Wanted [2009]

Az új év számos pozitív velejárója közül egyik a már bejelentett és még bejelentésre váró játékok sora: az őszi kavalkádban nagyjából már tudni lehetett, hogy melyek azok a folytatások, illetve nagy érdeklődést keltő bemutatók, amelyekre mindenképp érdemes lesz odafigyelni idén. Ebből a szempontból már 2007 is jó esztendőnek számított, és miután 2008-ban az utóbbi évtized talán legnívósabb felhozatalát köszönthettük, van egy olyan sejtésem, hogy az újévben sem lesz okunk panaszra. Ahogy az ilyentájt lenni szokott, a játékosok fejében szép lassan már összeáll a kitüntetett figyelmet érdemlő játékok sora, amelyhez az egyéb, hobbi szintű eseményeket hozzácsapva, karcoltam is egy gyors 2009-es tervezetet. Bár a tavaly ilyentájt felvázolt tervekből nem sikerült mindent maradéktalanul teljesítenem (főleg a MAME árkád kabinet projekt, és a Wii beszerzés tűnt el a süllyesztőben nyár környékén), azért az igyekezet meghozta a gyümölcsét az óév végére. A mondandómat rövidre zárva következzenek tehát azok a biztos megjelenéssel bíró játékok, amelyekre már látatlanban is megtettem a tétjeimet:

  • Aliens: Colonial Marines (X360): A tavasz általam talán legjobban várt címe, amelyben az Aliens vs. Predator borzongással teli kalandjai után végre ismét xenomorf barátaink őrült ámokfutásának lehetünk részesei – köszönhetően a Brothers In Arms szériát fejlesztő Gearbox Software csapatának, akik filmszerű jeleneteket, folyamatosan fenntartott izgalmi helyzeteket, és ijesztő élményeket ígérnek – a filmet ismerve nem alaptalanul [TRAILER].
  • Resident Evil 5 (X360): A február végi megjelenést szintén piros betűvel húztam alá a naptárban: Chris Redfield visszatér, hogy a Capcom minden porcikájában megrendítő afrikai kiruccanásáról adjon számot. Genetikailag elfajzott ganadók, és a T-vírus ámokfutása a fekete kontinensen – egy olyan megvalósításban, amelyre eddig nem volt példa a túlélő-horror stílust képviselő játékok történetében. [TRAILER]
  • Alan Wake (Xbox 360): A finn Remedy által készített Xbox 360 (és Windows Vista) exkluzív pszicho-akció thriller az egyik titkos favoritom, amelyben a bestseller író történetét feldolgozó horrorkalandba nyerhetünk bepillantást. A meglehetősen régóta készülő nyomozós akciójáték mind játékstílusában, mind pedig körítésében mérföldkőnek számító újításokkal kecsegtet, és a kis létszámú csapatot ismerve a minőségre se lehet majd panasz. [TRAILER]

Resident Evil 5

  • Halo 3: ODST/Halo Wars (Xbox 360): A Halo 3 megjelenéséig nem voltam túlzottan nagy rajongója a sorozatnak, inkább csak”tetszőként” skatulyáztam be a Bungie nevével fémjelzett játékokat. A trilógia lezáró epizódjával azonban fordult a kocka: az első, majd második felvonást megemésztve összeállt a kép, így joggal várom az Orbital Drop Shock Trooper küldetéslemezt, és az Ensemble-féle stratégiai inkarnációt is, amelyiknek (mint azt tudjuk) eredetileg szánták a játékot. [TRAILER]
  • DiRT 2 (Xbox 360): A DiRT első epizódja igencsak megosztotta a közönséget: volt, akinek nem tetszett a Codemasters off-road rally szimulátora, és akadtak, akik megvesztek érte – én spec. valahol a lelkes rajongók között foglalhattam helyet, mert elég sok órát beleöltem a bajnokság teljesítésébe. A rendkívül tetszetős előd folytatásáról egyébként már lehullt a lepel, a látványért továbbra is az EGO nevezetű, DiRT-et és a GRID-et hajtó motor továbbfejlesztett, finomított változata fele majd.
  • StarCraft 2 (PC): A StarCraft etalon, a valós idejű stratégia alfája és omegája. Felesleges bármit is mondani róla, aki közelebbről is megismerkedett vele, tudja mit jelent a folytatás. A nagyszerű sci-fi köteteknek köszönhetően nyáron szinte faltam a Terran-Protoss-Zerg trió keltette hullámokat, most viszont már megfelelő gamer PC konfiggal várom majd az újabb összecsapásokat – ugyanúgy, ahogy az all-time favorit Diablo esetében (amely még igencsak messze van, ezért sem képezi részét a wanted felsorolásnak). [TRAILER]

A fentebbi hat versenyzőn kívül természetesen még tonnányi bejelentett produktum verseng majd a vásárlók kegyeiért, hiszen biztosan kapunk újabb Call of Duty dózist, várható a Bioshock folytatása, és érkezik a Ghostbusters, illetve a Bionic Commando is. Az év első felében jó esély van arra, hogy lerántsák az őszi-téli kínálat még bejelentetlen címeit is, így a nyakamat teszem rá, hogy a tavaly karácsonykor tapasztalható játékdömping idén is jelentkezik majd az üzletekben.

Titkon remélt favoritok? Hogyne lennének. Elsődlegesen a Mass Effect folytatása az, amely lázba hoz, de Samus Arantól is várnék egy életjelet, hogy ismét Metroid vadászatra indul (igaz, ennek a Nintendo jelenlegi hozzáállását ismerve szinte zéró az esélye). Nemrégiben röppentek fel a pletykák a Forza Motorsport 3 körüli készülődésről, bár ez az a játék, amelyről biztosan tudta minden rajongó (beleértve engem is), hogy már készül a folytatás.

DiRT 2

Egyéb tervek 2009-re? A publikus részét tekintve, ha a Nintendo továbbra is a kijelölt casual irányvonalat követi, a Wii vásárlást továbbra sem fogom erőltetni, mint ahogy Playstation 3 birtoklásra sem érzek késztetést a közeljövőben. Retro téren akad még néhány pótolnivalóm, ahol főként az ebay akciókat kellene figyelnem: még mindig hiányzik a gyűjteményemből a Donkey Kong Country (SNES), a két NES-re kiadott Zelda epizód, a Star Wars saga harmadik (Super Return of the Jedi SNES) és második (The Empire Strikes Back NES) fejezete, valamint a Gun Smoke (NES), és a Killer Instinct Gold Nintendo 64-es kiadása. Előbbiek nem ritkaságok, viszont hiába fordul meg belőlük sok a népszerű aukciós oldalon, legtöbbjére nem érdemes pénzd áldozni. Ha a brit font ilyen jó ársávban mozog az év hátralevő részében, az ideinél gyakrabban fogok az angol internetes áruházakból rendelni, esetenként PC-s játékszoftvereket is. Két hosszú év után ugyanis ismét elszántam magam arra, hogy a notebook mellett valami játékra alkalmas desktop számítógépet is összeépítsek magamnak (főként a StarCraft 2, és az olcsóvá vált hardverek indíttatására, ugye). Kemény év lesz az idei, de az egyéb elfoglaltságok miatt biztosan nem jut annyi időm játékra, mint az óévben.

Cerberus. Humanity first.

Szólj hozzá!

Kommentelési szabályzat:

Kulturált formában bárki bármelyik cikkhez hozzászólhat (regisztráció nélkül és az email cím megadásával), de a háromnál több linket tartalmazó kommentek csak admin jóváhagyás után jelennek meg. Vendég felhasználók számára kötelező a captcha, a social media fiókkal belépőknek csak az első alkalommal szükséges az azonosítás.

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés
Back To Top