A fegyverek szava

…avagy Windtalkers. Ha már annyira belejöttünk a háborús eseményeket feldolgozó játékokba, akkor az este TV2-es programja igenis kecsegtető a számunkra. A mai napon 21:10-es kezdettel tűzi műsorára a csatorna “A fegyverek szava” című filmet, amely egy amerikai háborús filmdráma, de kifejezetten a jobbik formából. Azon okból is, mivel a főszerepet Nicolas Cage és Christian Slater játssza, a filmet pedig a kiváló akciófilmjeiről ismert John Woo rendezte.
A II. világháború elején a japán hírszerzés rendre feltörte a kódolt katonai rádióüzeneteket, jelentősen visszavetve az amerikai előrenyomulást – egészen 1942-ig, mikor is az amerikaiak zseniális taktikához folyamodtak. Kiképeztek több száz navajo indián származású tengerészgyalogost a katonai rádióüzenetek titkosítására. Az ő kódrendszerük volt az egyetlen, melyet a japánok nem tudtak megfejteni: a rejtjelezés ugyanis anyanyelvükön, a rendkívül bonyolult navajo nyelven folyt. A kód feltörhetetlensége döntően befolyásolta a háború végkimenetelét.

A fegyverek szava a Szaipan-sziget ellen indított amerikai támadás eseményeit dolgozza fel. Joe Enders (Nicolas Cage) és Ox Anderson (Christian Slater) tengerészgyalogost két navajo indián kódbeszélő (“code talker”), Ben Yahzee (Adam Beach) és Charlie Whitehorse (Roger Willie) személyes védelmével bízzák meg. A parancs szerint szavatolniuk kell navajo társuk biztonságát, de ha az az ellenség kezére kerül, “a kódot kell védeniük, bármibe kerüljön is”. Amint a katonák között szövődő baráti kötelékek mind szorosabbá válnak, lassanként ráébrednek, mit jelent, ha nem sikerül megvédeni a kódot ismerő indiánt.

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Back To Top
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x