
Vendég
Ryo san

Fantasztikus kis gép volt annak idején,és az még ma is.Engem a Resident Remake gyűrt le semmi perc alatt amikor megláttam!Hazamentem,mondtam az asszonykának hogy most akkor feltöröm a pénzesmalacot,mert vészhelyzet van kilátásban!Rémülten kérdezte hogy mi történt,mire én válaszomban kifejtettem hogy vagy lesz kockám,vagy elpusztulok a vágyakozástól!Soha nem bántam meg,és még most is itt figyel a polcon.

Stinger
Vendég
Stinger

Sőt, szerintem vagyunk még néhányan, akik anno a Legend of Zelda: Twilight Princess-t is Gamecube-ra vásárolták inkább meg a Wii változat helyett, hiszen gyakorlatilag az utolsó pillanatban került átírásra az a játék… akkor is hűek maradtunk a kicsi kockához 🙂

Roxasss
Vendég

Kocka a király!!!

porksoda
Vendég
porksoda

Óriási címek! Nekem még a Starfox Adventures okozott maradandó élményeket… és akkoriban verhetetlen volt grafikailag is.

qper
Vendég
qper

Kedvenc masinám az előző generációból, és a legkedvesebb konzolom, Wind Waker pedig a legkedvesebb játékom.

Talán azon utolsók egyike voltam akik idén újonnan vásároltak gamecube-ot, januárban az Árkád Interspar áruházában 15.000-ért vesztegették a Mario Kart bundle verziót.

Persze, hogy azonnal vettem egyet, baromi jó érzés volt 2011-ben egy zsír új GC-t birtokba venni 🙂

Stinger
Vendég
Stinger

Annyiert nagyon megérte. Nekem egy Metroid Prime PAK-om van, de arra emlékszem, hogy mikor az 576-ban volt Mario Strikers-es gyöngyházfehér akciósan 4 játékkal 19900-ért (talán a Strikers, a Killer7, a Viewtiful Joe, és a Mario Kart volt a géphez), akkor abból én is vettem egyet… Persze azóta is csak a kontrollert vettem ki a dobozból, a gép még 1 másodpercet sem ment 🙂

Plasma
Vendég
Plasma

No, ennek örömére én is előveszem fekete kis kockámat az estére 🙂 Köszi a megemlékezést!

Kensei
Vendég
Kensei

Japán nincs, amerikaiból is csak a Baten Kaitos Origins… de még nem kezdtem olyan rég a gyűjtést.

Előreláthatólag kb 60-nál fogok megállni, azért túlzásba se akarom vinni a dolgot 🙂

Stinger
Vendég
Stinger


Kensei:

Köszi a megemlékezést!
A héten érkezett meg a 44. játék a GC gyűjteményembe… kedvelem a kis kockát

Az derék mennyiség… gondolom ezek között akadnak japán és amerikai kiadások is, igaz?

Joker
Vendég
Joker

A legjobb N konzol a világon!
Boldog születésnapot Gamecube.

Kensei
Vendég
Kensei

Köszi a megemlékezést!

A héten érkezett meg a 44. játék a GC gyűjteményembe… kedvelem a kis kockát 🙂

Hunk2
Vendég
Hunk2

És mi kaptuk a csodaszép RE1 Remake is!
Csodálatos kis gép én nem bántam meg amikor megvetem.

kools
Vendég
kools

Köszi ezt a szép megemlékezést, akinek volt GC-je az tudja miről van szó. : )

Back To Top