Játéktermi gép otthonra: MAME kabinet

MAME Cabinet

A Retro kapcsán jutott eszembe az a régi és szép elhatározásom, hogy a közeljövőben, ha a zsebpénz helyzet úgy engedi, fabrikálni fogok magamnak egy saját MAME kabinetet. Régóta dédelgetett nagy álmom ez (valójában akkor fogalmazódott meg bennem, amikor először jártam az 576 Kbyte szerkesztőségében és a két gyönyörű Samurai Shodown masina ott demózgatott egymagában): sok olyan oldalt láttam már az interneten, ahol otthonra régi, kiszuperált árkád kabinetből gyönyörűen újjávarázsolt, egyedi játékgépeket készítenek a lelkes rajongók.

Az építés azért is érdekes, mert nagyfokú kreativitást hordoz magában (nem csak az építést, hanem a kivitelezést és a látványt is tekintve): a kabinet lelke valójában egy PC, amin a MAME emulátor egyik verziója fut. A számítógépet valamelyik kommunikációs portján, az interneten vásárolható (de kevés elektronikai érzékkel otthon is megépíthető) kapcsolókkal és interfészekkel köthetjük a kabinet irányítópaneljéhez. Ez a nehezebbik megoldás, persze választhatunk egyszerűbb, de mégis frappáns (ugyanakkor kicsivel drágább) lehetőséget is, ha beszerzünk pl. egy 1-2 karos árkád PC-s Joypad-et, ami teljesen ugyanolyan, mint amit a játéktermekben tapasztalhattunk. Ezek elnyűhetetlenek, gombos és fém belső karos kialakításúak, amihez lazán köré lehet építeni a masina burkolatát. A gépbe a CPU-n kívül még belekerül egy TV tuneren, vagy TV Out kimenettel rendelkező kártyára kötött hagyományos TV készülék képcsöve, a saját készítésű hangkártyára kapcsolt hangrendszer és természetesen a burkolatra kerülő egyedi festés, fényezés és világítás is. A művészi Side Art-okat, Panel Art-okat és Overlay-eket természetesen mi is megálmodhatjuk (festők, fényezők gyönyörűen elvégzik ezt a munkát, bár jól elkészített sablonokból még a botkezűek is ízléses külsőt készíthetnek), de ihletet meríthetünk az olyan oldalakból is, mint pl. az Arcade Art, ahol előre elkészített tervekkel találkozhat a lelkes érdeklődő.

X Arcade Solo  - ha csak egyedül akarsz játszaniX Arcade Dual - kétjátékos hancúrozásra

Végeztem egy kevéske fejszámítást: az árkád kabinet, az azt kiszolgáló PC (nem kell erőműre gondolni, a MAME maximális futtatásához már egy PIII-as 256 MB Ram-mal és egy GF4-el is tökéletesen megfelel), és az irányítókar is maximum 60.000 Ft-ból kijön. Ezen felül már csak a saját kezű munka marad vissza, amit nem érdemes szakemberrel elvégeztetni, hiszen ekkor oda az építés és a kivitelezés szépsége. Meggondolandó – egy videojáték központú helység, vagy akár a lakás díszítő, megbecsült és hangulatos eleme lehet egy ilyen masina – főleg akkor, ha érdemi és minőségi ROM válogatást varázsolunk a merevlemezre. Ínycsiklandozónak lessétek meg az alábbi linkeket: egytől egyik handmade gépezetek, otthonra.

[Kapcsolódó linkek: Neon MAME, System 7, Whammocade, Heavy Metal Cabinet]

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

3 Comments
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Balázs
Balázs
17 éve

Sziasztok!
Én is most vágok bele egy ilyen isteni masina megépítéséhez,a kellékek feltérképezése nagyából megvannak,csak a kabinetnél akadtam el.Nem tudom,hogy magam csináljak-e egyett,vagy vegyek egy lepukant gép kabinetjét,amit én jobban szeretnék,és ehez kérném a segítségeteket,mert egyszerüen lövésem sin,hogy itthon hol lehetne egy ilyet találni.

Tyler
Tyler
17 éve

Szia Stinger! Tetszik ez a szosszenet, olyasfajta megkonnyebbulest ereztem az olvasasa kozben, mint amilyet a kannibalok szigetere vetodott Hannibal Lecter elhetett at, amikor tudatosult benne, hogy azert megsem teljesen elmebeteg szokas az emberhus iranti rajongas 😉 Jomagam is elgondolkoztam egy otthoni gep osszekalapalasan, bar en eredeti arcade board-ban gondolkoztam. A ar-kalkulalashoz szolnek nehany szot. Az a resze rendben van, ami a – relative – kiszuperalt PC-t es a kezelofeluletet illeti, de akkor meg nincs benne a TV ara (sot, amennyire en tudom, eredeti arcade gepekhez nem is TV-t, es nem is monitort, hanem az arcade RGB monitort ajanljak), plusz a… Read more »

Back To Top
3
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x