Házi barkács – NES újjáélesztés

A minap legörbült szájjal vettem tudomásul, hogy a két Nintendo NES-em közül egyik sem működik valami fényesen. Tudtam, hogy Kongon és Bongon (becenevek rulz 🙂 rakoncátlankodnak már egy ideje, de amikor hat játékból négyet nem ettek meg elsőre, igencsak felülkerekedett rajtam a para. Utánna néztem a problémáknak és szembesültem vele, hogy ez a “játékot nem veszem be sokadszorra sem, inkább csak színesen villogok” gond a világ szinte összes régebbi NES konzolját érinti… Miért?

Képzeljétek el, hogy a régi NES-ek letapogató egysége (72 Pin Connector a becses neve az alkatrésznek) olyan alapanyagból (legtöbb esetben rézből) készül, ami az idő múlásával a kosz és a folyamatos oxidációs folyamatok miatt képtelen átvenni a játékok romjaiban levő információkat. Ez az ún. “Blinking Problem”, amit csak ennek az eszköznek a tisztításával, vagy cseréjével lehet elvégezni.

Nos, megnéztem az eBay-en és szerencsére sok megoldást találtam. Elsőként szerezhetsz be eredeti72-es Pin Connectorokat (origi Nintendo gyártmányok), de ezek ugyanúgy tönkremennek néhány év után, HA (!) nem tartod tisztán őket és a játékkazettákat. Készülnek utángyártott, oxidálódásra nem hajlamos példányok, de láttam direkt spec. tisztítószetteket is. Hogy melyik a legjobb, nem tudom, mindenesetre kettőt is rendeltem az amúgy nem drága (2-3 USD) alkatrészből.

Ha az acetonos fültisztító pálca nem segít, már csak a Pin-csere hozhat megoldást. Mellékelek egy linket, ahol képek segítségével van illusztrálva a folyamat, hogy te is el tudd végezni, ha ilyen hibával találod szembe magad.

Megoldás: csere, vagy felújítás után mindig tartsd tisztán és a tokjaiban a játékokat, a NES-t pedig ha nem használod, tedd el el a dobozába. Így megkímélheted magad a mérgelődéstűl és hosszú időre szavatolod a gép zavartalan működését.

0 0 Szavazat / Votes
Article Rating
Cerberus. Humanity first.
Feliratkozás / Subscribe
Visszajelzés / Feedback
guest

2 Comments
Legújabb / Newest
Legrégebbi / Oldest Legtöbb szavazat / Most Voted
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése / View all comments
Kisvacak
Kisvacak
18 éve

Hűha… Már megint nem hiszlek el, hogy milyen dolgokat vagy képes találni a neten :)Tök jól van illusztrálva a téma. Még azok is megértik, akik kevésbé értenek a nes-hez (pl. én)
Amúgy szerintem ne aggódj a 72-es Pin Connectorral kapcsolatban. Ha megjön, úgyis kipróbálod és akkor mehet a game 😀

Back To Top
2
0
Van véleményed ? Szólj hozzá !x